Laura & Rick - Tips voor een groene zomervakantie met de camper

Laura & Rick, Simply nomads

Rick (28) en Laura (29) leven dicht bij de natuur en willen haar daarom zo min mogelijk tot last zijn. Zodoende maken ze duurzame keuzes, zowel bij aanpassingen in hun camperbus als tijdens hun trips. Voor de NKC geven ze je iedere drie weken praktische tips. Deze keer alles over een groene zomervakantie met de camper.

We zijn tegenwoordig allemaal op zoek naar een meer bewuste levensstijl. Hier horen ook duurzame zomervakanties bij. Hoewel een kampeervakantie op het eerste oog redelijk duurzaam lijkt, heeft het toch de schijn tegen. Want is een vakantie met de camper eigenlijk wel zo goed voor het milieu? En als je duurzaam op reis wilt met de camper, hoe pak je het dan aan? In deze blog gaan we hier dieper op in!

Bereken je footprint

Laten we eens bij het begin beginnen, want de eerste stap is berekenen hoe duurzaam jouw zomervakantie is. Het meten van hoe duurzaam een product of een activiteit is, wordt gedaan door te kijken naar de CO2-uitstoot. Gemiddeld wordt er per persoon jaarlijks zo’n 16.000 kilogram aan CO2 uitgestoten. Dit zegt je misschien niet zo veel, maar ik zal dit even voor je visualiseren. Dit staat gelijk aan 5000 liter diesel verbranden, 112 keer op en neer vliegen naar Parijs, 4000 big macs eten of zo’n 95.000 kilometer rijden met de auto. Om deze volledige uitstoot te compenseren moeten 800 bomen een jaar lang groeien of heb je 160 zonnepanelen nodig die een jaar lang stroom opwekken.

Bij een vakantie hebben we het natuurlijk over andere getallen. Daarom heeft Milieu Centraal een handige rekenmachine gemaakt. In de klimaatimpact rekenmachine kan je gemakkelijk de uitstoot berekenen van jouw vakantie. Het is helaas zo dat de reis en de kilometers tussendoor met de auto voor de grootste impact zorgen. Hier kan dus nog goed wat gewonnen worden.

Tips voor een bewuste campervakantie

Voor een bewustere zomervakantie met de camper is het dus belangrijk dat je gaat letten op de kleintjes. Maar hoe kan je dit nu zo slim mogelijk doen? Wij denken zelf bij iedere stap na wat de meest duurzame oplossing is. Wij hebben in de loop van de tijd daarom een hoop slimme truckjes geleerd. Hierbij onze tips:

Let op gewicht

  • Voor de reis richting jouw bestemming hoef je geen volle watertank te hebben. Wanneer je een dag onderweg bent met een paar mensen dan heb je voldoende aan 30 liter water in de watertank. En direct bij aankomst op je overnachting of de eindbestemming kan je de watertank weer bijvullen.
  • Ga alle spullen die in de camper liggen nog eens bij langs. Wat ga jij dit jaar wel gebruiken en wat kan je beter thuislaten? Grote kans dat je nog iets hebt liggen wat je eigenlijk nooit gebruikt. Dit kan dan net zo goed thuisblijven.
  • Wist je dat een dakkoffer en fietsen op je dak zorgen voor een veel hoger brandstofgebruik? Zo kan een dakkoffer zorgen voor wel 15% meer verbruik en fietsen zelfs voor 20 tot 30% meer verbruik. Om dit te voorkomen pak je dus het beste zo veel mogelijk vakantiespullen in de camper zelf en zet je jouw fietsen achter op de camper of in de garage.

Op je bestemming

  • Wij hoeven niet te vertellen dat fietsen gezond is. Laat de camper dus staan wanneer jij naar de supermarkt of het bakkertje gaat. Gewoon met de fiets of een keertje met de benenwagen is veel beter.
  • Heb jij op jouw vakantiebestemming weleens gebruik gemaakt van het openbaar vervoer? Laat dit jaar het jaar zijn om dat uit te proberen. Op de beste vakantiebestemmingen hebben ze pendelbusjes die dagelijks naar mooie locaties in de buurt gaan. Of gebruik het plaatselijke openbaar vervoer.

Duurzame camperspullen

  • Wij schreven eerder al over onze tweedehands camperspullen. Door te kiezen voor duurzame camper- en kampeerspullen kan jij ook duurzaam op zomervakantie. Kies voor merken die ecologische of gerecyclede spullen maken. Of misschien kijk je toch nog een keer extra op Marktplaats voor een campingtafeltje of bij jou in de kringloop.
  • Wij hebben onze camper gevuld met duurzame en tweedehandsspulletjes. Ook zoeken we altijd naar mogelijkheden om onze camper te vergroenen. Wij hopen dat we jou ervan kunnen overtuigen hetzelfde te doen, want een duurzame wereld is voor iedereen leuker. En begint nu eenmaal bij onszelf.

Heb jij nou nog een goede tip? Deel hem dan met ons via Instagram of via de NKC!