Wie is verantwoordelijk voor schade aan de camper door slecht wegdek?

Door een groot gat in de weg ontstaat er flinke schade aan de camper: een klapband en een kapotte schokbreker. Wie kan je daar aansprakelijk voor stellen en hoe doe je dat? Eerste hulp bij campervragen geeft antwoord.

Stel de wegbeheerder aansprakelijk bij schade aan de camper

In Nederland betalen camperbezitters motorrijtuigenbelasting. Deze belasting wordt onder andere gebruikt voor het onderhoud van de wegen. Van de wegbeheerder mag dan ook verwacht worden dat de wegen goed onderhouden worden. Als een camper schade oploopt doordat er sprake is van een slecht wegdek, dan kan de eigenaar de wegbeheerder hiervoor aansprakelijk stellen. Deze moet dan de kosten voor de reparatie en de vervangende onderdelen vergoeden.

Wegbeheerders in Nederland

Nederland kent vier wegbeheerders: de gemeente binnen de bebouwde kom, de provincie voor provinciale wegen, Rijkswaterstaat voor de auto- en snelwegen en de waterschappen voor de wegen op een dijk.

Maak foto’s van de situatie

Ontstaat er schade? Maak dan foto’s van de situatie, waarop te zien is dat het wegdek in slechte staat is. De beheerder gaat er echter wel van uit dat weggebruikers voorzichtig en anticiperend rijden. Als bekend is dat de weg slecht is, moeten zij hun snelheid hierop aanpassen. Leg dus ook vast dat er geen waarschuwingsborden staan.

Camper juist beladen

Het is van belang dat de camper op de juiste manier beladen is. Als de camper bijvoorbeeld te zwaar of ongelijk is beladen, dan kan er sprake zijn van eigen schuld.

Voorbeeldbrief aansprakelijkheidsstelling wegbeheerder

De NKC Juridische Helpdesk heeft een voorbeeldbrief aansprakelijkheidsstelling wegbeheerder beschikbaar. Hiermee kun je als camperaar de wegbeheerder in geval van een schade aansprakelijk kan stellen.

Bekijk Advies - NKC voor antwoord op (al uw) campervragen.