Gereedschap voor onderweg met de camper

De meeste camperaars kunnen zich onderweg goed redden als er iets aan de camper kapotgaat. Een set met gereedschap en hulpmiddelen is daarvoor wel essentieel. Wij zetten voor je op een rij wat goed van pas komt in de toolkit voor in de camper.

Waarschijnlijk heb je thuis een gereedschapskist staan die steeds zwaarder is geworden en niet geschikt is om mee te nemen op reis. De gereedschapskist voor onderweg mag niet te zwaar en te groot zijn. Ga bij de samenstelling van je campertoolkit voor bruikbare kwaliteit en minimaal gewicht. Verschillende klussen aan de camper kan je zelf uitvoeren, bekijk hier onze camper klusvideo's.

Kunststof gereedschapskoffer

In de camper is een kunststof gereedschapskoffer het meest praktisch. Zo’n lichte koffer heeft onderin een bak voor de grotere zaken, een tray met handvat voor de gangbare handgereedschappen en in het deksel een paar vakjes voor kleinere dingen. Zorg dat de gereedschapskoffer niet meer weegt dan acht kilo.

Het gereedschap dat je nodig hebt voor het verwisselen van een wiel bij een lekke band, valt buiten de campertoolkit. Hetzelfde geldt voor een litertje motorolie. Koelvloeistof heb je zelden nodig en is bovendien overal verkrijgbaar. Reservelampjes voor de auto zitten ook niet in de toolkit, maar liggen in het dashboardkastje.

Vermijd spuitbussen

Stop in je toolkit geen spuitbussen. Een spuitbus kruipolie, zoals het universele WD40, kan van pas komen, maar door trillen of stoten makkelijk lek raken en zelfs brandgevaarlijk zijn. Bovendien is een piepend scharnier van een kastdeur ook met een druppel olijf- of bakolie tot zwijgen te brengen. Als je toch spuitbussen mee wil nemen op reis, kun je ze het beste vervoeren in een frisdrankkrat. Dek deze altijd af.

Basisgereedschap

Wat neem je wel mee? In de toolkit zit standaard een setje schroevendraaiers, normaal en kruiskop, een setje steek-ringsleutels, een paar tangetjes en een doosje bitjes, ook met torx-bits. Verder wat meetgereedschap, zoals een meetlint, schuifmaat, liniaal en een simpele multimeter. Als camperaar neem je ook een verzamelbakje mee met rvs-schroefjes, slangklemmen, boutjes en moertjes, enkele houten deuvels en de nodige boortjes. Voor de elektriciteit in de camper neem je een doosje zekeringen, een schakelaartje, kroonsteentjes voor noodreparaties en stekkertjes mee.

Als gewicht geen probleem is, kan je overwegen ook een accuboormachine mee te nemen. Als de accu in goede conditie verkeert, kan de lader thuisblijven. Ook een telescopische ladder weegt nogal wat, maar neemt niet veel ruimte in. Een ladder is handig voor reparaties op het dak van de camper. Voor de veiligheid moet de ladder in uitgeschoven toestand minstens een halve meter boven het dak uitsteken.

Wisselspanningzoeker en vochtmeter

Ben je technisch aangelegd en wil je nog een stapje verder gaan? Een contactloze wisselspanningzoeker is een penvormig apparaatje waarin meestal ook een ledzaklantaarn huist. Het apparaat detecteert contactloos wisselspanning in apparaten, stopcontacten, leidingen en kabels en kan handig zijn als je camper geen netspanning krijgt van de stroompaal of als de omvormer het niet lijkt te doen.

Ook een vochtmeter behoort tot dit genre. Vochtmeters zijn er in twee soorten. Een soort werkt door de elektrische weerstand van de wand te meten tussen twee scherpe meetpennen, die gebruik je liever niet. Een goede vochtmeter voor de camper werkt zoals een meetlus in de weg en kan daardoor dieper in de wand vocht detecteren zonder de wand te beschadigen. Een heel scala van merken en types is te koop voor zeer uiteenlopende prijzen.

Handige hulpmiddelen

1. Werkhandschoenen
Om niet de rest van de reis met vieze plakhanden rond te hoeven lopen.

2. Rolletje schuurlinnen
Mag ook schuurpapier of een schuursponsje zijn. Onmisbaar voor het schoonmaken en opruwen van te lijmen oppervlakken.

3. Stuk benzineslang
Voor vele doeleinden bruikbaar. Gemorste vloeistof of lekwater kan hiermee op lastige plaatsen worden weggezogen of geheveld. Ook geschikt om een uitstekende punt van een scherpe houtschroef na een noodreparatie mee af te schermen. Door de flexibiliteit ook als tijdelijke afdichting bruikbaar.

4. Isolatietape
Bedoeld voor reparaties aan elektrische verbindingen. Daarnaast voor veel andere zaken geschikt, zoals het markeren van de campingstoelen tijdens een gezellige barbecue, als blijkt dat de buren ook zulke mooie stoelen hebben.

5. Tweecomponentenlijm
Bij voorkeur een universele variant, die vullend kan werken en die als pasta vormend kan worden toegepast. Een losgerukte tafelpoot onder een dun beschadigd tafelblad zit na een paar uur uitharden van de lijm weer rotsvast.

6. Tandenborstel
Geschikt voor veel schoonmaakklusjes.

7. Tie-wraps
Een klein voorraadje. Ze zijn aan elkaar te koppelen tot een grotere lengte. Prima te gebruiken voor loszittende fietsonderdelen, vistuig, enzovoorts. Zelfs als noodveter voor de wandelschoenen. De variant die met de punt van een zakmes weer los kan, geniet dan de voorkeur.

8. Polymeerkit
In een kleine tube en in de variant die op alle oppervlakken hecht en waterbestendig is. Een tube is beduidend kleiner en handzamer dan de gangbare grote patronen die in een kitspuit moeten. De polymeerkit werkt uitstekend als universele lijm. Kies een variant met een korte uithardingstijd. Gebruik deze kit nooit voor afdichtingen van ramen en luiken waarvoor butylkit wordt gebruikt. Als zich daar lekkage voordoet, is het dichten met duct tape een veel betere tijdelijke oplossing.

9. Duct tape
Zeer universeel toepasbaar. Koop een bekend merk. Er is veel rommel op de markt, vaak aangeduid met de naam duck tape, ofwel eendentape. Die is zwak, verweert snel en laat moeilijk te verwijderen lijmresten achter bij het lostrekken. Met de goede duct tape kunnen veel losgeraakte zaken worden vastgezet, zodat de reis verder kan gaan en definitieve reparatie kan wachten tot het eind van de reis.

Als na een parkeermanoeuvre of aanrijding de bumper los hangt, is duct tape het middel om deze provisorisch te repareren. Ook een beschadiging met lekkage aan de opbouw door bijvoorbeeld een laaghangende tak is perfect af te dichten met duct tape.

10. IJzerdraad
Onmisbaar bij provisorische reparaties aan losgeraakte hete onderdelen. Als de uitlaat hinderlijk tegen een chassisbalk rammelt doordat een ophangrubber het heeft begeven, is een aantal windingen met ijzerdraad het probate middel om dit op te lossen. Ook een loszittende koel- of verwarmingsslang kan met ijzerdraad provisorisch worden vastgezet.