Rondje zwerven door Münsterland

Door Rob en Elze Klute (tekst en foto's)

We kunnen niet wachten om er weer eens op uit te trekken. Niet alleen om het Münsterland te ontdekken, maar ook omdat dit de eerste trip met onze nieuwe camper wordt.

Na anderhalf uur zien we even voorbij Enschede de borden met Bundesrepublik Deutschland verschijnen. Dat betekent ook dat we al direct in Münsterland zijn aangekomen.

Fietstocht in Steinfurt

Onze eerste stop is in Steinfurt waar we een fietstocht maken door het Bagno Park. Via panelen wordt duidelijk gemaakt wat de historie van dit park is. Eén van de zichtbare overblijfselen is de Konzertgalerie. Direct naast het park ligt de Wasserburg Steinfurt en iets verderop genieten we in een echte Konditorei van Kaffe mit Kuchen.

Fietsen in Bagno Park

Nordkirchen

Duitsland kent een ongelooflijke hoeveelheid burchten en sloten. Om die reden is de zogenaamde 100 Schlosser Route gemaakt waar het paleis in Nordkirchen deel van uit maakt. Vanaf de mooie camperplaats is het slechts 600 m lopen naar het paleis dat wordt vergeleken met Versailles. Niet alleen de gebouwen maar ook de fantastische symmetrische tuinen maken dat deze vergelijking terecht is.

Een tweede voorbeeld is de burcht Vischerung in Lüdingshausen, waar in de weekenden traditioneel brood wordt gebakken in een met hout gestookte oven.

De bakkerij bij de Wasserburcht Vischerung

De paardenstallen zijn omgebouwd tot een horecagelegenheid en de mogelijkheid bestaat om met een gids een rondleiding te maken vanuit het museum naar de burcht.

Industrieel Hamm

In Hamm is onze volgende bestemming het Maximilian Park, het voormalige Landes Gartenschau terrein. Hier vind je een mengeling van natuur en techniek. Naast de fraai aangelegde tuinen, die deels werd ontworpen door de Nederlandse architect Piet Oudolf is de vlindertuin zeer de moeite waard. De poppen worden geïmporteerd uit Puerto Rico en ontpoppen zich hier verder tot vlinders.

Niet alleen voor volwassenen maar ook voor kinderen zeer educatief. Kinderen kunnen zich sowieso goed uitleven in dit park. Speeltoestellen zijn in ruime mate aanwezig waarbij ze spelenderwijs in aanraking komen met verschillende technieken. Zo kunnen zij zelf ervaren op welke manier je bv water kunt transporteren.

Een andere vorm van techniek is te vinden in de voormalige Kohlenwäsche die is uitgebouwd met een reusachtige glazen olifant. In de slurf brengt een lift ons 35 m naar boven wat een magnifiek uitzicht oplevert.

Gezellige Altstadt

In Paderborn ontspringt de kortste rivier van de Duitsland, slechts vier km lang: de Pader. Vandaar dat deze stad die naam heeft gekregen. In het Quellengebiet borrelt het water uit allerlei hoeken en gaten en kronkelt daarna door het stadje naar Schloss Neuhaus om uit te monden in de Lippe.

We volgen in de gezellige Altstadt de bordjes ‘Rundgang’ en komen langs diverse mooie panden, waaronder de karakteristieke vakwerkhuizen. Eén van de mooiste is het Adam und Eva Haus en het rijtje in de straat iets verderop: Auf den Dielen.

Adam en Eva Haus in Padernborn

Ook het oude raadhuis vraagt om aandacht ondanks het feit dat het niet meer origineel is. Na een totale verwoesting werd het in 1945 namelijk herbouwd. Het centrum is een aaneenschakeling van winkels en gezellige terrasjes. Paderborn is dan ook zeer de moeite waard om een dagje aan te besteden.

Het Teutoburgerwoud

Omdat we toch in de buurt zijn maken we een uitstapje naar het heuvelachtige Teutoburgerwoud dat grenst aan het Münsterland. Daar steekt een 70 miljoen jaar oude rotsformatie van zandsteen 35 m uit boven het landschap. Tegen betaling mogen we de Externsteine, waarvan er enkele met elkaar verbonden zijn, beklimmen.

De Externsteine in het Teutoburgerwoud

Oudste dorpen van Münsterland

Als we weer terug naar de ‘bewoonde wereld’ gaan, komen we terecht in Telgte, één van de oudste dorpen van Münsterland. De camperplaats, waar we overnachten (Planwiese) ligt op loopafstand van het centrum. Hier volgen we de cultuur-rondwandeling die is aangegeven met rode steentjes in het wegdek. Zo komen we onder meer langs de Wallfahtskapelle.

Wallfahrtskapelle of Genadekapelle in Telgte

Binnen is de piëta van Maria, de schmerzhaften Mutter Gottes. De kapel is jaarlijks de bestemming voor 100.000 pelgrims. Dit maakt Telgte tot het belangrijkste bedevaartsoord van Münsterland.

Münster

Het laatste onderdeel van dit 'Rondje Zwerven' is een bezoek aan de stad Münster. We kennen allemaal de Vrede van Münster, die een einde maakte aan de 80-jarige oorlog. De ondertekening van het verdrag vond plaats in de Friedenssaal, die tegen een geringe vergoeding te bezichtigen is.

De Friedenssaal in 1648...

...en zoals hij bewaard is gebleven doordat de bewoners van Münster
de panelen op tijd konden verbergen voor het latere oorlogsgeweld.

De zaal bevindt zich in het Rathaus, dat staat op één van de mooiste straten van Münster: de Prinzipalmarkt. We zorgen ervoor dat we om precies twaalf uur voor het astronomische uurwerk in de Dom van Münster staan. Jammer genoeg wordt het klokkenspel gerestaureerd en is tot begin 2018 buiten gebruik. We moeten het met een video doen.

Kiepenkerl: symbool van de stad

De Kiepenkerl, de reizende koopman die allerlei handelswaar op zijn rug meedroeg en er tevens voor zorgde dat het laatste nieuws werd verspreid. Deze manden werden kiep genoemd wat de bijnaam van deze marskramers verklaart.

Het symbool van Münster

De venter was een bekende verschijning in geheel Münsterland en ging gekleed in een korte linnen kiel, een muts en een rode halsdoek. Hij gebruikte een knoestige stok ter ondersteuning en om lastige honden van zich af te houden èn hij rookte altijd een pijp. De Kiepenkerl is het symbool van de stad Münster en al sinds het einde van de negentiende eeuw staat het standbeeld van de Kiepenkerl in de stad.

Camperplaatsen 

Rondje Zwerven Door Muensterland Camperplaats NordkirchenWohnmobilstellplatz Nordkirchen

Gpx-bestand

Download hier het gpx-bestand van de route. Meer informatie over het downloaden van gpx-bestanden staat hier.

Dit artikel verscheen in een andere vorm in Kampeerauto nr.1 2018.