Wanneer mag je bij een verhuurde camper borg inhouden?

Een koppel wil de borg van hun verhuurde camper inhouden, omdat ze de camper hebben teruggekregen met een gescheurde luifel en een afgebroken deurhendel. De huurder gaat niet akkoord, omdat het een oude luifel zou zijn. Wat nu? Eerste hulp bij campervragen geeft antwoord.

Bewijsplicht voor verhuurder camper

Om de borg te kunnen inhouden, moet de verhuurder bewijzen dat de huurder de schade aan of in de camper heeft veroorzaakt. Als dit het geval is, komt de huurder de verplichting uit de overeenkomst niet na om de huurcamper in te leveren in dezelfde staat. Meestal is dit aan te tonen aan de hand van foto’s of een duidelijke beschrijving, gemaakt bij het aangaan van de huurovereenkomst.

Schade aan camper vergoeden in redelijkheid

Als eenmaal vaststaat dat de huurder schade aan de camper heeft veroorzaakt, dan moet hij deze vergoeden. Dit moet wel redelijk zijn, in dit geval de dagwaarde plus de reparatiekosten. Er moet dus gekeken worden naar de staat waarin de luifel en de deurklink zich bij de verhuur bevonden. Waren ze gloednieuw, of waren ze oud en misschien al beschadigd? Dit is van invloed op het te vergoeden bedrag.

Leg de staat van de camper vast

De garage die de reparaties uitvoert, kan een oordeel geven over de dagwaarde. Het is dus erg belangrijk om voorafgaande aan de verhuur goed en in detail vast te leggen in welke staat de camper zich bevindt.