Langs de Moezel

De Moezel stort zich even voorbij Trier in het Moseltal, waar de rivier wordt omgeven door machtige hellingen, waar de beroemde Moezelwijnen vandaan komen. Hij stroomt langs prachtige plaatsen met vakwerkhuizen en kastelen. Wij volgen de rivier tot Koblenz, waar hij uitmondt in de Rijn.

Trier

We passeren de highlights van deze voormalige Romeinse nederzetting. Overblijfselen van Romeinse baden getuigen van dit verleden. Wij vinden vooral de dom en de aangrenzende basiliek indrukwekkend van schoonheid en rijkdom, terwijl de foeilelijke en door uitlaatgassen aangetaste Romeinse Porta Nigra zijn naam eer aandoet. Trier is met zijn historie, mooie gebouwen en leuke winkelstraten een bezoek meer dan waard, concluderen we.

> Meer informatie over Trier.

Van Klüsserath naar Wittlich

We willen een flinke fietstocht maken en kiezen voor de Salm-Radweg, die in een lus de Moezel verlaat, om er later weer terug te keren. Vanaf de camperplek in Klüsserath gaat het direct aardig omhoog en fietsen we langs wijngaarden en door bossen in prachtige herfstkleuren. Door boerendorpen in een glooiend landschap komen we uiteindelijk in Wittlich, waar de lange afdaling terug naar de Moezel begint. Lekker relaxed fietsen dus over een voormalige spoorlijn, die tot fietspad is omgetoverd. In Lieser fietsen we pardoes bijna de Moezel in en gaan langs de weg terug naar de camper. Gelukkig kunnen we ook nog een aantal kilometers gebruikmaken van een rustig pad langs de Moezel, maar ook het laatste stuk is weer pal langs de weg en het razende verkeer.

> Meer informatie over de Salm-Radweg.

Graach

We rijden door naar Graach an der Mosel, met een mooie camperplek op steenworp afstand van het stadje Bernkastel-Kues, zonder twijfel het mooiste stadje van het Moezeldal. De prachtig gerestaureerde vakwerkhuizen met godvruchtige, in gouden letters geschreven wijsheden geven deze stad een bijzondere grandeur. In de smalle straatjes en steegjes, waar de panden soms zo scheef zijn dat de daken elkaar bijna raken, is het heerlijk rondwandelen. Vooral het marktplein is een lust voor het oog en gezien de drukte, vinden velen dat met ons. Als we zijn uitgekeken op al het moois beneden, trekken we de stoute schoenen aan en gaan op weg naar de burcht boven op de berg. Het uitzicht moet fenomenaal zijn, is ons beloofd. En dat is ‘t ook! Na een halfuur klettern kijken we letterlijk bijna ademloos naar het schitterende panorama.

> Meer informatie over Bernkastel-Kues
> Meer informatie over Graach an der Mosel

Ernst

In Ernst is een camperplek bij een wijnboer met een proeflokaal: precies wat we zoeken. Mara Lenz leidt ons rond in de fabriek, waar jaarlijks zo’n 70 miljoen liter wijn wordt gemaakt en ruim zes miljoen flessen worden opgeslagen. In het proeflokaal vertelt Lenz passievol over de wijnen. Zo leren we dat de Kellermeister beslist of de Spätlese droog of zoet wordt, dat de Rieslingdruif pas sinds 1880 mocht worden verbouwd en dat de Romeinen tweeduizend jaar geleden in Ernst al de Elbling-wijn maakten. We proeven een Riesling aus der Steillage, waarvan de druiven groeien op hellingen van wel 70 graden, zodat alles handwerk is, want machines kunnen hier niet komen. Dat een fles van deze overheerlijke wijn nog geen zes euro kost is eigenlijk een klein
wonder! Desondanks is de concurrentie met de spotgoedkope wijnen in de supermarkten lastig vol te houden. Veel overwoekerde, voormalige wijngaarden zijn stille getuigen van de ongelijke
strijd.

> Meer informatie over het proeflokaal

Burg Eltz in Wierschem

We willen minstens één kasteel bezoeken en kiezen een bekende: Burg Eltz in Wierschem. Naar verluidt is dit het mooiste kasteel van heel Duitsland en dat kon wel eens kloppen. Bij aankomst zien we een waar sprookjeskasteel met vele torens en torentjes. Een rondleiding met gids Lucas geeft ons een goed beeld van het leven van de familie Von Eltz, die dit kasteel al acht eeuwen in bezit hee . De burcht is nooit echt beschadigd en fraai gerestaureerd, zodat alles nog tiptop oogt.

> Meer informatie over Burg Eltz

Koblenz

De strategische ligging van Koblenz aan de rivieren heeft de stad behalve welvaart ook vele verwoestingen bezorgd. En herstelwerkzaamheden. Een aardig voorbeeld is het enorme beeld van keizer Willem I op de kop van de Eck. Zelfs dit is een replica, die na verwoesting in de Tweede Wereldoorlog in 1993 opnieuw werd geplaatst. De stad ligt er nu fraai bij en het is een waar genoegen om over de boulevard te flaneren en een gondel te nemen naar het fort Ehrenbreitstein, aan de overkant van de Rijn. Deze grootste vesting ter wereld is een stad op zich met musea, oude vakwerkhuizen en barokke gebouwen. Wandelen in de Altstadt met zijn kleurrijke gebouwen, mooie winkelstraten, leuke beelden, fraaie pleinen en gezellige terrassen, is een waar genoegen. Het Forum Confluentes is het futuristische culturele centrum en een meesterwerk van moderne bouwkunst. Zo heeft Koblenz velen wat te bieden.

> Meer informatie over Koblenz

Algemene websites

www.moselland.de
www.mosellandtouristik.de

Overnachten

Reisemobilpark Treviris, Trier 2488
Klüsserath Reisemobilpark, Klüsserath 898
Sun Park Wohnmobilpark, Graach an der Mosel 98883
Moselstellplatz, Traben-Trarbach 18665
Camperplaats Im Weinberg, Ernst 14663
KnausCamp Rhein-Mosel, Koblenz 15243

 
De sitecodes verwijzen naar locaties op Campercontact.com

Gpx-routebestanden

Download hier de gpx-routebestanden van de route.
Meer informatie over het downloaden van gpx-routebestanden staat hier.