De 10 vanlife essentials waarvan je niet wist dat je ze nodig had

Bernadet Heimans

Dat een bed, een (vorm van) WC en een gaspitje essentieel zijn in een camper hoef ik niemand uit te leggen denk ik. Dat is een vrij duidelijk verhaal. Maar het succes van je vanlife ervaring zit hem niet alleen in die voor de hand liggende dingen. Sterker nog, het is de aanwezigheid van vele niet-voor-hand-liggende items die het busleven maken of breken. Dus bij deze, tot stand gekomen door schade en schande, mijn lijst van vanlife essentials waarvan je niet wist dat je ze nodig had. 

De ultieme klapstoel 

Vraag een vanlifer naar het meest gebruikte item in zijn/haar camperbus en het antwoord is bijna gegarandeerd ‘mijn klapstoel’. Je klapstoel is de vanlife vriend waar je waarschijnlijk grote hoeveelheden tijd mee gaat spenderen. Mijn devies: bezuinig niet op deze vriendschap en investeer in een extreem comfortabele doch lichtgewicht klapstoel.  

Je klapstoel is je beste vriend. 

Een steengoede kluis 

Het meest essentiële item voor iedere vanlifer wat mij betreft. Het risico op inbraak en diefstal is namelijk inherent aan deze levensstijl. Sad but true. Helemaal voorkomen kun je het dus nooit. Maar wat je wél kunt doen is je belangrijke documenten en waardevolle spullen veilig stellen in een onverwoestbare kluis. Vervolgens dan ook meteen even zorgen dat het gespuis niet je hele kluis mee kan nemen, monteer hem dus muur- en muurvast. 

Sneldrogend materiaal 

Als je ervaring hebt met campers dan weet je al dat álles nat wordt. En dan bedoel ik ook écht alles. Vochtmanagement is dan ook een van de grootste uitdagingen als je in een camper woont. Sneldrogend materiaal is dus echt een vanlife essential. Zeg vaarwel tegen nooitmeerdrogend katoen en investeer in microvezel handdoeken, polyester kleding en wollen sokken. 

Omnia oven 

Heel eerlijk, ik heb me lang verzet tegen deze hype. Een oven in een camper? Wat een onzin. Echte vanlifers eten bonen uit blik. Drie jaar later bleek ik gewoon judgemental en onwetend. Want sinds ik de appeltaart en quiche van deze rode bakker heb geproefd, wil ik nooit meer anders. So don’t be like me en gun jezelf zo’n wonderpan. Beste 5 tientjes die je ooit zult spenderen. 

Omnia Campingoven 

Do-it-all toolkit 

Het zal je waarschijnlijk niet verbazen dat er nog wel eens wat stuk gaat in zo’n bus. En dat gebeurt dan uiteraard op plekken waar geen Hornbach in de buurt zit. Mijn toolkit heeft me al vaak gered. Schroefje hier, plintje daar. Zorg dus dat je de meest basale gereedschappen aan boord hebt. Want met een paar schroevendraaiers, een goede tang en een accuboor kun je de wereld aan. 

Er gaat gegarandeerd iets stuk dus zorg voor goede tools. 

Opvouwbare BBQ 

Vanlife en vuur gaan hand in hand. Er is niets fijner dan met je busvrienden rond een vuurtje hangen en een (vega)burger grillen. Maar je kunt niet overal zomaar een kampvuur bouwen en die massieve Weber uit de achtertuin is ook niet geheel vanlife-proof. Maar daar hebben ze wat op bedacht: een opvouwbare BBQ. Deze metalen vriend is licht maar robuust en na afloop klap je hem gewoon weer op. Fire away! 

Opvouwbare Collection Barbecue 

Oprijblokken 

Een van de eerste lessen die ik leerde in mijn camper is dat ‘bijna recht’ écht niet hetzelfde is als ‘recht’. Want probeer maar eens een ei te bakken, in je bed te liggen of je kastjes te openen zonder dat alles eruit valt in een camper die ‘bijna recht’ staat. Onmogelijke opgave. Met oprijblokken zorg je dat je áltijd écht recht staat. Zie het als een investering in je nachtrust. 

Opvouwbare afwasbak 

Er is geen enkel item dat zoveel rollen vervult als mijn opvouwbare teil van de Decathlon. Deze onaantrekkelijke zak doet dienst als (af)wasbak, prullenbak, picknickmand en emergency poepemmer. Daarnaast scheer ik m’n benen én was ik m’n haar erin. Goedkoop en extreem multifunctioneel. Van hoeveel dingen kun je dát nou zeggen? 

Opvouwbare wasbak QUECHUA 

Campingdouche 

Mocht je, net als ik, geen douche aan boord hebben maar het niet gaan redden met eerder genoemde teil: de campingdouche biedt soelaas. Er zijn meerdere soorten verkrijgbaar maar het principe is altijd min of meer hetzelfde. Je hebt een zak met water waar een doucheslang aan bevestigd is. Zo kun je jezelf op een iets substantiëlere wasbeurt trakteren. Gratis tip van een pro: warm de waterzak vooraf even op in de zon.  

Bo-Camp Camp Shower 20L Douche