Sportief in de Eifel

We moeten er nodig weer eens op uit, maar hebben geen tijd voor een langere reis. Gelukkig is er op een steenworp afstand van Limburg een compleet andere wereld: de Eifel. We bestuderen de kaart en plannen een route, met de start in Aken.

Aken - Stad van Karel de Grote

Aken is een stad met Romeinse roots, maar vooral ook de stad van Karel de Grote, wiens koperen penningen we volgen op onze wandeltocht door de historische Altstadt. Deze Route Charlemagne staat beschreven in het boekje Keizer Karel leidt rond door Aken, te koop bij het toeristenbureau.

De Vennbahn - Fietsen over het spoor

De Vennbahn is een fietsroute langs en over een voormalig spoortracé, waarop je 125 kilometer dwars door de Eifel kan fietsen, met een maximaal stijgingspercentage van 2 procent. Lekker peddelen dus. We starten in Roetgen, waar de camperplaats pal naast het fietspad is.

Glashütte in Monschau - Parel van de Eifel

Via een heftig slingerende afdaling komen we aan in Monschau, waar we de camper op de camperplek aan de weg parkeren. Gelukkig zijn we hier doordeweeks en in het laagseizoen, zodat het gezellig druk is en niet stampvol. De stad in kuierend verbaast het ons dat Monschau zijn authentieke karakter van vakwerkhuizen rond de rivier heeft weten te bewaren. In de winkels zijn uiteraard toeristische prullaria te koop, maar ook prachtige en smaakvolle streekproducten. Bezoeken aan het Felsenkeller Brauhaus & Museum en het Museum Rotes Haus zijn een must, maar slenteren in de met keitjes geplaveide straten, rondneuzen in een van de vele winkeltjes en een Kaffee mit Kirschtorte scoren is eigenlijk nog leuker.

Stausee en Vogelsang - Barre fietstocht

Het parkeerterrein bij de dam van de Rursee nabij Heimbach is de start van een rondje Stausee. Het pad loopt vlak langs het stuwmeer, dat echter vrijwel onzichtbaar is vanwege de vele bomen. We nemen na Rurberg de afslag richting Vogelsang. Een prachtig fietspad, dat helaas algauw overgaat in een grindpad en later een keienpad met rotspartijen. Als ook het stijgingspercentage oploopt richting 20 procent, moeten we afstappen en de fiets tweehonderd meter omhoog zeulen. Gelukkig komen we daarna op een betonweg.

Stolberg en Eschweiler - Lekker relaxed golfen

Hierna gaan we naar Stolberg, al eeuwen bekend vanwege de koperbewerking.Deze Kupferstad heeft een prachtige Altstadt met enorme Burg, die hoog boven de rest uittorent. Door de bouwwijze met veel lichte rotsstenen heeft dit negenhonderd jaar oude gedeelte een verrassend mediterraan aanzicht. We gaan op naar Eschweiler, waar we de volgende dag willen golfen. Golfbaan Kambach heeft een mooi barok clubhuis, dat een gezellige negentiende hole belooft. Doordat de baan geen grote hoogteverschillen kent of lastige waterhindernissen, verwordt de dag tot een relaxte wandeling met ontspannen slaan op de brede fairways, op de prachtig geschoren greens. Eifel, een zeer gevarieerd gebied met fantastische wandel- en fietsmogelijkheden.

Camperlocaties

Campercamping Bad Aachen, Aken - Sitecode 741
Camperplaats am Bahnhof, Roetgen - Sitecode 844
Camperplaats Am Nationalpark-Eifel, Gemünd - Sitecode 6675
Camperplaats Parking, Schmidt - Sitecode 18450
Camperplaats Brückenkopf Park, Jülich - Sitecode 8232
Camperplaats Wohnmobilhafen - Sitecode 5277

De sitecodes verwijzen naar locaties op Campercontact.com