Camperen voor beginners: do’s and don’ts

Hannah König

Als je voor het eerst met een camper de weg op gaat, zal dat even wennen zijn. Het rijden in een camper is anders dan in een personenauto en ook de manier van reizen is anders dan wanneer je op vakantie gaat met een tent of een huisje boekt. Waar moet je rekening mee houden als beginnend camperaar? Dit zijn de belangrijkste do’s and don’ts!

Hoogte en breedte weten

Als je bent gewend om te rijden in een personenauto, zal het even duren voordat je bent gewend aan de afmetingen van de camper waarin je rijdt. Een camper is niet alleen langer dan een auto, maar ook breder en hoger. Plak een sticker met de hoogte en breedte van je camper op je dashboard. Op het moment dat je een tunnel, viaduct of brug nadert, kun je op deze manier snel checken of je verder kunt rijden of een omweg moet nemen. Meer praktische tips voor het rijden in een camper vind je hier.

Niet te zwaar beladen

Met een b-rijbewijs mag je een camper besturen met een maximale massa van 3500 kilo. Het is verleidelijk om je huurcamper zwaar te beladen, want hoe leuk is het als de fietsen, de stepjes van de kinderen, de barbecue en jouw zes paar schoenen mee kunnen? Het lijkt makkelijk te passen, maar de kans is groot dat je het maximaal toegestane gewicht overschrijdt. Dit heeft meerdere nadelen: een overbeladen camper remt slechter, het rijden met een zware camper kost meer brandstof en je loopt kans dat je een boete krijgt. Twijfel je hoe zwaar je bent? Neem de proef op de som en laat je camper wegen.

Sluit je kastjes goed af

Stel één iemand in je reisgezelschap aan die voor vertrek als een bloedserieuze stewardess controleert of alle kastjes goed gesloten zijn en of de koelkast dicht is. De kans dat anders de koelkastdeur openvliegt in de eerste de beste bocht of de kastjes openschieten is namelijk groot. Vliegende voorwerpen leiden de bestuurder af, kunnen op iemands hoofd terechtkomen maar ook schade (op bijvoorbeeld het tafelblad) veroorzaken.

Water- en dieseltank niet verwarren

Je kunt je voorstellen dat diesel in je watertank gooien een enorme catastrofe veroorzaakt. Toch zit de afsluitdop van de waterslang op veel campers aan dezelfde kant als de tankdop en is een foutje in een camper die je nog niet goed kent snel gemaakt. Tip: plak stickers met symbolen onder de doppen, zodat je in één oogopslag ziet waar je water en waar je brandstof tankt. Check regelmatig je voorraden en als je op een nieuwe plek aankomt, tank dan eerst je watertank vol en zoek dan een plekje.

Niet te lang rijden

Camperen is een lifestyle en je hoort camperaars vaak zeggen dat de vakantie al begint zodra ze zijn ingestapt en de motor starten. Je gaat met een huurcamper ervaren dat dit echt zo is. Het is een veelgemaakte beginnersfout om direct ver te willen rijden. Plan een haalbare trip. Als je van tevoren bedenkt hoeveel kilometer je per dag wil rijden, kom je erachter hoe ‘ver’ je dan ongeveer kan gaan. Houd er rekening mee dat je ook nog terug moet reizen en dat het voor jou en je reisgenoten ontspannen is om dit ook in een relaxt tempo te doen.

Geen vast plan maken

Misschien ben je gewend om vakanties van a-z vast te leggen en alles van tevoren te boeken en te regelen. Als je op reis gaat met een camper, dan hoef je dit niet te doen. Bepaal een richting die je graag op wil en laat je onderweg verrassen. Ben je op een plek waar je langer zou willen blijven? Blijf! Ben je op een plek die tegenvalt? Rij verder! Maak geen vast plan, ga op de bonnefooi en geniet met volle teugen van alles wat je onderweg tegenkomt.

Slim boodschappen doen

Een veel gestelde vraag aan camperaars is: hoe doe je het met je boodschappen?! Als je met een camper op reis gaat is het fijn om een klein noodpakket aan basisboodschappen aan boord te hebben. Denk aan pasta, blikjes tomatenblokjes, pakjes bonen en kruiden. Op deze manier kun je altijd een maaltje bereiden als dat nodig is. Zorg ervoor dat je voordat je op een nieuwe plek arriveert voor een paar dagen boodschappen inslaat. Bij de meeste grote supermarkten heb je ruime parkeerplekken. Koelkast leeg? Time to go!

Niet te laat aankomen

Er zijn diverse apps waar je een overnachtingsplek kunt zoeken. Campercontact is een van de grootste platforms voor camperlocaties ter wereld. Je vindt er meer dan 37.000 campings en camperplaatsen in 58 landen. Wil je zeker zijn van een plekje? Zorg er dan voor dat je niet te laat aankomt. Als je er rond twee uur ’s middags bent is de kans groter dat er nog plek is dan wanneer je om zeven uur ’s avonds aan komt rijden. Is de plek toch vol? Zoek dan met de app de dichtstbijzijnde camping of camperplaats in de buurt en rij een stukje verder.