Cassettetoilet zelf repareren

Sjoerd Cats

Het zal je maar gebeuren. Je bent onderweg, ver verwijderd van de bewoonde wereld en het campertoilet geeft er de brui aan. Dan zijn er twee opties: terug naar de natuur of het toilet zelf repareren. Voor het laatste koos redacteur Sjoerd Cats, hoewel het een smerig karweitje bleek te zijn.

We hebben - zoals velen - in onze camper een prima functionerend Thetford toilet. Op grotere hoogte kan de schuif van het toilet door overdruk in de poeptank vastklemmen op de afdichting. Dan moet je dus eerst naar buiten om die overdruk kwijt te raken. Dat doe je door de dop van de schenktuit even los te draaien.

Zoals dat gaat, hadden wij tijdens onze camperreis door de Balkan niet altijd zin om eerst naar buiten te gaan. Het lukte ons prima om die schuif te openen, weliswaar met brute kracht. Dat kwam ons vies te staan. Midden op de Balkan brak er iets en bleef de schuif in half open positie staan. Niet te openen en niet te sluiten. Camperen zonder bruikbaar toilet is niet ideaal. Dus gingen we aan de slag om om te zien wat er stuk was en of dat te repareren viel. Het euvel bleek te zitten in het mechanisme in de poeptank.

Improviseren met de gereedschapskist

Om een lang verhaal niet al te vies te maken: na demontage van het mechanisme in de tank bleek de nok onder de schuif afgebroken te zijn. Een nieuwe schuif was niet voorhanden, dus improviseerden we met de inhoud van onze gereedschapskist.

Midden in de schijf, door een restant van de nok, heb ik een gaatje geboord. Daarin draaide ik een bolkopschroef en daarbij gebruikte ik een onderlegring, zodat de schroef dwarskrachten op kon nemen. De punt van de schroef heb ik afgeknipt op de juiste lengte. Op het schroefdraad heb ik een stukje benzineslang gedraaid zodat het scherpe schroefdraad het mechanisme niet zou beschadigen.

Onderkant met schroef en beschermend stukje benzineslang.
Bovenkant van de schuif met schroefkop.

Moraal van dit verhaal:

  • Forceer nooit het schuifmechanisme van het toilet als het klemt door overdruk.
  • Neem altijd rubberen weggooihandschoenen mee. Je weet nooit welk vies karwei je tegenkomt.
  • Zorg ervoor dat je gereedschapskist en reparatieset compleet zijn.

Kijk op deze pagina voor gereedschap en handigheidjes voor reparaties onderweg.