Maarten & Judith - 34 dagen 'on the road'

Maarten & Judith, JUST.travelwithus

We zijn nu vijf weken verder na ons eerste vertrek, dus het werd wel weer tijd voor een update! We zijn nog steeds in Nederland. De omstandigheden zijn inmiddels al wel weer zodanig veranderd dat we hopen over een maandje het land uit te zijn, maar op dit moment verblijven we nog in Nederland.

Jullie vragen je vast af: Hoe bevalt het wonen in een camper? Nou, om heel eerlijk te zijn: het bevalt ons heeeel erg goed! We zijn super blij en ondanks dat we nog steeds in Nederland zijn genieten we van elke dag.

Om niet teveel een verhaal van ‘en toen gingen we dit doen en toen gingen we dat doen’ te typen, zal ik eerst opsommen waar we in de afgelopen 34 dagen zijn geweest. Dan kan ik daarna vertellen hoe we dat ervaren hebben. We waren:

12 dagen op de Veluwe op Bospark de Tonnenberg
2 nachtjes op camping Hofstede de Twaalfgaarden in Maartensdijk
1 nachtje op camperplaats Klein Amerika in Gouda
4 nachtjes op camperplaats Bos & Heide in Bergen Limburg
2 nachtjes op camperplaats Kompas in Grubbenvorst
4  nachtjes op camping La Dolce Vita in Ransdaal
4 nachtjes op camping De Schaapskooi in Epen
2 nachtjes op camperplaats Indeverte in Lottum
1 nachtje op camping De Kienehoef in St. Oedenrode

En inmiddels 1 nachtje op de prachtige camperplaats De Spekdonken in Vessem

De eerste 12 dagen – wennen aan het idee

De eerste 12 dagen (een termijn waarvan we nu denken: we willen nooit meer zo lang op één plek staan, want de vrijheid om te reizen is zoooo fijn) waren hele goede dagen om te wennen aan het idee dat we nu écht in een camper woonden. Vanwege corona waren er weinig mensen op het park en waren alle faciliteiten dicht. We hadden stroom, konden water bijvullen, konden water lozen, konden onze wc legen, kortom: we hadden alles wat we nodig hadden. De eerste week hebben we elkaar elke ochtend geknepen: “Droom ik of doen we dit echt?” Is meermaals uitgesproken. Het voelde zó onwerkelijk dat we in een camper woonden.

Na 10 dagen hadden we het wel gehad op de plek op de Veluwe, niks ten nadele van de Veluwe want oh wat was het daar – het park lag middenin het Speulderbos – prachtig! Maar we wilden reizen! We hadden een camper en hadden er alleen nog maar van Gouda naar de Veluwe mee gereden, dat kon toch niet. En ondanks dat dat reizen nog niet naar het buitenland kon, besloten we ons richting Limburg te gaan bewegen.

Fietsen aanschaffen

Maar voordat we in Limburg aankwamen, besloten we vouwfietsen te kopen. We hadden uiteraard al van veel mensen te horen gekregen dat je als je een camper hebt, je wel écht fietsen moet hebben om mobiel te zijn. We geloofden dat ook en hadden destijds zoiets van: we willen geen zware grote fietsen achterop de camper, dus als we die fietsen echt missen, dan gaan we vouwfietsen kopen. Nou, zo geschiedde. 

Nadat we op de Veluwe namelijk twee keer 6 kilometer heen en 6 kilometer terug moesten wandelen voor een boodschap (we hebben ook boodschappen laten bezorgen) beseften we echt: die fietsen zijn nodig. We hebben nu twee Popal vouwfietsen, waarvan we meteen bij eentje een krat achterop gemonteerd hebben, zodat Tommie lekker in het kratje mee kan.

Het leven vertraagt

Eenmaal in Limburg aangekomen kwam langzaam het echte besef dat het camperleven nu ons echte leven is. Dat als je ergens aankomt, dat je je camper neerzet, je watertank vult, je stoeltjes uitklapt, je koffietje zet: en dat dat dan je thuis is. Het is zo bijzonder en zo fijn.

We praten er veel over met elkaar en op een gegeven moment zeiden we ook tegen elkaar: het leven vertraagt hierdoor. We zijn minder gehaast. In het “normale leven” gaat alles zo gehaast, omdat alles ook zo snel kán. Nu gaan dingen langzamer: je moet je watertank vullen, je moet de wc legen, je hebt geen nespresso apparaat meer waar in 30 seconde een kop koffie uit komt, je moet een half uurtje wachten op warm water en je moet onderweg een pauze houden bij een tankstation om een wasje te draaien. Als je haast hebt is dat niet fijn, maar je hebt opeens geen haast meer.

Over dat nespresso apparaat gesproken: de eerste 2 weken waren we wel zoekende wat betreft de koffie! We wisten niet zo goed wat wijsheid was qua koffiezetten in een camper, en hadden dus een apparaat gekocht wat op de 12 volt aansluiting werkte. Een koffiezetapparaat voor twee kopjes. Het duurde 30 minuten voordat je twee kopjes koffie had en daarnaast was de smaak ook niet om over naar huis te schrijven. Dat kon lekkerder dachten/hoopten we. Dus na enig (online) research besloten we een Bialetti percolator aan te schaffen en daar hebben we geen spijt van. Ideaal ding voor op je gasfornuis. Binnen 10 minuutjes heb je twee heerlijke kopjes koffie.

Oeps een tunnel!

Limburg heeft ons echt positief verrast. We stonden op zulke prachtige plekken en het weer was stralend, dus we hebben onwijs genoten. We hebben oprecht geen moment gebaald dat we nog niet Nederland uit waren.

Wat wel grappig was, was toen we van Ransdaal naar Epen reden. We hadden nog geen navigatie-app voor campers gedownload. Op de één of andere manier dachten wij (koppig en eigenwijs als we zijn) dat dat in Nederland nog niet nodig zou zijn…. Totdat we dus bij Ransdaal op een weggetje reden en er opeens een tunneltje verscheen. Breedte 2.30, hoogte 3.10m… Wij zijn 2.29 breed en 3.10 hoog, haha! Je begrijpt: hier durfden we niet onderdoor. Dus we keerden om en probeerden een andere route. En wéér verscheen er een tunneltje: breedte 1.90, hoogte 2.50. Hier konden we dus sowieso echt niet doorheen! Uiteindelijk (een half uur stilstaan en een nieuwe app downloaden later) vonden we gelukkig een route met een brug óver het spoor, waar we makkelijk overheen konden rijden! Ach, al doende leren we.

Een nieuw matras

Afgelopen week zijn we in Son en Breugel bij Seminautic langs geweest om een nieuw matras aan te schaffen. We hebben onze camper gekocht bij een camperverhuurder en onze camper heeft al twee zomerseizoenen verschillende “inwoners” gehad. We vonden het daarom wel een fris en verstandig idee om het matras te laten vervangen. En wat een ideale service daar bij Seminautic! Na een uitgebreide intake incl. proefliggen op verschillende soorten matrassen, konden we ons op maat gemaakte matras 2 uur later gewoon meenemen. Zooo fijn!

Camperplaatsen

Tot nu toe hebben we (op Camperplaats Indeverte na, die kregen we als tip op Youtube) alle campings en camperplaatsen gevonden via de app Campercontact. Echt ideaal! We genieten intens en lachen ons af en toe suf als we weer eens de boiler zijn vergeten aan te zetten en koud moeten douchen, of heel nodig naar de wc moeten en Maarten vliegensvlug de wc moet legen omdat ie vol zit. Het leven in een camper is mooi!

Ons plan is om naar Zeeland te vertrekken, en dan half juni richting Duitsland te gaan, om daar de boot naar Zweden te pakken. Ik zou zeggen: stay tuned!

En volg ons ook vooral op Instagram en Youtube!

Heel veel liefs,

Maarten, Judith en Tommie