Leer online de theorie voor je C1-rijbewijs

Carlijn Assink

Zin in een nieuw project? Begin aan de theorie van je camperrijbewijs. Dan kun je jouw partner eens afwisselen achter het stuur,of eindelijk die zwaardere camper aanschaffen. NKC heeft voor leden een gratis online C1-leeromgeving, waardoor je thuis alle theorie kan leren en de examens kan oefenen. Ervaringsdeskundige Carien Bardoel van de NKC legt je uit wat de online learning inhoudt.

Carien Bardoel bij haar camper waar een C1-rijbewijs voor nodig is.

Bij een camper in de gewichtsklasse 3.500 tot 7.500 kilo heb je een C1-rijbewijs nodig. Dit is ook het rijbewijs voor kleine vrachtauto’s. Voor het rijbewijs moet je een theoriecertificaat behalen en een rijexamen doen. De theorie bestaat uit twee delen en moet je halen voordat je aan de praktijklessen kan beginnen. Het praktijkexamen haal je, na een aantal praktijk lesuren, bij het CBR. Het CBR is weer begonnen met examens afnemen, maar het kan nog wel even duren voordat je daar aan de beurt bent. Dus begin alvast online met leren voor het theorie-examen.

Een online leeromgeving, wat is dat? 

Carien Bardoel: “Het is een online tool waarbij je geen fysieke boeken hebt, maar je alle informatie tot je neemt via je tablet of laptop. Dat is natuurlijk ideaal in deze coronatijden, want je hebt geen fysiek klaslokaal nodig. NKC-leden kunnen deze online theoriemodules vier maanden gratis gebruiken om de C1-stof te leren.”

De theorie bestaat uit twee delen. Hoe zit dat?

“De theorie wordt in hapklare brokken aangeboden, zodat je toewerkt naar de twee examens bij het CBR.

De examens worden in twee onderdelen afgenomen. Het eerste deel is Verkeer en Techniek (RV1-light). Dit gaat over gedragsregels, verkeerswetgeving en de functie en werking van de voertuigtechniek. Het tweede deel is administratie (R2C). Hier gaan de vragen over veiligheidsaspecten, milieuaspecten en relevante bepalingen in de vervoerswetgeving.

Beide examens bij het CBR duren zestig minuten en bestaan uit veertig vragen, waarvan je er 32 goed moet hebben om te slagen. Je kunt ze allebei op dezelfde dag maken of twee verschillende dagen, net wat je zelf fijn vindt. Je mag wel pas op voor het praktijkexamen wanneer je beide theorie-examens behaald hebt.”

Wat als je de stof niet goed snapt?

“Voor beide delen wordt uitgebreide informatie gegeven in de C1-theoriemodule online. Eerst komt de gehele theorie aan bod en dat wordt ondersteund met voorbeeldsituaties. Daarna kun je, binnen de online leeromgeving, proefexamens afleggen. Alles voor een optimale voorbereiding."

“Sommige onderdelen van de theorie zijn best pittig, omdat het ook de theorie voor het vrachtwagenrijbewijs is. Onderwerpen zoals de Rijtijdenwet en transportdocumenten komen ook aan de orde. Daarvan denk je: ‘Hoezo moet ik dit weten als ik met een camper wil rijden?’ Daar moet je wel rekening mee houden.”

Een voorbeeldvraag van een proefexamen in de online leeromgeving.
Een voorbeeldvraag van een proefexamen in de online leeromgeving.

Hoe lang duurt deze studie?

“Als NKC-lid krijg je vier maanden de tijd om alle theorie van de online leeromgeving te leren. Dat zou voldoende tijd moeten geven om het theorie-examen te behalen. Het is mij ook gelukt met deze online lessen, dus ik ben het bewijs dat het prima kan. Lukt het je toch niet helemaal binnen die tijd? Dan kun je met 1 of 2 maanden verlengen tegen een geringe betaling (25-40 euro).”

En dan de praktijk?

“Als je het theoriecertificaat hebt gehaald, blijft het twee jaar geldig. Je praktijkexamen moet je dus binnen die twee jaar halen. Je kunt hiervoor een pakket bij een rijschool afnemen. Sommige rijscholen bieden een cursus aan met meerdere lessen op verschillende dagen, om daarna het praktijkexamen te doen bij het CBR. Ook is er de mogelijkheid om alles in een dag te doen. Eén hele dag rijles volgen, om aan het einde van de dag meteen het praktijkexamen te doen.

De invulling van de lessen verschilt en wordt ook vaak bepaald op basis van een proefles om te kijken wat je niveau is. Je lest voor je praktijk vaak in een bakwagen met een flink gewicht. Je C1-rijbewijs geldt tot 7500kg, dus daar moet je natuurlijk wel verantwoord mee kunnen rijden." Carien geeft nog een tip: “Let op, je moet ook een gezondheidsverklaring invullen en een medische keuring laten doen om je C1-rijbewijs te kunnen halen.”

Wat kost het?

“De theorie online bij NKC is, exclusief voor NKC-leden, gratis. Niet-leden kunnen dit als onderdeel bij een lespakket bij een rijschool krijgen. Een volledige cursus verschilt nogal in prijs, afhankelijk wat er allemaal in zit. Bij de NKC vind je twee pakketten om bij verschillende Bovag-rijscholen je C1-rijbewijs te halen."