Laura & Rick - Milieuvriendelijk je camper schoonmaken

Laura & Rick, Simply nomads

Rick (28) en Laura (29) bouwden een Fiat Doblo Maxi om tot mini camper. Ze leven dicht bij de natuur en willen haar daarom zo min mogelijk tot last zijn. Zodoende maken ze duurzame keuzes, zowel bij het ombouwen van de bus als tijdens hun trips. Voor de NKC geven ze je iedere drie weken praktische tips.


Een camper is maar klein, en na een heerlijke wandeling heb je niet een bijkeuken of een gang als je binnenkomt. Zo loop je af en toe misschien met je vieze schoenen naar binnen. En dan is een poetsbeurt zo nu en dan onvermijdelijk. Wij willen onze camper op een zo verantwoordelijk mogelijke manier schoonmaken. Van binnen én van buiten. Wij doen dit door gebruik te maken van allerlei verschillende afbreekbare middelen. Met andere woorden: duurzaam. In deze blog vertellen wij jou welke schoonmaakmiddelen jij kunt gebruiken voor in én rondom je camper.

Of je nu een afwasje doet, de kastjes poetst of je ramen wast, je hebt hiervoor verschillende materialen en middeltjes nodig. Wij gebruiken hiervoor milieuvriendelijke en biologisch afbreekbare spullen. We willen je graag inspireren om zo weinig mogelijk niet-natuurlijke middelen te gebruiken. Als je vaak in het wild staat, zoals wij, dan is het fijn als je grijswater gewoon kan laten lopen. Maar dat kan dus alleen als het 100% natuurlijk is wat je gebruikt.


1. De afwas doen

Wist je dat je op allerlei verschillende manieren de afwas kan doen met natuurlijke producten? Zo kan jij bijvoorbeeld kiezen voor een natuurlijke afwasborstel in plaats van sponsjes. Vaak zijn hiervan de borstelkoppen te vervangen, waardoor je de steel langer kan gebruiken. Ook heb je de zeepjes van Werfzeep die biologisch zijn en zelfs handgemaakt. Wat ook leuk is aan deze zeepjes is dat ze uit Nederland komen. En 100% natuurlijk zijn.


2. De camper wassen

Ook de buitenkant van je camper moet er af en toe aan geloven. Maar wat is nu eigenlijk milieuvriendelijker door de wasstraat of zelf je autowassen? Het rijden door een wasstraat is milieuvriendelijker. Dit komt doordat al het waswater wordt gereinigd. Hierdoor komt er geen vuil in het riool terecht. Daarbij is het natuurlijk ook een stuk sneller dan alles met de hand te doen. Let wel op dat de wasstraat een milieukeurmerk heeft. Dan weet je zeker dat ze minder water gebruiken en denken aan het milieu.


3. De kastjes poetsen

Ga jij op vakantie en wil je dat je camper ook vanbinnen mooi schoon blijft? Kies voor een schoonmaakmerk als Sophiegreen. Je kan eenmalig een stevige plastic spuitfles komen. Vervolgens kan je van ditzelfde merk altijd navulverpakkingen halen. Dit betekent dat je nooit meer extra plastic flessen in huis haalt. Je voegt gewoon water toe aan het poeder en je hebt weer een volle fles die je opnieuw kan gebruiken.


4. Het sanitair schoonmaken

Jij hebt misschien wel een badkamer in je camper die ook geregeld aan een schoonmaakbeurt toe is. Al die plasticflessen zijn verleden tijd wanneer jij gebruikmaakt van de schoonmaaktabletten van YouSea. Deze verpakkingen zijn volledig plastic vrij en geschikt voor zowel toilet als douche en wastafels. Ze zijn super gemakkelijk te gebruiken en volledig biologisch afbreekbaar. Ook ideaal wanneer jij aan het kamperen bent in de natuur.


5. Kleding wassen

Zo nu en dan zal je ook op vakantie een wasje moeten draaien. Hiervoor kan je gebruik maken van zeepnoten. Jij vraagt je misschien af wat dat zijn: dit zijn schillen van de Sapindus Mukorossi vrucht. Deze groeien in Nepal en India en maken natuurlijke zeep aan. Vul de wasmachine met 6 tot 8 noten en je kleren komen er als nieuw weer uit. Je kan deze noten ook vaker gebruiken. Gooi ze dus niet direct weg. Zijn ze op? Dan kunnen ze gewoon in de compostbak.

Nederlandse producenten

Wij zelf hechten er veel waarde aan om producten zo lokaal mogelijk te halen. In Nederland zien we dan ook veel verschillende producenten die natuurlijke schoonmaakmiddelen op de markt brengen. Wij kopen daarom vaak producten als die van Zeepje, Werfzeep of SophieGreen. Zo steun je ook gelijk Nederlandse ondernemers.

Wij hopen dat je iets hebt aan onze tips! Je kunt ons ook volgen op Instagram @simply.nomads.
PS Wist je trouwens dat wij te gast zijn in het webinar dat de NKC over duurzaamheid en camperen houdt? Meld je direct aan als je dit niet wilt missen!