EHBO (OW) voor vanlifers. Zo word je je eigen eerstehulpverlener

Bernadet Heimans

Rust, verlatenheid, alles zelf bepalen. De vrijheid van een huis op wielen is fantastisch. Zolang alles voorspoedig loopt in elk geval. Want alles zelf bepalen betekent óók dat je in eerste instantie op jezelf bent aangewezen in het geval van ziekte en ongelukken. Wellicht geen leuk onderwerp om over na te denken maar wel enorm belangrijk. Tijd voor een spoedcursus zelfredzaamheid en EHBOOW (Eerste Hulp Bij Ongelukken Op Wielen).

Ken je bestemming

Ik ben ‘s werelds slechts voorbereide vanlifer. Mijn kennis van de wereld is gelimiteerd tot wandelgebieden en pizzarestaurants. Maar over één ding probeer ik (tegenwoordig) altijd tot in detail na te denken en dat zijn de ‘wat als-scenario’s.’ Want als je je met beperkte middelen in een onbekend land begeeft, is het bijzonder onverstandig om je te laten overvallen door eventuele risico’s. Zelfredzaamheid en risicomanagement begint wat mij betreft dan ook met kennis. Verdiep je dus in je bestemming en de specifieke (gezondheid)risico’s die een land met zich meebrengt. Welke situaties ga je mogelijk tegenkomen, op welke autoriteiten kun je je beroepen en is er telefonisch bereik in de regio? Heb je specifieke vaccinaties, medicatie of maatregelen nodig en wat is de kwaliteit van de gezondheidszorg die je kunt verwachten?

Ken jezelf

Maar met alleen kennis van je bestemming ben je er natuurlijk nog niet. Want je manier van reizen, hobby’s en gezondheid brengen ook specifieke risico’s met zich mee. Laat ik mezelf even als voorbeeld nemen. Ik ben een soloreiziger met een voorkeur voor locaties waar de ambulances niet gemakkelijk kunnen komen. Ik maak graag lange wandelingen over zenuwslopende bergkammen en ik reis met een hond. Zie je de risico’s? Als soloreiziger met beperkte middelen en een risicovolle sport in afgelegen gebieden, betekent dat er in mijn geval een hoog level van zelfredzaamheid vereist is. Ik heb dan ook geïnvesteerd in kennis van EHBO, een steengoede EHBO-kit en een gps-systeem om deze risico’s zo goed mogelijk te ondervangen.

EHBO-cursus

Afhankelijk van de regio’s waarin je je begeeft en de sporten die je wellicht uitvoert, kan het verstandig zijn om een EHBO-cursus te volgen. Ben jij bijvoorbeeld ook een camperaar die graag de afgelegen gebieden opzoekt, dan kan het nuttig zijn om kennis te hebben van een aantal basale medische handelingen. Want als je van God en alles verlaten verblijft, ben je in eerste instantie je eigen eerstehulpverlener. Zorg dus dat je ook daadwerkelijk hulp kunt verlenen. Zo is het niet ondenkbaar dat jij of je reisbuddies at some point te maken krijgen met een gebroken arm, brandwonden, bewusteloosheid of een hartstilstand. En in die gevallen is het heel erg fijn dat je weet hoe je moet handelen. En voor de reizigers met dieren onder ons: bereid je kennis van EHBO ook uit naar je geliefde busdier.

EHBO-kit

Een beetje een open deur wellicht, maar ik tref nog altijd reizigers die werkelijk nog geen doosje pleisters aan boord hebben. Een goede EHBO-kit is echt een vanlife essential wat mij betreft. Want zelfs de meest onschuldige wondjes, infecties en pijntjes kunnen enorm vervelend worden zonder de juiste middelen. We hebben allemaal wel eens last gehad van reisziekte, insectenbeten, wondjes of spijsverteringsstoornissen onderweg. En iedereen weet hoe naar dat is, helemaal in een camper. En probeer maar eens een paracetamolletje te kopen in de verlatenheid van Montenegro. Zorg dus dat je de juiste spullen aan boord hebt om dergelijke dingen te kunnen behandelen. Een voorraadje diarreeremmers, pijnstillers, verband, een mitella, desinfectanten, pleisters en ontstekingsremmers go a long way. Ik heb ze al vaak nodig gehad.

Europese zorgpas

Als je het overgrote deel van je tijd in het buitenland spendeert, kun je er van op aan dat er een moment gaat komen dat je daar ook gebruik moet maken van de zorg. Ziekte, een opspelende aandoening, een ongeluk; het zit allemaal in een klein camperhoekje. Zo werd ik al opgenomen in het ziekenhuis in Mallorca en Spanje en snelde ik met een gebroken arm naar de eerste hulp in Italië. Zorg dus dat je de juiste documenten bij je hebt om te allen tijde zorg te kunnen ontvangen. En omdat veel reizigers dit vaak over het hoofd zien noem ik hem hier even expliciet: zorg dat je een European Health Insurance Card (EHIC) bij je hebt. Dit is een Europese zorgverzekeringspas waarmee je alle noodzakelijke zorg in het buitenland kunt ontvangen. Met deze pas kan een buitenlandse zorgverlener vervolgens ook de kosten terugvragen bij je zorgverzekeraar. Scheelt een hoop gedoe. Je kunt de zorgpas gewoon opvragen bij je eigen zorgverzekeraar.

Globetrotter reisverzekering

Niemand wordt blij van nadenken over verzekeringen. Ik ook niet. Maar als je regelmatig langere tijd in het buitenland verblijft, is het belangrijk om te zorgen dat je je zorg- en reisverzekering op orde hebt. Als vanlifer zijnde, dien je met name rekening te houden met de maximale verblijfsduur en dekking die reisverzekeringen hanteren. De meeste verzekeraars bieden namelijk enkel de mogelijkheid tot een dekking van 90 a 180 dagen, een enkeling tot 365 dagen - de reisverzekering van NKC dekt 360 dagen. Maar een verzekerde reisduur van meer dan 365 dagen is bij geen enkele reguliere reisverzekeraar mogelijk. En dat is als vanlifer potentieel problematisch. Ga je dus langer op pad, dan biedt een globetrotterverzekering de oplossing. Deze verzekering is speciaal gericht op langdurige reizen. Op de website van reisverzekeringen.nl lees je meer over deze bijzondere reisverzekering