Vanlife met je wederhelft. Zo houd je het gezellig op 6m²

Bernadet Heimans

Samen een kledingkast in elkaar zetten is een goede relatietest. Kun je samenwerken, elkaar assisteren en even tot 10 tellen wanneer nodig? Een ongeschreven doch algemeen bekende regel. Maar stel je voor dat je met je wederhelft in diezelfde kledingkast zou gaan wónen. Op wielen en met luifel dan weliswaar. Dát is pas een relatietest. Want samenwonen op 6m² werkt nét even anders dan in een 3-kamer appartement met stromend water. Maar met deze tips spelen jij en je liefde deze ultieme test zonder problemen uit.  

Niets leuker dan je passie voor reizen kunnen delen met je grote liefde. 

Goede communicatie = goede relatie  

We trappen af met een cliché, I know. Want wat de vraag ook is, communicatie lijkt altijd een passend antwoord. Maar in dit geval kan ik niet genoeg benadrukken hoe waar dat is wanneer je op 6m² woont! Want een camper is net een snelkookpan op wielen. Waar je haar geneurie of zijn rotzooi eerder nog wel kon tolereren door in een andere kamer te gaan zitten, is daar op 6m² écht geen ontkomen aan. Als je je relatie dus levensvatbaar wilt houden is jullie énige optie erover te praten. Geef aan wat je nodig hebt en probeer met elkaar te zoeken naar hoe je zo goed mogelijk samen kunt leven. 

Ongecensureerde liefde 

Grote kans dat je in je Nederlandse huis de wc-deur op slot doet als je moet poepen. En je je bikinilijn pas scheert als je partner de badkamer al uit is. We zijn gehecht aan onze privacy. Nou, laat ik die illusie dan meteen maar even voor je wegnemen. Want als je met elkaar in een camper leeft dan is er no such thing als privacy. Er gaat gepoept, geschoren en overgegeven worden in elkaars nabijheid. Geen ontkomen aan. Je leert elkaar in de meest ongecensureerde vorm kennen. Maar als je je daar samen aan over kunt geven, dan is dat liefde in de meest pure vorm wat mij betreft. 

Je haar wassen in een beekje, je oksels scheren, voedselvergiftiging; je gaat elkaar in de meest pure vorm ervaren. 

Jij de afwas, ik het vuilnis 

Het leven in een bus is geen permanente vakantie. De vloeren worden ook gewoon vies, de afwas stapelt op, de watertank is leeg en je toilet overvol. En als je érgens goed ruzie over kunt maken met elkaar dan zijn het die dingen. Verdeel de taken en spreek af wie welke verantwoordelijkheden heeft. Daar voorkom je een hoop gesodemieter mee. 

You do you 

Als je met elkaar woont, werkt, socializet en wellicht ook nog dezelfde hobby’s hebt, kan het een uitdaging zijn om je eigen persoonlijkheid te blijven behouden. Want je eigen leven leiden is nou eenmaal net wat ingewikkelder als je 24/7 samen in een camper woont. Je leven met elkaar delen is natuurlijk ongelooflijk fijn, maar het is óók belangrijk om je te blijven realiseren dat je 2 unieke individuen bent. En dat het ook oké is om andere behoeften te hebben dan je partner. In een camper zul je die misschien alleen bewuster moeten bewaken en inplannen. Vind je het fijn om af en toe zonder je wederhelft door de bergen te dwalen? Of wil je een weekend ergens in een AirBnB laveloos op de bank liggen? Of met je nieuwe busvrienden de bloemetjes buiten zetten op een straatfestival? Doen! You do you. 

Maak tijd voor elkaar 

Tijd voor elkaar? Eh, maar je zit al 24/7 samen. Klopt. Maar tijd mét elkaar is absoluut niet hetzelfde als tijd vóór elkaar. En het risico van 24/7 samen zijn is dat je op den duur enkel nog tijd mét elkaar spendeert. Vanlife is een neverending story van water halen, opruimen, rijden en uren scrollen op apps om een camperplek te vinden. Voor je het weet ben je alleen nog maar samen aan het regelen en plannen. Dus hop, ga op date, onderneem wat leuks, verras elkaar. 

Samen dingen ondernemen houdt het leuk. Bijvoorbeeld 6 uur hiken naar een berghut en daar 3 stukken taart eten, om maar iets te noemen.