T-Ford als camper

Door Douwe de Vries (tekst) Douwe de Vries en familie van Eijzeren (foto's)

Als kind begon hij al met het verzamelen van modelautootjes, bij voorkeur oldtimers. Nu staat er bij Frans en Ada van Eijzeren in Bergschenhoek een opvallende camper voor de deur: een replica van een T-Ford, met het embleem van de fleur-de-lys. Een camper met een bijzonder verhaal.

In het huis van het echtpaar Van Eijzeren herbergt een grote vitrinekast misschien wel 1.500 modelautootjes. Frans van Eijzeren weet het aantal niet precies en hij voelt niet de behoefte om ze te tellen. Een sluimerende droom om nog eens in een echte, als camper ingerichte T-Ford op stap te gaan, kreeg een nieuwe impuls bij een bezoek aan het Den Hartogh Ford Museum in Hillegom. Van Eijzeren: "We waren al eens gaan kijken bij een camperzaak, maar de campers die daar stonden, vonden we vreselijk en nog duur ook. In 2006 konden we in Overijssel een T-Ford-bestelauto van 1984 met het embleem van de fleur-de-lys op de kop tikken. De toenmalige eigenaar had de wagen gekocht van een Engelse handelaar in antieke klokken."

T Ford Camper1cFrans en Ada van Eijzeren bij hun bijzondere camper.

Camper op maat

"Het is een replica van de beroemde T-Ford uit de jaren twintig, volledig met de hand gebouwd op het chassis van een Ford Transit, door Fleur de Lys Automobile Manufacturing Ltd. in het Engelse Newark. Een oud jasje dus, met betrekkelijk moderne techniek." Van Eijzeren maakte eerst een indeling op papier, maar bij de uitwerking kwam hij talloze problemen tegen. Een vast tweepersoonsbed, een toiletruimte en een koelkast behoorden tot z’n eisenpakket, dus de beperkte ruimte van de bestelauto vroeg om de nodige creativiteit.

Met name het bed neemt veel plaats in. Hij creëerde daarom extra ruimte door het dak met 25 centimeter te verhogen, waardoor het bed met gasveren tegen het dak kan worden geparkeerd. Het aluminium frame van het bed heeft hij laten maken. Tegen beide zijwanden timmerde hij banken met vijf zitplaatsen.

Frans installeert het bed, dat de hele breedte van de camper in beslag neemt.

Ada van Eijzeren: "De kussens hebben we samen gemaakt. Daar was onze naaimachine eigenlijk niet op berekend. Soms kwam er rook uit, maar het is toch gelukt.” Er was nog ruimte over voor een aparte toiletunit, waar Van Eijzeren klein Waeco-toilet heeft ingebouwd. Ook voor een compressorkoelkastje op 12 of 230 volt maakte hij een aparte kast. "Alles van massief eikenhout. De wanden hebben we bekleed met geïmpregneerde tuinplanken die we enkele jaren hebben laten drogen en daarna hebben geschuurd en gelakt, zodat ze er nog als oud hout uitzien. Ik wilde alles netjes en strak hebben.”

In de cabine timmerde hij twee bovenkastjes van een oude plantenbak. De deurtjes zijn voorzien van nostalgische koperen plaatjes, ook afkomstig van de plantenbak. Op het dak monteerde Van Eijzeren een houten reling voor het meenemen van bagage. "Achteraf eigenlijk overbodig, omdat we alles in de camper kunnen bergen. Nu zijn het windvangers. We kunnen trouwens nooit sneller dan honderd kilometer per uur rijden en bij harde wind halen we dat niet eens."

Geen watertanks

 Bij het inbouwen van de camper heeft Van Eijzeren bewust geen watertanks geïnstalleerd. "We nemen flessen water mee, want we staan toch altijd op campings. Koken doen we op een gaspitje”, zegt hij. De camper heeft een grijs kleurtje gekregen, afgekeken van de oude bestelauto's van Van Gend & Loos. Op de buitenwanden bracht Van Eijzeren aanvankelijk een afbeelding van de Holland-Amerika Lijn aan. Uit nostalgie, omdat zijn vader eens bij deze maatschappij werkte. Intussen toont de T-Ford reclame van een ander bedrijf. Niet zonder trots wijst hij op de koplampen en de gril van messing én de plaatjes met het fleur-de-lys-embleem.

Het fleur-de-lys embleem.

Volgens het echtpaar is de wagen de enige T-Ford – weliswaar een replica – die als camper in Nederland rijdt. Toen het stel de auto kocht, stond er 53.000 kilometer op de teller. Inmiddels hebben de Van Eijzerens al heel wat ritjes met de opvallende camper door Nederland gemaakt, probleemloos. Als ze op een camping komen, wil dat nogal eens een soort opstootje veroorzaken. “Iedereen wil onze T-Ford van dichtbij bekijken. Dat was in het begin wel even wennen.

 

De T-Ford in volle glorie.

Dit artikel verscheen in een andere vorm in Kampeerauto nr. 6 2015.