Reizen, avonturieren, werken: vanlife jezelf niet overspannen

Bernadet Heimans

Water halen, je toilet legen, je ranzige bed en haren zien te wassen, een slaapplek zoeken. Elke stad en bergtop bezichtigen en tussen dat alles door ook je carrière als digitale nomade nog 32 uur per week op de rit zien te houden. Wat nou permanent op vakantie, je zou jezelf overspannen reizen. Iedere nomade krijgt dezelfde uitdaging gepresenteerd: hoe zorg je ervoor dat je alle ballen van een leven onderweg hoog kunt houden? Nou, zo dus.

Vanlife is vermoeiender dan huislife

Bewustwording is altijd de eerste stap toch? Laat dit artikel dan je eerste stap zijn. Want boi, had ik even onderschat hoeveel energie een leven op wielen kost. De zelfredzaamheid, de indrukken, de onzekerheid, de beslissingen, continu buiten het comfort van het bekende verblijven. Elke dag opnieuw. Het kost allemaal ontzettend veel energie. En dat is niet erg of verkeerd, integendeel, dat is de magie waarvoor je gekozen hebt. Maar het is wel belangrijk om je simpelweg bewust te zijn van het feit dat het leven in bus veel energie vraagt en je belastbaarheid beïnvloedt.

Vanlife kost meer tijd en energie. Simpele dingen als je kleding wassen kosten nu ineens veel meer moeite.

Plan beslissingsvrije dagen

Waar kan ik m’n toilet legen, water halen, boodschappen doen? Gaan we links of rechts, hoe wordt het weer deze week, zitten de batterijen vol genoeg en elke dag is daar weer die queeste voor een epische slaapplek. Vanlife is een aaneenschakeling van 1000 beslissingen op een dag. In je stenen huis deed je die dingen zonder erover na te denken maar als je in een bus woont gaat het grootste gedeelte van je tijd en energie(!) ineens op aan deze praktische randzaken. Plan dagen waarin je je brein even niet hoeft te breken en je heel bewust even geen beslissingen hoeft te nemen. Wat daar ook enorm bij helpt is, even een bruggetje naar de volgende tip, een lager reistempo.

Travel slow

Toen ik jaren geleden in mijn bus stapte, deed ik dat met de mindset van een 16 jarige die 2 weken op vakantie gaat in Salou. Vol gas uit de startblokken en vastbesloten om élke dag maximaal te leven. Van A naar B, elke bergtop bedwingen, steden bekijken, bergdorpen bewandelen, elke nacht een epische slaapplek fixen, influencen, socializen. En ondertussen ook nog parttime werken om die wielen maar draaiende te houden. Maar the thing is: op zo’n mindset ga je eventjes heel hard, om vervolgens met een spectaculaire crash tot stilstand te komen. En dat is exact wat mij gebeurde. Want geen normale sterveling houdt dit tempo vol. De oplossing? Travel slow. Je kunt niet élke dag de wereld veroveren. Gooi het tempo omlaag en blijf eens wat langer op dezelfde plek. Gun je brein wat rust van al die indrukken en zorg dat je niet élke dag een nieuwe omgeving te verkennen hebt.

Gooi het tempo omlaag en blijf eens wat langer op een plek.

Neem genoegen met minder

Voortbouwend op dat je niet elke dag de wereld kunt veroveren, leer genoegen nemen met minder. Vanlife is niet elke dag kampvuren op het strand en overnachten in instagramwaardige bergvalleien. Ontsla jezelf dus van de bewuste dan wel onbewuste druk om élke dag maximaal te gaan. Je kunt niet elke dag 6 gooien en leven naar die maatstaf is een gegarandeerd recept voor oververmoeidheid or worse. Soms is overnachten op de parkeerplaats van de Lidl met prullenbak en recht asfalt de beste keus die je kunt maken voor je mentale gezondheid.

Maak tijd voor leuke dingen, maar ook voor niets doen

Dus wat hebben we so far geleerd? Dat het leven in een bus awesome is, maar ook vermoeiend en veel geregel. Voor je het weet ben je alleen nog maar bezig met werken, water halen en uren scrollen op Park4Night. Dus maak tijd voor de dingen die je energie geven en bewaak je vrije tijd. Plan momenten (ja plannen, zie de volgende tip) van ontspanning en plezier. Maar pas op: met een eindeloze supply van uitzichten zou je vergeten dat het soms ook goed is om even niets te doen. Om simpelweg in je klapstoel te zitten en even niet alle wonderen van de wereld te bezichtigen. Maak dus tijd voor rust en leegte. Want als je jezelf geen burn-out wil reizen, is ook dat belangrijk.

Maak tijd voor ontspanning, klapstoelen en leegte.

Structuur en planning

I know, plannen is een beetje een vies woord voor vanlifers. Dat staat namelijk haaks op de go-with-the-flow mentaliteit die wij paradijsvogels zo graag hanteren. Maar op termijn gaat die ongeplande flow je hoogstwaarschijnlijk enkel overprikkeling en oververmoeidheid brengen. Want als je al die microbeslissingen niet enigszins doseert, stapelen ze in rap tempo op en word je overspoeld door de hoeveelheid. Ik maak tegenwoordig bijvoorbeeld onderscheid tussen werk-, huishoud-, reis- en avontuurlijke dagen. Eerder deed ik die dingen at random door elkaar en dat brak me volledig op. Experimenteer wat voor je werkt en welke (semi)structuur houdbaar voor je is.

Neem af en toe vakantie (van vanlife)

Vroegah, toen je misschien nog fanatiek deelnam aan de 9 tot 5, had je 21 vakantiedagen per jaar. En hoewel dat specifieke aantal waarschijnlijk precies hetgeen is waarvan je los hebt willen breken, is het principe van vakantie een best een gezonde gewoonte om erin te houden. En je zou het bijna vergeten wanneer je in een bus woont, want je hebt toch elke dag al een beetje vakantie? Nee, niet dus! We hadden al geconstateerd dat dat een van de grootste misconcepties van vanlife is. Je kunt nog zo genieten van het leven in een bus, maar het is exact dat: een levenswijze in plaats van een vakantie. En hoe leuk je leven ook is, dat neemt het belang van vakantie niet weg. Als je, net als ik, ook nog ZZP’er en een lichtelijke workaholic bent, is het éxtra belangrijk om die vrije dagen te plannen. Ik realiseerde me na 3 jaar dat ik sinds mijn dag van vertrek geen enkele vakantie meer had gepland. En like I said, zelfs op een vrije dag is vanlife is vermoeiend. Dus plan een trip weg van je camper of trakteer jezelf op het gemak van een hotelletje zo nu en dan. You do you. Maar vergeet die vakanties in ieder geval niet.