Met de camper naar België

België is lekker dichtbij, maar toch heel anders dan Nederland. Je kunt geweldig fietsen en wandelen in de Ardennen, mooie Vlaamse steden bezoeken en goed eten. De afstanden zijn klein, dus met de camper kun je veel van het bourgondische land zien.

Overnachten

  • Overnachten in België kan op campings en camperplaatsen. 
  • Kijk voor de camperlocaties op Campercontact.
  • Vrij kamperen is verboden.
  • Op parkeerplaatsen (ook langs snelwegen) mag je maximaal 24 uur ovenachten (zonder kampeergedrag). Uitzonderingen zijn de Vlaamse kust en sommige gemeenten. Voor de regio Antwerpen geldt een verbod voor het overnachten in de camper buiten de officiële plaatsen.

 

Algemene Informatie

Betaalmiddel Euro
Landnummer +32
Alarmnummers 112
Nederlandse ambassade

A: Kortrenberglaan 4-10, 1040 Brussel
T: +32 26 79 17 11 (24/7 bereikbaar)
E: [email protected]

Verkeersbureau

Kijk voor meer toeristische informatie op Toerisme Vlaanderen of op het Belgisch Verkeersbureau Wallonië

Pechhulp

Bel de alarmcentrale van je camperverzekering voor pechhulp. Zet vooraf het telefoonnummer in je telefoon en houdt deze altijd in de buurt.

Verplicht meenemen

Een brandblusser, gevarendriehoek, veiligheidshesje zijn verplicht in België.

Voor andere benodigde documenten bekijk de site van de rijksoverheid en neem contact op met de ambassade voor de meest recente informatie.

Wegen en verkeer

Tol

Liefkenshoektunnel. De hoogte van de camper is bepalend voor het toltarief.
De overige tolheffing in België is
niet van toepassing op campers.

Brandstof

Type  Beschikbaarheid
Diesel (B7 max. 7% Bio) Goed
LPG Redelijk (340 stations)
E laadpalen Redelijk (div. hoofdroutes en stedelijke gebieden)

 Adressen van LPG stations

 

Maximumsnelheden

De maximumsnelheden voor een camper in België:

  ≤ 3,5 ton

3,5 ton tot 7,5 ton

Binnen bebouwde kom 50 km/u

50 km/u

Buiten bebouwde kom 70/90 km/u *) 70/90 km/u *)
Snelweg 120 km/u 90 km/u

*) Let op: Vlaanderen 70 km/u, Wallonië 90 km/u.

Triangel en auto slepen

In België is gebruik van een triangel verboden. Een voertuig mag alleen gesleept worden als het gesleepte voertuig niet op eigen kracht kan rijden. De Belgische wegcode geeft dit aan in artikel 49.5.

Alcohol

De maximale toegestane alcoholpromillage in het bloed mag tijdens het rijden niet hoger zijn dan 0,5 promille.

Rijden in winterse omstandigheden

Het gebruik van winterbanden is niet verplicht, wel aanbevolen bij winterse omstandigheden. Sneeuwkettingen zijn toegestaan als de wegen bedekt zijn met sneeuw of ijs. Spijkerbanden zijn toegestaan bij campers van maximaal 3500 kg in de periode van 1 november tot 1 april.

Milieuzones

In Vlaanderen zijn er milieuzones in Antwerpen, Brussel en Gent. In 2022 moet je camper met personenautoregistratie daar minimaal Euroklasse 5 hebben. Voldoet de camper niet aan die eisen dan zijn er ook mogelijkheden voor dagpassen. Er wordt automatisch gecontroleerd met camera's en de boetes kunnen 350€ bedragen. Voor auto's met Nederlands kenteken is de voertuigregistratie niet meer  noodzakelijk.
Bekijk alle milieuzones in Vlaanderen.

Wordt Wallonië wordt één grote lage emissie zones (LEZ)?

Volgens plannen zijn vanaf 1 januari 2023 voertuigen met Euro-1 klasse (of lager) in Wallonië verboden. Elk volgend jaar wordt die norm 1 klasse hoger. Informatie hierover is te vinden op deze site.
Echter in november 2022 bleek dat de regeling vermoedelijk pas in zal gaan op op 1 januari 2025. Lees ons bericht 'Strenge milieuzone Wallonië op losse schroeven'. In de tussenliggende periode is het goed voor je door Wallonië reist op zoek te gaan naar de laatste stand van zaken.

Huisdier mee op reis

  • Honden en katten moeten gechipt zijn en in het bezit zijn van een Europees dierenpaspoort, verkrijgbaar bij de dierenarts.
  • Ze moeten tenminste 21 dagen voor vertrek ingeënt zijn tegen rabiës, ofwel hondsdolheid. 
  • Pups en kittens mogen niet ongevaccineerd meegenomen worden naar België. Pas 21 dagen na vaccinatie mogen pups en kittens mee naar België, in de praktijk is dat een leeftijd van minimaal 15 weken oud.

Voordat je zomaar op pad gaat met je huisdier, moet je wel kennisnemen van alle regels die gelden in de landen waar je naartoe gaat. Lees hierover meer op ‘Huisdier mee in de camper’.

Overige (camper)reistips

Gasflessen van Benegas light, Benegas Comfort Steel, Antargaz Calypso en Take 5 kunnen worden omgeruild. Flessen met DIN koppeling kunnen gevuld worden, Duitse DIN flessen soms omgeruild. Grote vulstations vind je o.a. bij Belgian Shell en Totalfina in Brüssel, Gasbottling in Gent, Primagaz in Tessenderlo, Semnickgas in Geraardsbergen.

Checklist

Klaar om te gaan, maar bang dat je iets bent vergeten? Neem dan onze ‘Checklist reizen met een camper’ door en ga goed voorbereid op reis.