Laura & Rick - 5 tips voor het besparen van gas in je camper

Laura & Rick, Simply nomads

Rick (28) en Laura (29) leven dicht bij de natuur en willen haar daarom zo min mogelijk tot last zijn. Zodoende maken ze duurzame keuzes, zowel bij aanpassingen in hun camperbus als tijdens hun trips. Voor de NKC geven ze je iedere drie weken praktische tips. Deze keer advies over hoe je minder gas kunt gebruiken in de camper.

Waar we in Nederland steeds meer van ons gas af gaan, ben je in de camper toch wel afhankelijk van gas. Al gaat het hier om een ander soort gas dan in je woning, kunnen we niet ook met de camper van het gas af? Wij zochten het voor je uit.

Gas kan zorgen voor een hoop schade. In het noorden van de provincie Groningen winnen we in Nederland al jarenlang gas. Door de gaswinning ontstaat er bodenbeweging, oftewel een aardbeving. Dit heeft geresulteerd in schade aan woningen en huizen in de regio. Hierdoor schroeven ze in de komende jaren de gaskraan helemaal dicht in Groningen. Zo kiezen steeds meer mensen om van het gas af te gaan in hun woning.

Nu is het gas dat wij in onze gasfles hebben niet volledig afkomstig uit aardgas. Het is namelijk ook een gedeeltelijk afkomstig als restproduct uit aardolie. Dit kan natuurlijk nog steeds een stuk groener. Wil jij duurzamer onderweg kunnen, dan kan je ook van het gas af in je camper.

Hoe schadelijk is gas voor het milieu?

Gas wordt niet alleen schaarser, maar het is ook schadelijk voor het milieu. De temperatuur op aarde stijgt ieder jaar. Wanneer wij samen deze uitstoot doorzetten en niks doen om de uitstoot tegen te gaan zal de aarde deze eeuw met 3 graden stijgen. Aardgas is een fossiele brandstof. Wanneer je deze verbrandt dan komt er CO2 vrij. Deze CO2 zorgt er uiteindelijk voor dat de aarde opwarmt.

Maar wat kan je nu doen in de camper om ervoor te zorgen dat je minder gas verbruikt? Wij hebben een aantal tips op een rijtje gezet zodat je minder gebruik hoeft te maken van gas of zodat je langer kan doen met het gas dat je hebt.

Tip 1: Kies voor een waterkoker

Het klinkt misschien als een makkelijke tip, maar veel mensen koken hun water op het fornuis. Dit terwijl een waterkoker in een camper vele malen slimmer is. Wanneer jij een zonnepanneel op je dak hebt, is een waterkoker op stroom een stuk duurzamer dan koken op gas. Heb je te weinig energiecapaciteit in de bus, kies dan voor een ouderwetse fluitketel in plaats van een pannetje. Deze zorgt ervoor dat water sneller wordt gekookt en je dus minder gas verspilt.

Tip 2: Kook op inductie

Ja, ook in de camper kan je koken op inductie. Steeds meer nieuwbouwcampers zijn voorzien van zonnepanelen. Dus ook wanneer je niet op een camping staat, heb je altijd een volle accu. Omdat een inductiekookplaat veel energie kost, zal walstroom of een zonnepaneel noodzakelijk zijn. Mocht je toch liever op gas blijven koken, zorg er dan voor dat je kookt met de deksels op de pannen. Zo hoef je minder gas te verbruiken omdat de inhoud beter op temperatuur blijft.

Tip 3: Verwarm op stroom

Ga je weleens in de winter kamperen? Dan heb je een lekkere verwarming nodig. In veel campers zit tegenwoorden een combiverwarming op diesel, gas en elektra. Maar je hebt ook kleine mobiele verwarmingen op 230 volt. Hier geldt wel voor dat je accu groot genoeg moet zijn. Heb je geen verwarming, en ben je niet van plan een verwarming te installeren, kies dan voor een lekkere warme deken die je warm houdt en een paar extra sokken of een trui.

Tip 4: Verwarm water op het dak

Hou jij van een lekkere warme douche of wil je gewoon kunnen afwassen in de camper? Dan kan je hiervoor de boiler gebruiken. Deze werkt echter op gas en het kan een hoop energie kosten om deze op te laden. Een makkelijke oplossing is een zwarte waterdichte zak op het dak te binden. Na een lange dag in de zon zal hij warm genoeg zijn voor de afwas. Mocht jij je willen douchen dan zijn er ook douchezakken die je kan gebruiken. Deze hang je gewoon aan je camper en je hebt een heerlijk warme buitendouche.

Tip 5: Koel zonder gas

Er zijn koelkasten waarbij je drie verschillende mogelijkheden hebt om te koelen. Je kan namelijk koelen met gas, 12 volt of 230 volt. Wil jij van het gas af? Dan zal je alleen nog gebruikmaken van 12 volt of 230 volt. Het enige probleem is dat de koelkast vaak veel energie verbruikt. Het is dus belangrijk dat je een grote energiebron in combinatie met een zonnepaneel of desnoods toch aangesloten bent op de walstroom. Wanneer je een compressorkoelkast laat inbouwen ben je helemaal goed bezig. Deze is namelijk behoorlijk zuinig in vergelijking met oudere modellen.

Hoe wij zo min mogelijk gas gebruiken

Onze camper is niet de jongste meer. Onze verwarming is ingebouwd en werkt op gas, onze gaspitjes werken op gas en ook onze boiler maakt gebruik van gas. Om te voorkomen dat we veel gas verbruiken, zetten we de verwarming incidenteel aan. De boiler gebruiken wij niet omdat we alleen douchen op een camping. Zo maken we alleen dagelijks gebruik van het gasfornuis. Maar door gebruik te maken van de deksels en vaker met laag vuur te koken, houden we ons gasverbruik binnen de perken.

Je kan dus ook van het gas af in de camper. Vooral bij een nieuwbouwcamper kan je gelijk de gasinstallaties achterwege laten. Bij een tweedehands camper zal je wat aanpassingen moeten doen om gasloos op vakantie te kunnen gaan. Maar met je camper van het gas af is dus misschien een uitdaging, maar het is zeker mogelijk.

Vond je dit een interessante blog en ben je benieuwd naar meer? Wij schrijven iedere drie weken een blog voor de NKC over onze duurzame camperreis. Ook kan je ons, de Simply Nomads, volgen op Instagram waar we regelmatig wat delen.