NKC plant honderden bomen

Tweehonderd camperaars hebben op donderdag 28 maart de regen getrotseerd om op de NKC-boomplantdag iets terug te doen voor de natuur, door bomen te planten op Landgoed Schovenhorst in Putten. Het waren de eerste tweehonderd van de in totaal achtduizend, die de NKC aan de stichting Stukje Natuur heeft gedoneerd.

Achtergrond van dit initiatief is de wens om de CO₂-uitstoot te compenseren die de camperreizen met zich meebrengen. Jaarlijks organiseert de NKC er meer dan zestig, waar meer dan tweeduizend reizigers van genieten. De NKC vindt de organisatie van deze reizen heel belangrijk, omdat camperaars zo het plezier van het camperen met elkaar kunnen delen en iedereen een mooie reis kan maken, al dan niet in groepsverband. De meeste camperaars rijden echter op diesel, wat zorgt voor de nodige uitstoot van CO2.

De NKC rekent met de uitstoot per kilometer, gemeten over de kilometers die de campers met de groep afleggen. Dit wordt omgezet in een bedrag per reiziger, dat zij automatisch bij deelname aan de groepsreis afdragen. Om een en ander concreet te maken, is de NKC een samenwerking aangegaan met de stichting Stukje Natuur, die zich inzet voor kwalitatieve natuurontwikkeling in Nederland. Door te focussen op gebieden die worden bedreigd door klimaatverandering, zorgt Stukje Natuur voor een duurzame toekomst voor mens en natuur. Het FSC-keurmerk garandeert bovendien dat de geplante bomen voor minstens vijftig jaar blijven staan, waardoor ze een langdurige bijdrage leveren aan het behoud van onze planeet.

Veel van de camperaars waren per camper naar Putten gekomen, waar ze werden ontvangen met een warm drankje. De sfeer was gelijk goed. Directeur-bestuurder Stan Stolwerk overhandigde namens de NKC een mooie houten cheque met een bedrag van 35.036,02 euro aan Stukje Natuur, goed voor het planten van achtduizend bomen. Stolwerk sprak vol trots over de betrokkenheid van camperaars bij het vergroenen van Nederland en onderstreepte het belang van duurzaamheid in de campergemeenschap. Met het bedrag kan een terrein ter grootte van vier voetbalvelden worden beplant met bomen.

Na het uitreiken van de cheque werden er groepen samengesteld, waar men reisgenoten ontmoette van eerdere NKC-groepsreizen. Er waren verschillende natuuractiviteiten, zoals een workshop natuurfotografie, een rondleiding door het arboretum van Landgoed Schovenhorst en uiteraard het gezamenlijk planten van bomen, onder leiding van Stukje Natuur. Na de lunch togen de deelnemers vol energie het bos in voor de laatste activiteit. Tijdens de rondleiding leerde men van alles over de diverse bomen en de geschiedenis van Nederland. De deelnemers van de natuurfotografie konden na theoretische uitleg direct aan de slag in de binnentuin van Schovenhorst om de mooiste foto’s te maken.

Midden in het bos vlak bij de iconische Bostoren stonden tweehonderd jonge boompjes klaar om het bos van Schovenhorst diverser en robuuster te maken. Het planten van bomen bezorgde veel reizigers het goede gevoel om daadwerkelijk iets bij te dragen aan de Nederlandse natuur. De dag werd afgesloten met een gezellig drankje, waar men op een ontspannende manier kon napraten over de dag en er wederom alle ruimte was voor ontmoeting.

Marieke van Dijl, programmaleider duurzaamheid bij de NKC, kijkt terug op een geslaagde dag vol activiteiten en samenwerking. “Het was subliem om Stukje Natuur een cheque te kunnen overhandigen met zo’n groot bedrag.  Samen met de NKC-camperaars hebben we er een actieve dag van gemaakt met natuurlijk als klap op de vuurpijl de tweehonderd bomen die we hebben geplant, een fantastisch begin van achtduizend bomen die de grond in gaan. Deze dag is een mooi voorbeeld van hoe de NKC aan de toekomst werkt door duurzaamheid aandacht te geven en samen impact te maken.”

De reacties van deelnemers onderstrepen het succes van de Boomplantdag, want ze beoordeelden de dag met een 8,5. Enkele reacties op de dag: ‘ondanks de regen was het een gezellige en goed georganiseerde dag’ en ‘de dag is voor herhaling vatbaar’. Een andere deelnemer: “Ik voel mij soms wel bezwaard om met de camper weg te gaan, mede doordat het erg slecht is voor het milieu. Daarom denk ik dat het erg goed is om mee te doen met de Boomplantdag.” Ook wil zij graag terugkomen om de voortgang te zien. “Het lijkt me erg leuk om hier later terug te komen en te zien hoe het bos erbij staat.”