Welk rijbewijs heb je nodig voor de camper?

Wil je een camper kopen, huren of lenen? Dan moet je goed weten welk rijbewijs je nodig hebt om in de camper te mogen rijden. Dat hangt af van diverse factoren, zoals het gewicht en de capaciteit van de camper. Hieronder leggen we uit welk rijbewijs je nodig hebt voor verschillende typen campers.

Rijbewijs B, C1, en C: Wat zijn de verschillen?

  • Rijbewijs B is geschikt voor campers met een toegestane maximum massa tot 3.500 kg en die niet meer dan 9 personen (inclusief bestuurder) kunnen vervoeren. Deze categorie biedt ook de mogelijkheid om een aanhangwagen tot 750 kg of, onder bepaalde voorwaarden, een zwaardere aanhangwagen te trekken, zolang de totale combinatie niet meer dan 3.500 kg (of 4.250 kg met code 96) weegt.
  • Voor campers die zwaarder zijn dan 3.500 kg maar niet meer dan 7.500 kg, heb je rijbewijs C1 Dit rijbewijs staat ook het trekken van een aanhangwagen tot 750 kg toe.
  • Rijbewijs C is vereist voor de zwaarste campers met een toegestane maximum massa van meer dan 7.500 kg. Aan deze categorie campers mag eveneens een aanhangwagen van maximaal 750 kg gekoppeld worden.

Aanvullende Rijbewijzen: BE, C1E, en CE

  • Rijbewijs BE en C1E zijn nodig voor combinaties waarbij het trekkende voertuig in de categorie B of C1 valt en de aanhangwagen een toegestane maximum massa heeft van meer dan 750 kg. Voor zeer zware aanhangers gelden soms extra regels (CE). Zie deze uitleg voor details.

 Let op

  • Bij een camper met een toegestane max. massa van 3.500 kg is het ook met een C1- of C- rijbewijs niet toegestaan deze boven de 3500 kg te beladen.
  • Hoe gek het ook klinkt, het D-rijbewijs (voor een autobus) is niet voldoende om een camper met een toegestane max. massa van meer dan 3500 kg te besturen.

Code 78 en medische keuring

Als er op je rijbewijs een code 78 staat, betekent dit dat je alleen voertuigen met een automatische transmissie mag besturen binnen die rijbewijscategorie.

Een medische keuring kan vereist zijn bij het halen of verlengen van rijbewijzen voor zwaardere voertuigen (C, CE, C1, C1E) of bij verlenging na je 75e. Deze keuring is ook noodzakelijk bij bepaalde medische veranderingen.

Kentekenbewijs

Het kentekenbewijs van je camper bevat cruciale informatie zoals de toegestane maximum massa, technische maximum massa en de maximum massa’s voor aanhangers geremd en ongeremd. Tevens vindt je hier het aantal officiële zitplaatsen (met gordel).

Conclusie

Welk rijbewijs je nodig hebt voor jouw camper is afhankelijk van het gewicht en de capaciteit van het voertuig. Zorg ervoor dat je voldoet aan alle wettelijke vereisten om veilig en zorgeloos te kunnen genieten van je camperreis. Voor meer gedetailleerde informatie over rijbewijzen en het kenteken voor jouw camper, lees dit uitgebreide artikel.