Accessoires - Navigatie


Inhoudsopgave - Navigatie in de camper


Inleiding - van kaart naar kastje

 

Navigeren in de camper

In het verleden waren wegenkaarten en stratenboeken onontbeerlijk om op de bestemming te komen. Iemand in de auto gedroeg zich dan als een navigator door aanwijzingen te geven op basis van kaarten en gidsen. Herkenning vond plaats aan de hand van wegnummers, handwijzers, straten en plaatsnaamborden. Nu maken de meeste camperaars gebruik van navigatieapparatuur al dan niet ingebouwd in de camper.

Global Positioning System

Gps is de afkorting van Global positioning system. Het systeembestaat uit een aantal satellieten waarmee een plaatsbepaling gemaakt kan worden. Deze satellieten zenden een signaal uit dat door navigatie-apparatuur wordt gebruikt om de positie te bepalen.
Voor een nauwkeurige plaatsbepaling heeft een navigatie-apparaat signalen van minimaal vier satellieten nodig. Bijvoorbeeld binnenshuis of in tunnels ontvangt een navigatie-apparaat geen signaal van satellieten. Het apparaat  kan dan geen plaatsbepaling doen en zal de laatst bekende positie aangeven.
Kijk op deze Wikipedia pagina voor uitgebreide uitleg over satellietnavigatie.

Coördinaten

Nav Crdstelsel

Geografische coördinatenstelsels omspannen de hele aarde. Het raster bestaat uit parallellen (lijnen die parallel lopen aan de evenaar) en meridianen (lijnen die van de Zuid- naar de Noordpool lopen). De noord-zuid-positie wordt aangegeven ten opzichte van de evenaar en heet breedtegraad en de oost-west-positie wordt aangegeven ten opzichte van de nulmeridiaan (of meridiaan van Greenwich) en heet lengtegraad.

Een ‘-‘teken voor breedtegraad betekent dus ten zuiden van de evenaar en een ‘-‘ teken voor de lengtegraad betekent dus ten westen van Greenwich.
Voorbeeld: camperplaats CASCAIS / Parking Praia Guincho heeft als coördinaten: -9.474830 , 38.727920
De verschillende notaties ('positieformaten') waarin de GPS-coördinaten kunnen worden uitgedrukt zijn:

 • (decimale) graden: DD.dddddd°
 • graden, minuten, decimale minuten: DD°MM.mmm’
 • graden, minuten, (decimale) seconden: DD°MM’SS.s”.

Bij het merendeel van de navigatiesystemen kun je de notatie kiezen.

Lees hier voor meer informatie over coördinaten en het omzetten daarvan.

POI (Place Of Interest) / NP (Nuttige Plaats)

Een nuttige plaats (NP), ook wel Point Of Interest, POI) genoemd, is een plaats of plek waar iets bijzonders is. Het kan een parkeerplaats zijn, of een restaurant, maar ook een bijzondere plek in de natuur zoals een waterval. Voor camperaars zijn POI’s van camperplaatsen en campings van belang. Een goed voorbeeld hiervan zijn de Campercontact POI's.
Een nuttige plaats wordt gekenmerkt door zijn gps-coördinaten. Veel navigatiesystemen en gps-ontvangers kunnen nuttige plaatsen uploaden en downloaden.

Route of track

Voor wie een reis met de camper gaat maken, is het handig als de te nemen route wordt aangegeven door de navigatieapparatuur. Daarvoor kun je een gpx-bestand uploaden naar je navigatieapparaat of simpelweg begin en eindpunt in dat apparaat invoeren.
Een gpx-bestand is een verzameling van gps-coördinaten die punt A met punt B verbindt. Daarbij is er onderscheid tussen een route en een track. Een route wordt vastgelegd door het begin- (A) en het eindpunt B te formuleren. De routeplanner berekent vervolgens de ideale route. Het navigatiesysteem stelt dus je route vast.

Veel nauwkeuriger is een track. Daarbij is de afstand A-B vooraf vastgelegd met heel veel tussenpunten, een soort kruimeltjesspoor. Het navigatieapparaat volgt die track dan en gaat niet meer zelf berekenen. Kies als je specifieke wegen wilt volgen, dus een track.


Gpx-bestand van een track uploaden
Elk merk navigatieapparatuur heeft zijn eigen programma om gpx-bestanden te up- en downloaden naar het apparaat. Van de twee meest gebruikte systemen vind je hieronder een stap-voor-stap handleiding.

TomTom

 • Ga via internet naar TomTom Mydrive en log in
 • Links in beeld staat het pictogram van ‘Mijn routes’
 • Ga daarheen en ‘Importeer een gpx-bestand’ en selecteer het bestand in de betreffende map
 • De track/route staat nu in Mydrive. Let op: in geval van een ‘route’ gaat MyDrive deze zelf invullen, in geval van een track is dit al vastgelegd. 
 • Koppel het navigatiesysteem aan de computer/laptop, met usb-kabel of bluetooth.
 • Automatisch start nu het programma Mydrive Connect op, dat is geïnstalleerd op de computer. Zo niet, start het programma handmatig en meld nogmaals aan met gebruikersnaam en wachtwoord.
 • Check of het systeem is aangemeld. Ga daartoe op het navigatiesysteem naar ‘TomTom Services’ en meld nogmaals aan met mailadres en wachtwoord. ‘Mydrive’ moet geactiveerd zijn.
 • Nu wordt de track automatisch van de pc naar het navigatiesysteem gebracht.
 • De track is op de TomTom te vinden onder ‘Mijn routes’.


Tracks/routes invoeren in de Garmin
Voor Garmin is installatie van het (gratis) programma Basecamp op de computer/laptop noodzakelijk. Dit is te vinden op internet en de installatie is eenvoudig.

 • Koppel het navigatiesysteem aan de computerof laptop.
 • Start Basecamp op, ga naar ‘Bestand’ en ‘Importeren’
 • Selecteer het gpx-bestand in de betreffende map op de computer/laptop.
 • De track/route verschijnt nu in de lijst linksonder in beeld bij Basecamp.
 • Zonodig nog even selecteren, dan wordt de track op de kaart weergegeven, routes worden automatisch door Basecamp ingevuld en worden daarmee een track.
 • Klik met de rechtermuisknop op de naam van de track en kies voor ‘verzenden aan’
 • Selecteer het navigatiesysteem en de track wordt verzonden
 • Op de Garmin wordt een groen notificatiesignaal zichtbaar: de track is beschikbaar.  

Kaarten, vector- en rasterkaarten

Er zijn twee soorten elektronische kaarten in gebruik, vectorkaarten en rasterkaarten. Zij hebben ieder hun specifieke eigenschappen en toepassing.
Vectorkaarten zijn erg overzichtelijk, omdat alle gedetailleerde informatie zoals straatnamen pas verschijnt als er ingezoomd wordt. Deze kaarten zijn routeerbaar en laten je exact zien hoe je je bestemming bereikt.
Een rasterkaart is een foto van een papieren kaart en kan alleen met behulp van gedefinieerde coördinaten voor de navigatie worden gebruikt. Rasterkaarten zijn niet routeerbaar en zijn daardoor meer geschikt voor het plannen van routes dan voor het navigeren.
Gedetailleerde informatie over kaarten op deze pagina.