Camper huren: de vijf grootste voordelen

Hannah König

Vrijheid, onafhankelijkheid en comfort: steeds meer mensen ontdekken het genot van het camperleven. Als je voor de eerste keer op reis gaat met een camper is het verstandig om eerst een camper te huren, in plaats van meteen een camper te kopen. Voor beginnende camperaars heeft huren namelijk veel voordelen.

1. Past het camperleven bij je?

De belangrijkste reden om eerst een camper te huren, is dat het dé perfecte manier is om te ontdekken of camperen écht iets voor jou is. Het kan er op Instagram te gek uit zien en misschien doen je zus en tante het al jaren met veel plezier, toch moet je zelf ontdekken of het reizen en slapen in een camper goed bij je past. Als je een partner of een gezin hebt is het bovendien belangrijk dat het een manier van reizen is waar iedereen blij van wordt. De enige manier om dit te ervaren is door het te gaan doen. Mocht het camperleven niets voor je zijn, dan lever je je camper weer in bij de verhuurder en zit je niet met een eigen voertuig die je moet stallen, verzekeren en misschien zelfs weer verkopen.

2. Welke camper is een match?

Als je nog nooit op pad bent geweest met een camper is het lastig om te bepalen wat voor soort camper of bus goed bij je past. Een veelgemaakte fout: mensen kopen een te grote camper en vinden het in de praktijk flink tegenvallen om met die grote camper te rijden en een geschikte slaapplek te vinden. Als je een camper huurt, ontdek je in de praktijk of deze wel of niet goed bevalt. Hoe rijdt de camper, wat vind je van het brandstofverbruik? Lukt het je om de camper te parkeren bij supermarkten of geef je de voorkeur aan een kleiner busje? Het voordeel van huren is dat je kan testen om te ontdekken welk type camper een match made in heaven is.

3. Indeling van de camper testen

Welke indeling geschikt is voor jou en jouw reisgezelschap, heeft niet alleen te maken met de grootte van je gezin, maar ook met de leeftijden van de verschillende reizigers. Kleine kinderen slapen waarschijnlijk bij jou in de camper. Het is fijn als deze in een afgesloten slaapgedeelte van de camper kunnen liggen en je zelf de mogelijkheid hebt om ’s avonds nog ergens te zitten. Oudere kinderen slapen misschien in een tent, maar met grote kinderen (met grote lijven…) is extra leefruimte zeer prettig. Hoeveel opbergruimte heb je nodig? Is de koelkast groot genoeg? Ben je tevreden met een los toilet of wil je een luxe badkamer met douche? Kortom: wat mis je en wat vind je een overbodige luxe? Probeer uit en ontdek wat bij jou en jouw gezin past.

4. Geen maandelijkse lasten

Hoe vaak wil jij op pad gaan met een camper? Als je het liefst elk weekend op roadtrip gaat, dan is het ideaal om een eigen camper in bezit te hebben. Je kunt dan altijd spontaan vertrekken en gaan en staan waar je wil. Ben je gebonden aan schoolvakanties en wil je ook nog wel eens een vliegreis maken of naar het huis van je ouders in Zuid-Frankrijk rijden met de auto? Mogelijk is het dan op de lange termijn goedkoper om te blijven huren. Als je een camper bezit maak je namelijk maandelijkse kosten voor verzekering, wegenbelasting en stalling. Ook moet je geld reserveren voor het onderhoud van je camper.

5. Geen extra kosten

Een camper huren is niet goedkoop, maar je weet van tevoren wel precies wat je aan je vakantie gaat uitgeven. Als er iets defect gaat aan de camper of wanneer je onderweg pech krijgt, ben je hier (wanneer je op een verstandige manier huurt) voor verzekerd en krijg je een vervangende camper mee. Als je nog geen ervaring hebt met het reizen in een camper, is het extra fijn om de garantie te hebben dat je een zorgeloze reis tegemoet gaat waarin je je op je gemak en in alle rust volledig kan focussen op de (superleuke!) vraag: wordt camperen mijn nieuwe lifestyle!?