Milieuzones

In een toenemend aantal steden in binnen- en buitenland zijn milieuzones van kracht. Oude, vervuilende dieselauto’s mogen dan niet meer de stad in. In Nederland worden auto’s op basis van het kenteken al dan niet geweerd.

 

Milieuzones in Nederland

Steeds meer Nederlandse gemeenten hebben een milieuzone ingevoerd of willen die invoeren. Sinds 2020 vindt er harmonisatie van milieuzones plaats. Informaties over dit onderwerp op milieuzones.nl.

Utrecht

Utrecht heeft in 2015 als eerste Nederlandse plaats een milieuzone ingesteld waarbij ook campers geweerd worden uit het centrum. Camperaars die binnen de Utrechtse zone wonen kunnen een aantal malen per jaar een ontheffing aanvragen.

Rotterdam

Rotterdam kent een milieuzone. Voor campers is de milieuzone op 1-1-2020 opgeheven.

Amsterdam

Amsterdam heeft sinds 1 januari 2017 een milieuzone. Personenauto's met een dieselmotor mogen alleen de milieuzone in als ze emissieklasse 4 of hoger hebben. Ook campers op kenteken geregistreerd als bedrijfsauto (N1) vallen onder deze regeling. Daarvoor geldt vanaf 1 januari 2022 dat ze minimaal emissieklasse 6 moeten hebben. Inwoners kunnen een ontheffing krijgen voor hun camper.
Met een dieselcamper die op jouw naam is geregistreerd met SA (kampeerauto), kan je een ontheffing aanvragen voor een bezoek aan camping Zeeburg of camping Vliegenbos. Informatie op deze pagina.  

Arnhem

Arnhem heeft sinds 1 januari 2019 een milieuzone voor het centrum hier moeten voertuigen nu minimaal emissieklasse 4 hebben.

Den Haag

Den Haag heeft sinds 1 januari 2019 een milieuzone voor het centrum hier moeten voertuigen nu minimaal emissieklasse 4 hebben.

Er geldt een automatische vrijstelling voor:

  • Diesel ‘oldtimers’ van 40 jaar en ouder.
  • Oude dieselkampeerauto’s waarvan de eigenaren in de milieuzone wonen.
  • Rolstoeltoegankelijke voertuigen. Deze voertuigen zijn in het kentekenregister te herkennen aan de carrosseriecode “SH”.

In bepaalde andere gevallen kan een (dag)ontheffing aangevraagd worden.

Geplande milieuzones in Nederland

  • Leiden
  • Maastricht
  • Nijmegen
  • Haarlem

Milieuzones in het buitenland

In het buitenland gelden verschillende systemen. Kijk daarom bij landeninformatie naar de regels van het desbetreffende land of bekijk via Urban Acces Regulations de Europese regelingen milieuzones per land.