Op naar de weegbrug

Je bent overtuigd en plant een bezoek aan de weegbrug. Wat kan je verwachten? Hoe gaat zo'n weging in zijn werk? Het bezoeken van een weegbrug is een kleine moeite. Het kost je vaak niet langer dan tien minuten. 

Vaste weegbrug 

Een vast weegstation vind je op verschillende locaties door het land. Onder andere de keuringsstations van de RDW beschikken altijd over een weegbrug waar camperaars terecht kunnen. Ook afvalverwerkingsbedrijven stellen hun weegbrug soms open voor camperaars. Je vindt een overzicht van weegstations in de Camperbedrijvengids van de NKC. Voordat je erheen gaat, is het handig om even te bellen om te informeren over de voorwaarden. Rijd de camper eerst met de voorwielen op weegbrug en de weging van het gewicht op de vooras wordt genoteerd. Daarna kun je er met alle wielen oprijden om het totaalgewicht te meten. Rijd je daarna door tot alleen de achterwielen nog op de weegbrug staan en lees je dan het gewicht uit, dan heb je de belasting op de achteras. Met de weging van de voor- en achteras kan gekeken worden of deze de maximum toegestane asbelasting niet overschrijden. Uiteraard word je begeleid tijdens de weging.

Mobiele weegbrug

Bij de weegdagen van de NKC wordt gebruikgemaakt van een mobiele weegbrug. Deze bestaat uit twee platen waar je eerst de voorwielen en daarna de achterwielen tegelijkertijd oprijdt. De medewerker leest de gewichten af en weet hierna het gewicht van de camper. Een mobiele weegbrug is niet geschikt voor het wegen van een camper met een dubbele as. Met een dergelijke camper kun je wel terecht op een permanente weegbrug.

In het filmpje hieronder zie je hoe een bezoek aan een vaste weegbrug eraan toegaat.