Gasinstallaties: hoe zit het ook alweer?


- Door NKC advies

Nog steeds vinden er ongevallen plaats met gasinstallaties in campers. Bij het omgaan met toestellen die gas gebruiken is veiligheid van primair belang.

Bij lekkages aan de gasinstallatie is er altijd kans op brandgevaar. Het gasluchtmengsel in de omgevingslucht is bij een gasaandeel van circa 2 - 10 procent brandbaar. Aan de randen van een gaswolk is het altijd mogelijk het gas met een of andere ontstekingsbron tot ontbranding te brengen. Het uitstromend gas verdrijft zuurstof. Naast brandgevaar is er ook verstikkingsgevaar.

Uitstromend gas is aan zijn typische geur te herkennen. Uitstromend gas is zwaarder dan lucht en stroomt altijd naar laag gelegen plaatsen. Met een gasdetector is het mogelijk uitstromend gas tijdig te signaleren. Het is handig op verschillende plaatsen een gasdetector te monteren. Bijvoorbeeld in de gasbun, in de buurt van het aanrecht, de kachel en de boiler. Monteer de detector op vloerhoogte.

NKC TIP

Laat de gasinstallatie elke twee jaar keuren door een gespecialiseerd bedrijf.

Tweejaarlijks controleren

Voor Duitse camperaars is een tweejaarlijkse G607-gaskeuring al langere tijd verplicht. Nederland heeft geen verplichte gaskeuring, maar de NKC adviseert wel minimaal tweejaarlijks de gasinstallatie door een kundig bedrijf te laten controleren. Sinds vorig jaar biedt de Bovag in samenwerking met Gimeg en Truma opleidingen aan voor monteurs, waarmee bedrijven erkend kunnen worden om de G607-keuring uit te voeren en een certificaat ter goedkeur te verstrekken. In Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland kan er op bijvoorbeeld campings naar dit certificaat gevraagd worden.

  • Meer informatie over gasinstallaties staat op de adviespagina.

Aanvullende tips van brandweerman en NKC'er Henk Timmermans

  • Vervoer gasflessen altijd rechtop en vaststaand
  • Gebruik korte en goedgekeurde gasslangen.
  • Zorg bij gebruik van gasflessen voor goede ventilatie.
  • Zorg voor een goede rookmelder

Nog meer tips van Henk lees je in zijn blog.

Dit bericht is geplaatst in de categorie Campertips met de tags: gasinstallatie, brand, explosie, gasfles.

Reacties


Onderstaande reactie is aan Dirk Tempelaar
Nee, dat klopt niet. Ook alu gasflessen die vast zijn ingebouwd mogen NIET worden gevuld. Dit is helaas per wet verboden. Dit leest u erover op de website van de NKC:
Ook voor de dampgastank voor LPG, die wel uitgerust is met een 80% vulbeveiliging, geldt dat deze in Nederland niet gevuld mag worden bij een tankstation.
In veel gevallen is dat in het buitenland wel toegestaan, daarbij is er vaak de eis dat de installatie uitgevoerd moet zijn met een vaste buitenaansluiting voor het vullen.

Bedenk dus altijd, alvorens een installatie aan te schaffen dat tanken van deze installaties in NL ten alle tijden niet is toegestaan.
Alleen ingebouwde Alu gasflessen kan men aan de pomp vullen. Een losse LPG fles is verboden en loopt de pomphouder het risico een fikse boete te krijgen.
Hoe zit dat met goedgekeurde aluminium LPG gasflessen. Kan je deze probleemloos bij de pomp vullen?