Wat kun je doen als je camper na aankoop veel zwaarder blijkt?

Wanneer je na de aankoop van je camper erachter komt dat die veel meer weegt dan je is voorgespiegeld, is dat letterlijk en figuurlijk een zware tegenvaller. Of kun je er nog iets aan doen? Eerste hulp bij campervragen geeft antwoord.

Wettelijk toegestane maximummassa

Stel: je hebt een leuke camper op het oog en in het kentekenbewijs staat een rijklaargewicht van 3.200 kilogram. Met een wettelijk toegestane maximummassa van 3.500 kilogram houd je dus 300 kilogram over om de camper te beladen. Daar ben je tevreden mee en je koopt de camper. Maar dan kom je op een NKC-weegdag erachter dat het onbeladen gewicht van je aanwinst 3.480 kilogram bedraagt. Resterend laadvermogen: 20 kilogram. Oeps.

Gewicht van de camper

Het gevolg is namelijk dat je met een overbeladen camper op pad gaat en je de bijbehorende risico’s op de koop toe krijgt. Denk aan boetes, onveilige verkeerssituaties en niet-uitkerende verzekeraars. Het gewicht van de camper is daarom een belangrijk gegeven. Om precies te weten of er voldoende gewicht vrij is om al je spullen mee te nemen op reis, is een weging voor de aankoop van je camper essentieel.

Juridische mogelijkheden na aankoop camper

Wanneer je het werkelijke, hogere gewicht van je huis op wielen pas ontdekt ná aankoop, voelt het alsof je een ‘camper in de zak’ hebt gekocht. Wat zijn dan je juridische mogelijkheden?

Beroep op dwaling

Als koper kun je in zo’n geval een beroep doen op het leerstuk van dwaling. Bij een juiste voorstelling van zaken zou je de overeenkomst niet hebben gesloten, want dan had je ontdekt dat er nauwelijks laadvermogen is. Feitelijke ben je door onjuiste informatie op een dwaalspoor gezet. Wanneer je beroep op dwaling wordt aangenomen, is de overeenkomst vernietigbaar. Jij krijgt als koper je geld terug en de verkoper het voertuig.

Maak het belang kenbaar van het gewicht van de camper

Goed om te weten: een beroep op dwaling wordt niet zomaar gehonoreerd. Voor een geslaagd beroep is onder meer vereist dat de verkoper wist of moest weten dat de koopovereenkomst niet gesloten zou zijn in dien jij als koper het daadwerkelijke gewicht van de camper had geweten. Het is daarom belangrijk om altijd kenbaar te maken aan de verkoper dat het gewicht van de camper doorslaggevend is bij een eventuele aankoop.

Heb jij ook een campervraag waar je niet uitkomt? Stel ‘m aan de NKC via mail.