Hoe weet ik dat mijn camper niet te zwaar is?

Door een overbeladen camper kun je voor vervelende verrassingen komen te staan. Maar hoe weet je nou of je camper te zwaar is? Eerste hulp bij campervragen geeft antwoord.

Nee, zo simpel als alleen kijken naar het gewicht op het kentekenbewijs van je camper is het niet. Hierop staat weliswaar de massa rijklaar vermeld, maar in de praktijk kan dit gewicht afwijken, zeker als je een tweedehands camper bezit. Is de massa rijklaar van jouw voertuig hoger dan op je kentekenbewijs staat? Dan houd je minder laadvermogen over.

Toegestane maximummassa van de camper

Hoeveel kilo je nog overhoudt aan laadvermogen (passagiers, bagage en accessoires), hangt af van de toegestane maximummassa van je camper. De toegestane maximummassa geeft namelijk aan hoeveel de camper in de praktijk maximaal mag wegen. Bij campers die geschikt zijn voor rijbewijs B, is dit nooit meer dan 3.500 kilogram. Voor zwaardere campers heb je het rijbewijs C of C1 nodig.

Risico’s overbeladen camper

Overschrijd je de toegestane maximummassa? Dan is je camper te zwaar. Door overbelading van de camper riskeer je niet alleen een boete; het kan bovenal onveilig zijn. Daarnaast heeft overbelading mogelijk gevolgen voor de uitkering bij schade.

Gewicht van je bagage

Als je weet wat je daadwerkelijke massa rijklaar en de toegestane maximummassa is, weet je ook hoeveel kilo je kunt meenemen. Dat lijkt soms heel wat, maar het gaat vaak sneller met het gewicht dan je denkt. Om je veilig op weg te helpen, geven we je graag per artikel een indicatie van wat je bagage weegt.

Camper wegen op de weegbrug

Nu je weet waarom het zo belangrijk is dat je het exacte gewicht van jouw camper kent, is het tijd om naar de weegbrug te gaan. Doe dit met volle vakantie-uitrusting, precies zoals je op reis gaat. Via de NKC Camperbedrijvengids vind je een weegstation bij jou in de buurt.

Heb jij ook een campervraag waar je niet uitkomt? Stel ‘m aan de NKC via mail.

NKC C1-rijbewijs

Ben jij van plan om een zwaardere camper te gaan rijden of kopen? Of wil je het maximale gewicht op het kenteken verhogen van je huidige camper tot boven de 3.500 kg? Haal dan je C1-rijbewijs met NKC bij een BOVAG aangesloten rijschool!