Handige accessoires voor de camper – laat ze nu door de werkplaats monteren - deel 2

Tekst: Ton Visser, Foto's: diverse fabrikanten

Kampeerauto inventariseerde een aantal extra’s, die het comfort vergroten en waarbij vakkundige montage belangrijk is. In deel 2 van deze serie: cabineverduistering, opzetsloten en automatische levelers.

Blog Ton Hoofdfoto Slot JRNJ Inbraaknkc 09

Accessoire 1: Cabineverduistering

Bij de meeste campers is het eenvoudig om in de cabine te kijken. Om toch privacy te kunnen creëren, bestaan er naast gordijnen diverse systemen om eenvoudig de cabineramen te kunnen blinderen. Een fraaie en geïntegreerde oplossing zonder vermindering van uitzicht wordt verkregen door de zogeheten plisséverduisteringen.

Twee systemen

Twee fabrikanten leveren deze cassettes met plisséverduistering voor halfintegrale- en buscampers. Voor de cabines van dit type campers kunnen verschillende cassettesystemen achteraf gemonteerd worden. Voor zowel de voorruit als de zijramen wordt de plisséverduistering uit een cassette getrokken, die tegen de raam- of deurstijlen zijn gemonteerd. De cassettes zijn smal en nemen nauwelijks zicht weg.
Dometic levert voor bepaalde bouwjaren een veerrolgordijn, dat over de gehele breedte van de voorruit naar boven wordt getrokken. Het opgerolde gordijn heeft een aluminiumcoating aan de buitenzijde. Voor andere modellen levert Dometic een vouwbaar plissérolgordijn van geplooid honingraat materiaal. Voor de deurramen is een aparte verduistering beschikbaar, waarvan het materiaal in de A-stijl is geïntegreerd.
Remis levert het type Remisfront voor diverse modellen. Cassettes, die links en rechts tegen de voorruitstijl gemonteerd worden. De plisséverduistering wordt uit de twee cassettes getrokken en in het midden van de voorruit magnetisch tegen elkaar gesloten. Voor de zijramen komt het plisségordijn uit een cassette, die in de deurraamstijl is geïntegreerd. Links en rechts zijn verschillende cassettes, die in een tweedelige set worden geleverd.

Montage

Voor het monteren van de cassettes zijn twee mensen nodig. Er moet ook geboord worden in de raamstijlen. Een geoefende monteur zal de klus sneller klaren dan de doe-het-zelver.

Dometic
Dometic

Prijzen*

Voorraam: 270 tot 390 euro, afhankelijk van voertuig en bouwjaar

Zijramen: 300 tot 350 euro

Montage: 100 tot 200 euro

*Montage en prijs is afhankelijk van merk en type. Ook de prijs van de montage wisselt per type camper en werkplaats. Vraag advies bij je dealer of werkplaats en vraag een prijsopgave aan.

Informatie:

- Remis
- Dometic

Remis
Remis

Accessoire 2: Opzetsloten

Beveiligde campers, met ondersteunende raamstickers, hebben minder kans te worden opengebroken. Dieven houden niet van langdurige breekpartijen en herrie. Er zijn verschillende manieren om de camper extra te beveiligen.

Portiersloten

Voor de cabinedeuren kan aan de binnenkant van het portier een opzetslot met draaiknop en/of sleutel worden gemonteerd. Meestal als set met een gelijke sleutel. Voor sommige bouwjaren bestaat een verzonken uitvoering.

Toegangsdeuren

Opbouwslot
Schuif- en achterdeuren van buscampers zijn te vergrendelen met opbouwsloten van het type lock-over. Deze sloten verbinden twee deurhelften door het slotdeel te verschuiven of een slag te draaien.

Instapbeugel
De beugelsloten worden al jaren toegepast. De omklapbare beugel wordt aan de binnenzijde van het kozijn, of op de wand met extra plaat, geschroefd. Dichtgeklapt is de deur beveiligd en geopend biedt de beugel gemak bij het instappen.

Handgreepslot
Camperdeuren met handgreep zijn meestal uitgevoerd met de slotenmerken ZADI of POS. Hiervoor wordt een soort kap geleverd, die over het bestaande slot wordt geschoven.

Inbouwslot
De deuren van integralen kunnen worden beveiligd met een universeel inbouwslot. Bij onvoldoende ruimte voor dit type inbouwsloten biedt een smalle uitvoering een oplossing.

Serviceluiken
Kleppen en luiken kunnen met zowel opbouw- als inbouwsloten worden vergrendeld.

Montage

Voor dubbelwandige constructies moeten langere bouten en soms een versterkingsplaat worden gebruikt. De dealer kan hierover adviseren.

Prijzen*

Opzetsloten: 215 tot 429 euro
Montage: 50 tot 150 euro

*Montage en prijs is afhankelijk van merk en type. Ook de prijs van de montage wisselt per type camper en werkplaats. Vraag advies bij de dealer of werkplaats en vraag een prijsopgave aan.

Informatief

- Fiamma
- HEOSolution
- IMC Creations
- Thule

Accessoire 3: Automatische levelers

Het klontje boter in de pan, water in de douche- of aanrechtbak of het gevoel dat je uit je bed rolt, zijn indicatoren dat de camper niet waterpas staat. Levelers in kegvorm zijn er in vele soorten en maten. Automatische systemen zien we vaak onder grote en duurdere campers. Toch kiezen steeds meer camperaars voor comfort op langere termijn en investeren in steunen die hun camper met een druk op de knop waterpas zetten.

Werkingsverschillen

Automatische Camper levelsystemen zetten de camper waterpas met behulp van meestal 4 steunpoten. Met een druk op de afstandsbediening of een display worden met grote stuwkracht de steunpoten naar de bodem geperst. De meeste systemen werken met een hydraulische pomp, die de cilinders van de steunpoten van grote druk voorzien. Ook zijn er mechanische levelsystemen, die elektromechanisch 2000 kg stuwkracht per steun leveren.

Voordelen

Levelers hebben vooral voordelen op het gebied van comfort. Men kan voor de automatische- of handmatige modus kiezen. Het systeem zoekt uit zichzelf de optimale positie. Geen gewiebel meer bij het instappen en tijdens het lopen in de camper. Een gegarandeerde horizontale slaappositie. Makkelijk kunnen legen van de vuilwatertank is een bijkomend voordeel. De systemen zijn voldoende beveiligd

Nadelen

Hoewel de hydraulische systemen onderhoudsarm zijn, zullen alle systemen periodiek moeten worden gecontroleerd. Met een extra gewicht van minstens 75 kilo dient rekening te worden gehouden.

Montage

De systemen hebben een forse prijs en vragen om een professionele montage en ervaring. De bevestiging aan het chassis is essentieel voor de gewichtsverdeling. De montage van de hydraulische pomp kan centraal worden ondergebracht. Ook wordt afhankelijk van het merk een eigen pomp per steun in het chassis ingebouwd.

Prijzen*

Levelers: 3.990– 6.000 euro

Montage: vanaf 1.000 euro (sommige pakketten zijn inclusief montage)

*Montage en prijs is afhankelijk van merk en type. Ook de prijs van de montage wisselt per type camper en werkplaats. Vraag advies bij je dealer of werkplaats en vraag een prijsopgave aan.

Informatie:

- Alko-tech
- E&P Hydraulics
- Goldschmitt
- Linnepe
- MA-VE
- Tesalift
- HPC Hydraulics