Laura & Rick - 5 tips om de lokale economie een boost te geven op camperreis

Laura & Rick, Simply nomads

Rick (28) en Laura (29) leven dicht bij de natuur en willen haar daarom zo min mogelijk tot last zijn. Zodoende maken ze duurzame keuzes, zowel bij aanpassingen in hun camperbus als tijdens hun trips. Voor de NKC geven ze je iedere drie weken praktische tips. Deze keer over hoe je de lokale economie kunt stimuleren tijdens je camperreis.

Door de coronacrisis heeft de toeristische sector in veel landen een klap gehad. Maar nu we weer makkelijker de grenzen over kunnen, geldt ook daar de slogan: support your locals. Hoe je dat precies doet, vertellen we jou in deze blog!

Door te kiezen voor lokaal help je de mensen op jouw vakantieadressen. Maar dat niet alleen, je kiest zelf ook voor meer avontuur, nieuwe paden en vooral veel nieuwe contacten. Laten we eens kijken naar hoe je dat precies aanpakt.

Tip 1: Vermijd grote ketens

De Lidl’s, Aldi’s en Mac Donalds’en veroveren de wereld. Waar je in Europa ook op reis gaat, je vindt deze ketens altijd op korte rijafstand. Handig, want je (her)kent de producten. Maar zoals je je natuurlijk kunt voorstellen, is het minder goed voor de lokale markt. Letterlijk en figuurlijk. Kies daarom liever voor kleine lokale cafeetjes, buurtsupers en restaurants op de hoek dan voor de grote ketens die we in Nederland ook kennen. Juist de kleinere ondernemer kan jullie euro’s goed gebruiken. Ook op reis! En dan hebben we het nog niet eens over het plezier dat jij ervaart door in de lokale supermarkten te struinen en op kleine gezellige terrasjes neer te strijken.

Tip 2: Betaal een eerlijke prijs

Wij Nederlanders betalen liever niet te veel. Afdingen als je het idee hebt dat je wordt afgezet, is natuurlijk niet meer dan logisch. Maar geeft het je een beter gevoel als je op een goedkoop product een paar cent kunt besparen? Let er altijd op dat je een eerlijke prijs betaalt. Eerlijk naar voor jou, maar vooral ook eerlijk voor de verkoper.

Tip 3: Vraag naar lokale tips

Door een lokaal VVV-kantoor binnen te stappen kun je de leukste tips krijgen. Maar vraag bijvoorbeeld ook eens aan de uitbater van een café wat er in de omgeving allemaal te doen is. We zijn snel geneigd om google te vragen. Maar de grootste bedrijven investeren tegenwoordig ook in advertenties op google waardoor ze vaak bovenaan staan. Kleine ondernemingen komen hierdoor onderaan de lijst te staan. Je vindt deze uitjes door lokale tips op te volgen of door bijvoorbeeld eens tussen de foldertjes bij het lokale VVV-kantoor te snuffelen.

Ook leuk om eens te vragen naar een lokale gids die bijvoorbeeld speciale tours organiseert. Bijvoorbeeld langs wijngaarden of iemand die je meer kan vertellen over de omgeving of de geschiedenis.

Tip 4: Kies eens voor een boerencamping

Als we je aanraden om grote ketens te vermijden, gaat dit ook om campings. Via de app Campercontact kun je op zoek gaan naar boerencampings. Logeren bij de boer is niet alleen heel erg leuk, maar het zorgt er ook voor dat de boer meer verdient. Ook binnen andere landen in Europa krijgen boeren niet fors betaald voor hun producten. En je krijgt nog eens een kijkje in de boerenkeuken! Bereid je er wel op voor dat de faciliteiten ook eenvoudiger kunnen zijn. Misschien is er alleen koud water of geen wifi.

Tip 5: Koop lokale producten

Langs de kant van de weg kun je vaak de lekkerste producten kopen. Bijvoorbeeld een zelfgemaakte jam, eieren, groenten en fruit die zelf geteeld zijn. Deze producten zijn niet alleen heerlijk en lekker om te eten, maar je steunt hiermee ook mensen die bijvoorbeeld een extra zakcentje proberen te verdienen met hun eigen gemaakte producten. In deze producten zit extra veel liefde. Wij vinden het ook altijd leuk om deze producten als souvenirtjes mee te nemen voor thuis.

Benieuwd naar meer? Je kan onze avonturen volgen via Instagram. Wij kiezen waar het mogelijk is graag voor de meest duurzame en ecologische weg. In een wereld waarin dat hoe dan ook een uitdaging is proberen we onze voetafdruk zo klein mogelijk te houden. Speciaal voor de NKC bundelen we deze tips en ervaringen in onze blogs.