Is het bijhouden van de tellerstanden voor een zware camper verplicht?

Een stel is op zoek naar een camper van meer dan 3,5 ton. Via de online voertuiggegevens van de RDW zien ze bij een recente camper geen gegevens over de tellerstanden. Het bijhouden hiervan is toch verplicht? Eerste hulp bij campervragen geeft antwoord.  

Tellerstand zware camper

Niet in alle gevallen is via de online voertuiggegevens informatie over de tellerstanden beschikbaar. In Nederland zijn RDW-erkende bedrijven verplicht tellerstanden te registreren. Die verplichting geldt echter voor campers tot en met 3,5 ton. Bij een zwaardere camper staat daarom bij de RDW-gegevens over de tellerstanden alleen de opmerking ‘Geen oordeel’. De RDW geeft ook geen oordeel over de tellerstand als een camper tweedehands vanuit het buitenland is ingevoerd.

Serviceboekje camper controleren

In alle gevallen is het goed de kilometerstanden van de camper in het serviceboekje te controleren. Omdat het helaas voorkomt dat onderhoudsboekjes vervalst worden, is het aan te raden om navraag te doen bij het bedrijf dat volgens het boekje onderhoud heeft verricht aan de camper.

Bekijk Advies - NKC voor antwoord op (al uw) campervragen.