De gewichten van een camper

Om te begrijpen wat overgewicht precies is, is het handig om bekend te zijn met de verschillende gewichten van de camper.

Op het kentekenbewijs van een camper staan drie verschillende gewichten, namelijk de massa rijklaar, de toegestane maximummassa en de technische maximummassa.

Massa rijklaar

De massa rijklaar is het gewicht van de camper met 90 procent vulling van de brandstoftank, een eventueel meegeleverd reservewiel en gereedschap en een bestuurder van 75 kilogram. Bij campers wordt een gastank met 90 procent vulling en een 90 procent gevulde schoonwatertank meegewogen. De fabrikant geeft dit gewicht op per type camper. Je mag je afvragen in hoeverre dit gewicht nog klopt wanneer je een camper tweedehands koopt. De vorige eigenaar kan veranderingen in de camper hebben doorgevoerd die gewicht met zich meebrengen.

Toegestane maximummassa

De toegestane maximummassa geeft aan hoe zwaar de camper in de praktijk maximaal mag wegen. Bij campers die geschikt zijn voor rijbewijs B, is dit nooit meer dan 3.500 kilogram. Het verschil tussen de toegestane maximummassa en de massa rijklaar is het laadvermogen. Overschat dat niet: wanneer je het gewicht van alle accessoires en van de passagiers bij elkaar optelt, zit je al gauw op of zelfs over dit gewicht. Kijk hier voor een indicatie van wat bagage weegt. 

Technische maximummassa

De technische maximummassa is het gewicht dat de camper technisch gezien aankan. Dus eigenlijk is al het gewicht waarmee je de technische maximummassa overschrijdt onveilig, omdat de camper er niet op is gebouwd. Veel moderne campers zijn op een chassis gebouwd dat is ingericht op een technische maximummassa van 3.850 of 4.250 kilogram. Ook het remsysteem is daarop berekend. Toch mogen ze wettelijk niet meer wegen dan de toegestane maximummassa die is vermeld op het kentekenbewijs. In dat geval kan de camper kan dus technisch gezien wel zwaarder beladen worden, alleen wettelijk gezien niet. Wanneer je wordt aangehouden en gewogen kun je worden beboet

Overgewicht

Het gewicht waarmee je de toegestane maximummassa overschrijdt, is overgewicht. 

Het gewicht in de praktijk

Wat weegt een camper nou écht? De NKC raadt alle camperaars aan om een keer met de camper naar een weegbrug te gaan. Precies zoals je normaal altijd op reis gaat, dus met bijrijder, gevulde tanks, de fietsen, proviand en alle andere spullen.