Midwinter - Jaarwisseling in de camper

Marja van Kampen (tekst en foto's)

Rond oud en nieuw willen we nog even lekker met de camper op stap en we kiezen voor het Rothaargebirge in Duitsland, net over de grens. Gezien de toenemende drukte lijkt het erop dat een trip maken rond deze tijd van het jaar steeds populairder wordt.

Circus en Glühwein

Kort na kerst laden we het restant van de familiale en overdadige kerstmaaltijd in en rijden eerst naar Gelsenkirchen, waar naast de camperplaats het hier jaarlijks terugkerend Circus Probst feestelijk staat opgesteld. Daar verheugen we ons op, maar eerst wandelen we zo’n twee kilometer naar de Zeche Zollverein, een voormalig kolenmijngebied en nu industrieel erfgoed. De oude cokesfabriek oogt bizar en surrealistisch door de erlangs aangelegde ijsbaan, waar druk geschaatst wordt. Op het knusse kerstmarktje kopen we een beker glühwein en slenteren daarmee door dit wel zeer curieuze complex.

> Circus Probst

> Zeche Zollverein

Warsteiner bier

De volgende dag besluiten we naar Warstein te gaan, onder meer voor een bezoek aan de brouwerij. Brauerei Warstein blijkt een nederzetting op zich, hooggelegen in het schone Sauerland, met een eigen camperplaats. De drukbezochte rondleiding start in het Rotarium met een informatieve film, waarbij je letterlijk meedraait in de nieuwe en oude tijd. Daarna boemelen we hartstikke leuk een uur lang in een comfortabel treintje met vier volle wagons door de pünktlich opgeruimde, moderne brouwerij. Bij de afsluitende proeverij voelt de König Ludwig Dunkelbier als een vorstelijk engeltje op de tong. 

> Bezoek Brauerei Warstein

Slot Arolsen

Dan gaan we op visite in Slot Arolsen, het geboortehuis van koningin Emma, betovergrootmoeder van koning Willem-Alexander. Het grote, gele slot is symmetrisch in U-vorm gebouwd en de vorstelijke familie bewoont er nog een vleugel van. Voor de 82-jarige vorst – Wittekind Adolf Fürst zu Waldeck und Pyrmont – zijn twee dingen heel belangrijk: familie en behoud van het familieslot. Duurzame bosbouw is zijn passie, maar onderhoud je daarmee dit immense erfgoed? We bewonderen de rijke glorie in de opeenvolgende hoge kamers, die zonder gang via deuren met elkaar verbonden zijn en een mooie ruimte die aan konin-gin Emma is gewijd.

> Slot Arolsen

Willingen

Onder een laag wolkendek rijden we door een prachtig berglandschap naar Willingen. Iedereen heeft goede zin, er zijn geen irritaties, zelfs niet in het buitengewoon drukbevolkte Lagunen-Erlebnisbad, dat aan sardientjes in blik doet denken. Op de pistes is het op enkele doorbijters na rustig, maar voor de kassa van de ijsbaan staan dikke rijen. Dit soort gelegenheden spint garen bij dit zachte weer. Wij wandelen later steil op en neer naar het kleine centrum en voelen ons snel opgenomen in de gezellige sfeer van leuke winkels en horeca vol kerstversiering. Winterberg heeft weliswaar de naam, maar in Willingen is er met dit zachte weer minstens zoveel te beleven.

> Willingen

Winterberg

De laatste dag van het jaar vieren we in Winterberg. Dit wintersportstadje lijkt rond deze tijd ingenomen te zijn door Nederlanders, hoewel die op de wat onverzorgde camperplaats Stadthalle niet zo vertegenwoordigd zijn. Voordeel van deze plek is dat je snel in de drukke hoofdstraten en op het kneuterige kerstmarktje bent. Het marktje is gemütlich standaard. We willen eigenlijk met stevige wandelschoenen richting de St. Georg Skischans, om een mooie overzichtsfoto te maken, maar zien ervan af vanwege de laaghangende mist. Ook hier wordt maar mondjesmaat geskied, de in S-bochten kronkelende lange rodelbaan doet duidelijk betere zaken. Twee kilometer verderop ligt de vierhonderd meter lange en best spannende Panoramabrug op het terrein van de Erlebnisberg Kappe, maar ook hier is weinig aan met de grijze luchten. Wij kuieren terug naar de hoofdstraat en nestelen ons genoeglijk in een Konditorei met Kaffee und Kuchen.

> Winterberg

Ramsbeck

De grote wegen vermijdend bereiken wij uiteindelijk Ramsbeck en parkeren de camper op de parkeerplaats van het Sauerländer Besucherbergwerk Ramsbeck. De volgende ochtend kuieren we even na tienen het mijnmuseum binnen en zien het snel drukker worden. De ertsmijn sloot in 1974 en is nu onderdeel van het Europese erfgoed. In het muse-umgedeelte wordt de mijngeschiedenis helder uitgebeeld, maar het hilarische hoogtepunt is het ritje in het originele mijntreintje. Het lijkt een speelgoedtreintje, zeker vergeleken met het luxe exemplaar van Brauerei Warstein. We wurmen ons erin en een traliehek sluit later de poppencoupeetjes af. Zo boemelen we de donkere berg in. De uitleg van de gids – voorafgegaan door de mijnwerkersgroet Glück auf – is onderhoudend met geinige anekdotes. Respectvol dat elk jaar op 4 december untertags een mis wordt opgedragen ter ere van de mijnwerkersbeschermheilige Barbara. Na een uurtje vol weetjes frommelen wij ons weer in het treintje om ubertag van het gewone leven te genieten.En dan is het helaas tijd om weer naar huis te gaan. Zo’n weekje op stap midwinter na de kerstdagen is heerlijk ontspannend en het is ons duidelijk geworden dat er meer camperaars zijn die daar zo over denken.

> Sauerländer Besucherbergwerk Ramsbeck

Overnachten

Camperplaats Gesundheitspark Nienhausen, Gelsenkirchen 11534
Camping Warsteiner Welt, Warstein
(weer geopend vanaf 1 april 2020)
8238
Reisemobilhafen Twistesee, Bad Arolsen 11830
Wohnmobilpark Willingen, Willingen 8237
Camperplaats Stadthalle, Winterberg 864
Camperplaats Sauerländer Besuchsbergwerk, Ramsbeck 13584

De sitecodes verwijzen naar locaties op Campercontact.com.