C1-rijbewijs

Rijden in een camper vereist rijvaardigheid. Er zijn verschillende manieren om je rijvaardigheid te verbeteren. De NKC heeft rijvaardigheidstrainingen in het programma. Het behalen van een C1-rijbewijs behoort ook tot de mogelijkheden. Het C1-rijbewijs is verplicht voor campers zwaarder dan 3.500 kilogram.

Welk rijbewijs heb je nodig voor een camper?

Het rijbewijs dat nodig is om een camper te mogen besturen, hangt af van het gewicht van het voertuig. Tot 3.500 kg valt een camper in de categorie personenauto en heb je enkel een B-rijbewijs nodig. Is de camper tussen de 3.500 en 7.500 kg? Dan heb je een speciaal C1-rijbewijs nodig. Het C1-rijbewijs is er voor campers met een toegestane maximummassa van meer dan 3.500 kilogram, tot een maximum van 7.500 kilogram.

Het C1-rijbewijs is verplicht voor camperaars met een camper van meer dan 3.500 kilogram. Let op: de kentekenpas is hierin leidend. Klik hier voor meer informatie over kentekenbewijzen. Echter, het behalen van het C1-rijbewijs vergroot vooral de rijvaardigheid in de camper en dus het vertrouwen bij het rijden. Dan kan ook een reden zijn om het C1-rijbewijs te halen.

Het C1-rijbewijs, theorie en praktijk

Het is inmiddels in alle landen van de Europese Unie mogelijk om het C1-rijbewijs te halen, waarmee je een lichte vrachtwagen mag besturen met een maximummassa tot 7.500 kilogram. En dus ook een zware camper (zwaarder dan 3.500 kilogram).

Om het C1-rijbewijs te behalen, dien je zowel de theorie als praktijk met succes af te ronden.

Let op:
Het theorie-examen voor het rijbewijs C1 (lichte vrachtauto en camper) is aangepast. Het examen bestond uit twee examens RV1 (Kennis verkeer en bedrijfswagentechniek) en R2C (administratie goederenvervoer). Met ingang van 1 juli 2022 is dit nog maar 1 examen.

Voordeel voor NKC-leden

Om je te helpen bij het bestuderen van de theorie voor het C1-rijbewijs, biedt de NKC een online leeromgeving aan, waarbij je de theorie uitgebreid online kan leren en examens kan oefenen. Voor NKC-leden is deze online leeromgeving gedurende 4 maanden geheel gratis te gebruiken. Daarmee ben je optimaal voorbereid voor het theorie examen.

Als je het theorie-examen hebt gehaald, kun je aan de slag met de praktijk voor het C1-rijbewijs. Het theorie-examen en de praktijk kun je doen bij elke erkende rijschool voor de C1-rijopleiding. Als NKC-lid profiteer je ook voor het theorie-examen en de praktijk bij rijscholen in het hele land van een aantrekkelijke korting. Klik hier voor korting bij diverse rijscholen en hier voor meer informatie praktijkcursussen bij deelnemende rijscholen. 

Nog geen NKC-lid? Bekijk hier alle voordelen van het NKC-lidmaatschap

Medische keuring is verplicht!

Let op - voor het rijbewijs C1 moet je zelf een gezondheidsverklaring invullen en daarnaast is een medische keuring door een bedrijfsarts of gecertificeerde arbodienst verplicht. Je moet 'rijgeschikt' zijn. Dat wil zeggen: geestelijk en lichamelijk in staat om te rijden. Dat is belangrijk voor de verkeersveiligheid.

Voor het besturen van zwaardere en grotere voertuigen gelden strengere regels dan voor bijvoorbeeld auto's. Het besturen van een camper vraagt een extra verantwoordelijkheid. Daarom moet je voor het praktijkexamen en hierna elke vijf jaar gekeurd worden voor rijbewijs C1. Dit rijbewijs is dan maximaal vijf jaar geldig.

Meer informatie over medische keuring en gezondheidsverklaring vind je op de website van het CBR.