Laura & Rick – Met de camper de natuur in: 5 tips

Laura & Rick, Simply nomads

Rick (28) en Laura (29) bouwden een Fiat Doblo Maxi om tot mini camper. Ze leven dicht bij de natuur en willen haar daarom zo min mogelijk tot last zijn. Zodoende maken ze duurzame keuzes, zowel bij het ombouwen van de bus als tijdens hun trips. Voor de NKC geven ze je iedere drie weken praktische tips.


Niets is fijner dan met je camper in de natuur te staan. Heerlijk wakker worden in het bos of langs een mooie kuststrook. Je opent de deuren van je camper en er is in de weidse omgeving niemand te bekennen. Het ultieme gevoel van vrijheid moet natuurlijk wel zonder de natuur te belasten. Daarom geven wij je tips om rekening te houden, wanneer jij met de camper de natuur in gaat. Je wil tijdens jouw bezoekje aan een natuurgebied natuurlijk niets meer dan een voetafdruk achterlaten.


Tip 1: Gebruik biologisch afbreekbare middelen

Je staat midden in de natuur en jouw vuilwatertank is vol. Deze moet natuurlijk geleegd worden. Wanneer jij gebruik maakt van 100% biologisch afbreekbare schoonmaakmiddelen, denk aan afwasmiddel, dan is dit geen enkel probleem. Maar ook wanneer jij je haar wil wassen kan je gebruik maken van plantaardige shampoo. Eigenlijk heb je voor alle verzorgingsproducten en wasmiddelen wel milieuvriendelijke varianten te koop. Zelfs tandpasta en make-up zijn er in een biologische vorm te koop. Hierdoor komen er geen verkeerde stoffen in de natuur terecht.


Tip 2: Laat geen sporen achter

Wij zijn echte natuurliefhebbers en maken zo nu en dan meerdaagse tochten met de tent. In de wereld van de trektochten is er een hoofdregel die luidt: leave no trace. Je mag geen enkel spoor achterlaten dat schade doet aan de natuur. Zo nemen wij bijvoorbeeld ons wc-papier mee in een vuilniszakje. Maar ook wanneer je ergens met de camper staat, let je goed op dat je niks achterlaat. Denk aan spullen als: frisdrank- /bierblikjes, plasticzakjes, kampvuurplaatsjes en ga zo maar door. Alles wat door mensenhanden is achtergelaten moet opgeruimd worden. Daarom nemen wij vaak ook troep van andere mensen mee.


Tip 3: Kies voor een roetfilter

Hoe oud is het voertuig waarmee jij rijdt? Vooral dieselvoertuigen van tegenwoordig zijn voorzien van een roetfilter, maar vroeger was dit niet het geval. Wanneer jij een oud voertuig bezit, is het goed om daar eens in te duiken. Wanneer jij een roetfilter installeert, heb je niet de grote zwarte stofwolken die je achterlaat zodra je de motor start. Dit is een verschrikkelijk gezicht, vooral wanneer jij midden in de natuur verblijft. De installatie van een roetfilter kan gewoon bij een vakgarage. De kosten verschillen per voertuig. In België is er zelfs sinds 2009 subsidie voor de installatie van een roetfilter onder je dieselvoertuig. Helaas bestaat dit tot op heden nog niet in Nederland.


Tip 4: Stel jezelf de vraag: mag ik hier staan?

Het is goed om na te gaan of jij overal zomaar mag kamperen. Soms sta je dicht bij een vogelbroedgebied of mag je er na zonsondergang niet meer verblijven in verband met wilde dieren. In Nederland, maar ook in het buitenland is het niet toegestaan om je camper zomaar overal neer te zetten. Daar is echter een oplossing voor. Campercontact is een app die jou de mooiste camperlocaties laat zien. En door middel van reviews van andere gebruikers zie je of het mogelijk is om er te overnachten. Zo sta jij altijd veilig en verantwoord in de natuur.


Tip 5: Pas je aan de omgeving aan

Er zijn nog veel meer dingen waar jij rekening mee dient te houden wanneer je in de natuur staat. Zo zien wij regelmatig andere camperaars die geluidsinstallaties meenemen of feestjes organiseren. Dit kan niet de bedoeling zijn van een plek in de natuur. Wij proberen zo respectvol mogelijk om te gaan met de natuur. Geniet eens van de geluiden om je heen en verken de buurt te voet in plaats van rond te rijden. Al deze kleine dingen zorgen ervoor dat jij op een respectvolle manier in de natuur staat. En dat anderen er na jou weer van kunnen genieten.

Wij hopen dat je iets hebt aan onze tips. Mocht je benieuwd zijn naar meer over een duurzame camper, je kunt ons ook volgen op Instagram @simply.nomads.