De slimme thermostaat

Door Ton Visser (tekst en foto's)

De kachel vanaf de piste per sms aanzetten? Dat kan al enige tijd. Medio 2013 introduceerde Truma de digitale thermostaat CP plus voor kachels en airco’s, die zich laat aansturen door de sinds kort leverbare iNet Box. De NKC nam de proef op de som.

Inbouw vindt plaats bij De Gelderse Caravan Centrale te Barneveld, waar werkplaatschef Alex Houtveen best wil laten zien hoe een en ander in z’n werk gaat. De CP plus is iets groter dan de classic en Houtman heeft de gatmaat uitgezet in het paneel boven de entreedeur. De kachelstuurkabel kan blijven zitten. Daarna is het zoeken naar een permanente voeding van 12 volt, in dit geval aanwezig op het instrumentenpaneel. De laatste handeling is het verwisselen van de printplaat van de kachel, want dat is ook nodig voor de juiste werking van de digitale thermostaat. Of dat makkelijk gaat, is afhankelijk van de bereikbaarheid van de kachel. Als alles goed is aangesloten, kan de CP plus via het servicemenu worden ingesteld.

Om 13.43 uur opent de werkplaatsdeur en begint de reis naar de Oostenrijkse Alpen. Het bedienen gebeurt met een draai-drukknop, zoals die van de klassieke autoradio. Door aanraking gaat de achtergrondverlichting aan, die ook weer na tien seconden uitschakelt. Met het draaien verandert de ingestelde temperatuur en bij de juiste waarde tikt men zachtjes op de knop. Bij 0,5 graden temperatuurverschil wordt de kachel geactiveerd. Het vlammetjessymbool blijft knipperen zolang de kachel verwarmt. Met de knop in het menu worden de warmwatertemperatuur, ventilatorsnelheid, tijdschakelklok en energiesoort ingesteld. Soms iets te vlug, want je zit zo een menu te ver. Om bedieningsfouten te herstellen blijkt de terugknop dan handig.

Ventilatorsnelheid

Gedurende de test van twee weken is de gelijkmatige werking van de kachel het eerste dat opvalt. Dat is onder meer te danken aan de ventilatorsnelheidsregeling, die drie standen heeft: eco; high; en bij temperatuurverschil groter dan 10 graden boost. Deze laatste biedt maximale opwarming, maar ook de daarbij behorende geluidstoename. Is de camper eenmaal op temperatuur, dan kies je ook bij strengere vorst voor eco. Resultaat: een geluidsarme ventilator en een gelijkmatige warme luchtstroom. Bij de classic kon de kachel nog wel eens pendelen. Zakte de temperatuur, dan schakelde de kachel regelmatig naar een hogere ventilatorsnelheid, om daarna weer in snelheid terug te vallen. De ventilator kan overigens zonder kachel met tien snelheden koelere lucht laten circuleren. De CP plus is namelijk ook geschikt voor de aansturing van diverse airco’s van Truma. Vanuit het menu is het ook mogelijk om de temperatuursensor te kalibreren, ofwel af te stemmen op het zitgedeelte van de camper. Daarbij is een correctie van min 5 tot plus 5 graden mogelijk.

Warm welkom

Het lijkt een overbodige luxe, maar het is wel lekker om in een warm bed te blijven en de tijdschakelklok het werk te laten doen. Ook bij terugkomst van een ski- of fietstocht kan de klokinstelling voor warm welkom zorgen. Wel is de klokoptie slechts voor één periode tegelijk instelbaar. Wie het nog geavanceerder wil, maakt gebruik van het iNet-systeem, dat Truma onlangs voor de CP plus introduceerde. Hiermee kan de camperaar de kachel of de airco vanaf de piste of het strand per sms bedienen. Dit is mogelijk door ook een iNet-Box met een simkaart aan te schaffen. Na sms-contact met de iNet-Box krijgt de camperaar een bericht van ontvangst op zijn mobieltje. Ook foutmeldingen komen per sms door. Wie binnen het bereik van de camper is, kan de kachel en de airco ook per tablet of telefoon via een bluetoothverbinding bedienen. Met behulp van een speciale app kan de camperaar vanuit zijn stoel alle instellingen bekijken en wijzigen.

Dit artikel verscheen in een andere vorm in Kampeerauto nr. 9 2015.