Mag je met een C-rijbewijs de camper beladen boven de 3.500 kilogram?

Een camper staat geregistreerd op 3.500 kilogram, maar kan technisch 4.250 kg hebben. Mag je dan met een C-rijbewijs de camper beladen boven de 3.500 kilogram? Eerste hulp bij campervragen geeft antwoord.

Toegestane maximummassa camper

Het korte antwoord: nee, het kentekengewicht geldt als maximum. De toegestane maximummassa volgens het kentekenbewijs is namelijk bepalend voor de vereiste rijbewijscategorie. Het B-rijbewijs volstaat voor het besturen van voertuigen tot een toegestane maximummassa van 3.500 kilogram.

Voor auto’s met een hogere maximummassa is het rijbewijs C of C1 benodigd.

Boete bij overbeladen camper

Wie met een camper rijdt die zwaarder is dan de toegestane maximummassa, is in overtreding, met wat voor rijbewijs dan ook en los van wat de technische maximummassa is. In sommige landen delen ze bij overbeladen campers hoge boetes uit en moeten camperaars spullen uitladen tot het maximum is bereikt.

Toegestane maximumgewicht camper verhogen

Lukt het niet om het gewicht onder de 3.500 kilogram te houden? Overweeg dan om het toegestane maximumgewicht te laten verhogen naar het technisch maximum, gesteld dat dit hoger is. Maar vanaf dat moment moet iedere bestuurder minimaal het C1-rijbewijs hebben, ook als de camper onder de 3.500 kilogram is beladen.

Wie met een B-rijbewijs zo’n camper bestuurt, rijdt zonder geldig rijbewijs. Dat kan zeker in geval van ongelukken verstrekkende gevolgen hebben.

Heb jij ook een campervraag waar je niet uitkomt? Stel ‘m aan de NKC via mail.