Water en sanitair


De meeste kampeerauto's hebben een tank voor verswater van ca. 100 tot 120 liter aan boord. De grotere kampeerauto's gaan bijvoorbeeld tot 180 liter of zelfs meer.

Voor twee personen is er voor het dagelijks gebruik, dat is inclusief douchen en toiletspoeling, voldoende verswater voor drie tot vijf dagen. Daarna is het nodig de tank bij te vullen. De tank is hiermee tijdig met vers water gevuld.

Bij gering gebruik van water adviseren deskundigen de verswatertank om de drie à vier dagen leeg te laten lopen en opnieuw te vullen met vers drinkwater. Op die manier kunnen ongewenste micro-organismen geen bedreiging vormen. Zorg er ook voor dat de tank regelmatig wordt schoon gemaakt.

Leeg de tank en het watersysteem als de camper niet gebruikt wordt. Doe dit direct na thuiskomst van een vakantie of uitstapje. Laat de tank luchten en drogen. Kunt u in de tank komen dan kan deze met een schone doek gedroogd worden.
Er zijn hulpsystemen zoals het Floë wateraftap systeem in de handel om het watersysteem te legen, kijk maar eens op NKC TV.

Legionella pneumophila

Er wordt gezegd dat mensen de veteranenziekte zouden kunnen krijgen van water uit een boiler. Het gaat om een soort longontsteking die wordt veroorzaakt door de bacterie Legionella pneumophila. Besmetting treedt op door inademing van druppels water, bijvoorbeeld tijdens het douchen. Het drinken van water met deze bacterie is niet schadelijk.

Boiler op juiste temperatuur

De legionella pneumophila vermenigvuldigt zich bij temperaturen tussen de 20 en 50° C. Komt de temperatuur van het water boven de 55°, dan wordt hij gedood.

De boosdoener kan voorkomen in warmwatertoestellen met een voorraadvat, zoals de boiler. Om deze reden heeft de gezondheidsraad in 1986 geadviseerd de temperatuur van dit soort systemen op ten minste 60° C af te stellen.

Watertank ontsmetten

Als u de watertank regelmatig goed reinigt, blijft het drinkwater betrouwbaar. De tank ontsmetten doet u als volgt:

  • Laat de tank helemaal leeg lopen en verwijder eventueel aanslag en vuilresten.
  • Vul de tank met een mengsel van één eierdopje (50cc) bleekmiddel zonder geur en verdikkingsmiddelen op 50 liter drinkwater.
  • Open de kraan totdat ook de leidingen zijn gevuld met het mengsel.
  • Laat het mengsel 24 uur inwerken in de tank en de leidingen.
  • Spoel na met schoon water.

Tips van Vitens; hoe houd ik mijn drinkwater goed?

Maandelijkse inspectie

Spoel daarna de tank en de leidingen een paar keer goed door met vers drinkwater. Voer maandelijks een inspectie uit en herhaal de bovenstaande procedure zonodig.

Vulslang reinigen

Bij het vullen van de tank maakt u gebruik van een vulslang. Ook deze heeft aandacht nodig. Spoel de slang voor het gebruik eerst goed door en maak de uiteinden schoon met zeep of afwasmiddel. Laat bij het vullen geen vuil in de watertank komen. Berg de slang op een donkere plaats op, om algengroei te voorkomen.

Hoe werkt een sanistation? Bekijk de video:

Diesel in de watertank

Een ongelukje is snel gebeurd. Is bij tanken diesel in de watertank terecht gekomen dan kan de smaak en geur vaak goed verwijderd worden. Er zijn goede ervaringen bekend met het middel 'Diesolan'. Diesolan is bij diverse leveranciers verkrijgbaar. Ook met het reinigen van de watertank met 'Steradent' tabletten hebben wij goede ervaringen vernomen.

Gerelateerde informatie