Camper gehuurd? Dit zijn 9 tips voor het ophalen

Hannah König

Je hebt een camper gehuurd en het is zover: je mag hem ophalen! Wat moet je controleren en bespreken bij het ophalen van de camper? Met deze tips sla jij alle belangrijke informatie goed op en kun je met een zeker gevoel op pad gaan in je huurcamper.

1. Ga met z’n tweeën

Als je een camper gaat ophalen word je overspoeld met veel informatie. Het is belangrijk dat je goed oplet en na afloop weet hoe je het bed ombouwt en niet bij de eerste tankbeurt per ongeluk benzine in de watertank gooit. Als je met z’n tweeën op reis gaat, ga dan samen naar het ophaalmoment. Het is fijn als zowel jij als je reispartner alles horen. Wanneer de een iets is vergeten, is de kans groot dat de ander het zich nog kan herinneren.

2. Laat je niet afleiden door kinderen

Als je kinderen hebt, zorg er dan voor dat zij zich niet met jou bemoeien tijdens de rondleiding door de camper van de verhurende partij. Als je kinderen klein zijn, kan het raadzaam zijn om een oppas te regelen zodat je volle focus hebt op de uitleg over de camper. Helemaal als het de eerste keer is dat je een camper huurt, is volledige aandacht noodzakelijk omdat er veel nieuwe informatie op je afkomt.

3. Maak foto’s en video’s

Bij het ophalen van de camper is het belangrijk dat je de camper samen met de verhuurder helemaal doorloopt. Informeer van tevoren of er een handleiding aanwezig is: sommige verhuurders hebben een uitgeschreven handleiding die ze achterlaten in de camper.  Als deze er niet is, maak dan aantekeningen. Maak foto’s en eventueel video’s tijdens de uitleg, dan kun je deze op locatie nog eens terugkijken.

4. Test apparatuur

De gekozen huurcamper is uitgerust zijn met luxe apparatuur en voorzieningen, maar werken deze ook? Zorg ervoor dat je in het bijzijn van de verhuurder alles test. Denk aan de airco, de waterpomp en het doorspoelen van de wc. Controleer of de ramen en dakluiken soepel open en dichtgaan. Check ook bij kastjes.

5. Check inventaris

Als je een camper huurt met inventaris, check dan of er genoeg borden, glazen en bekers zijn. Is het bestek compleet? Het voelt misschien wat overdreven, maar het kan zomaar gebeuren dat er een mes of lepel mist. Indien je ook handdoeken en beddengoed huurt, check of er voldoende van alles is.

6. Vraag naar ervaringen

Als je voor de eerste keer met een camper op vakantie gaat, moet je het wiel nog uitvinden. Vraag de verhuurders naar handige tips: zij kennen hun camper door en door en hebben waarschijnlijk allang uitgevogeld wat de beste plek is om eten te bewaren, waar zij de vuile was leggen en hoe de kachel het beste werkt. Bovendien vinden verhuurders het vaak ook heel erg leuk om hun camperervaringen met jou te delen en geeft ze het ook een goed gevoel dat jij daar geïnteresseerd in bent.

7. Loop schade na

Bekijk samen de eventuele schade aan de camper en maak hier duidelijke foto’s van. Doe dit niet alleen wat betreft schade aan de buitenkant, maar ook voor schade aan de binnenkant. Op deze manier ontstaat er geen onduidelijkheid over de staat waarin jij de camper hebt opgehaald. Controleer ook alle ruiten en de koplampen op sterretjes.

8. Vraag naar eigenaardigheden

Bij gloednieuwe campers zal dit minder vaak voorkomen, maar oudere campers hebben vaak eigenaardigheden. Een bepaald duwtje dat je een handvat moet geven om een kastje open te krijgen kan handig zijn om te weten en scheelt je op reis veel frustratie.

9. Maak afspraken over terugbrengen

Bespreek in welke staat je de camper terugbrengt: maak jij hem na afloop schoon of betaal je hier een bedrag voor en doen de verhuurders dit? Tank je hem na afloop weer vol en moet de watertank vol of juist leeg zijn? Bespreek ook waar je de camper het beste kunt parkeren.