Beboet na rijden met camper in milieuzone: heeft bezwaar maken zin?

Je rijdt met je camper per ongeluk een milieuzone in en even later ontvang je een boete. Hee­ft het dan zin om hier bezwaar tegen te maken? Eerste hulp bij campervragen geeft antwoord.

Camper in milieuzone: kans op boete

Steeds meer steden voeren een milieuzone in, om zo de uitstoot van schadelijke uitlaatgassen te verminderen. Een milieuzone is een gebied waar bepaalde voertuigen niet mogen rijden. Rijd je met de camper zo’n gebied in terwijl dit niet mag, riskeer je een boete. Ook als je dit per ongeluk doet, heb je bij het maken van bezwaar tegen de boete weinig kans op succes.

Omleiding gevolgd met de camper? Bezwaar mogelijk succesvol

Er zijn echter omstandigheden waarbij het maken van bezwaar tegen de boete wel succesvol kan zijn. Wie vanwege omleidingen door de milieuzone is gestuurd, doet er zeker goed aan om bezwaar te maken. De overtreder was in dat geval namelijk verplicht om door de zone te rijden. Voorwaarde is wel dat de aangegeven omleiding correct is gevolgd.

Een vergelijkbaar geval is het als een ongeluk is gebeurd, waarbij de bestuurder een andere weg heeft­ moeten kiezen en waarbij het redelijkerwijs niet mogelijk was om bij deze omweg de milieuzone te mijden. Ook dan is het mogelijk om succesvol bezwaar te maken.

Milieuzones in het buitenland

Ook in het buitenland komen milieuzones steeds vaker voor. Of het mogelijk is om met succes bezwaar te maken tegen een boete in het buitenland, is afhankelijk van de wetten en regels van het desbetreffende land. Zo hanteert België dezelfde maatstaven als Nederland en gelden er voor het maken van bezwaar dezelfde regels als in Nederland.

Bekijk Advies - NKC voor antwoord op (al uw) campervragen.