Waar kun je het beste huren?

Hannah König

Je wil een camper huren: waar doe je dat? Hoe begin je jouw zoektocht naar de beste verhuurder? Waar moet je op letten als je een geschikte camper vindt?

Als je een camper gaat huren zijn er verschillende opties. Je huurt een camper bij een camperverhuurbedrijf of dealer, bij een deelplatform of bij particulieren.  Je kunt het beste een camper huren bij een camperverhuurbedrijf, of bij een camperdeelplatform, omdat dit de veiligste manier is voor jou als huurder.

Camperverhuurbedrijf of deelplatform

Het grote voordeel van een camperverhuurbedrijf is dat je er veel keuze hebt: je vindt er campers in verschillende maten, modellen en uitvoeringen. Vaak zijn dit ook gloednieuwe campers, die zijn voorzien van moderne snufjes. Ook zorgen verhuurbedrijven voor het onderhoud en de service van de campers. De meeste camperverhuurbedrijven bieden verzekeringen en pechhulp aan als onderdeel van het huurpakket. Je weet dan dat je tijdens pech tijdens je reis verzekerd bent van goede hulp.

Een andere mogelijkheid om een camper te huren is via een deelplatform en hier kiezen tegenwoordig de meeste mensen die een camper willen huren voor. In Nederland heb je twee grote namen: PaulCamper en Goboony. Bij PaulCamper is het mogelijk om ook een caravan te huren, Goboony richt zich uitsluitend op campers. Op beiden platforms kun je op een veilige manier een camper huren.

Huur in de buurt   

Op deelplatforms staan duizenden campers, dus zoek een camper die bij je in de buurt staat. Op de dag dat je de camper ophaalt hoef je niet ver te reizen en kun je na het inpakken meteen op pad. Dit scheelt je kilometers en tijd. Houd er rekening mee dat je een uitgebreide rondleiding krijgt door de camper voordat je deze meeneemt. Het is gebruikelijk om samen een kop koffie te drinken: je neemt immers een waardevol bezit van iemand mee.

Filter en stel vragen

Op een deelplatform kun je door middel van filters gericht op zoek gaan naar de camper die je graag wil: misschien is het voor jou belangrijk dat je je hond mee mag nemen of dat er isofix in de camper zit voor de autostoel van je baby. Vink aan waar je voorkeur naar uit gaat. Als je vragen hebt over de camper, kun je direct een berichtje sturen naar de eigenaar. De inventaris in een camper kan verschillen, check daarom van tevoren wat er in de huurcamper aanwezig is en wat je zelf dient mee te nemen.

 

Lees reviews

Deelplatforms hebben beoordelingssystemen voor huurders en verhuurders. Dit is fijn, want hierdoor kun je reviews lezen van eerdere huurders. Zij schrijven hoe de huurcamper maar ook het contact met de verhuurders is bevallen. Op een website als Trustpilot kun je ook lezen hoe consumenten het huren bij PaulCamper en Goboony hebben ervaren. Het kan zijn dat je een camper op beiden sites tegenkomt: het staat verhuurders vrij om hun camper op beide platforms aan te bieden.

Ga verzekerd op pad

Als je via een deelplatform huurt betaal je meer dan wanneer je rechtstreeks bij een particulier een camper huurt. Je betaalt commissie, die al is verwerkt in de huurprijs die je op de website ziet staan. Het percentage van de commissie die je betaalt als huurder, verschilt per platform. Ook betaal je boekingskosten en kosten voor een dagverzekering. Het deelplatform houdt zich in ruil hiervoor bezig met administratie en verzekeringen waardoor jij dit zakelijke en financiële gedeelte niet met de verhurende partij hoeft te bespreken.Als er tijdens de reis iets misgaat dan ben je met een dagverzekering verzekerd van pechhulp, repatriëring van de camper, vervangend vervoer en een vervangend verblijf. Controleer voordat je gaat huren altijd wat er precies wordt vergoed en wat niet, zodat je niet voor verrassingen komt te staan.

Wees voorzichtig

Uiteraard is het belangrijk dat je voorzichtig bent met de camper die je huurt. Bij Goboony betaal je vooraf een borg van duizend euro. Maak je schade met de camper, dan is dit je eigen risico en wordt deze ingehouden. Let erop dat je dakluiken dichtdraait tijdens het reizen, zodat deze er niet uit kunnen vliegen. De verhurende partij geeft na de verhuurperiode aan het deelplatform aan of de borg kan worden vrijgegeven of niet.

Vraag om hulp

Heb je vragen over het huren van een camper, heb je na de boeking nog vragen of loop je op reis tegen problemen aan? Als je een camper huurt bij een deelplatform kun je als huurder rekenen op support. Schroom niet om te bellen of te mailen, want juist voor deze hulp betaal je dat beetje extra.

Let op vrije kilometers

Als je een camper op het oog hebt, vraag dan na hoe het zit met het aantal vrije kilometers dat je kosteloos mag rijden. Het kan zo zijn dat je boven een bepaalde kilometerstand per kilometer een bedrag moet betalen. Kosten kunnen dan flink opladen, dus ga altijd goed na hoe dit is geregeld.