Onze tips om de kans op schade en pech onderweg met de camper te verkleinen

Pech onderweg met de camper kan een behoorlijke domper zijn op een ontspannen vakantie. Gelukkig zijn er manieren om de kans op schade en pech te verkleinen. In dit blog geven we tips om veilig de weg op te gaan en leggen we uit hoe een camperverzekering en pechhulpverzekering kunnen bijdragen aan een zorgeloze vakantie.

Voorbereiding op je camperreis

Als je met je camper op reis gaat, is het belangrijk om ervoor te zorgen dat de veiligheid altijd voorop staat. Neem bijvoorbeeld een aantal veiligheidsartikelen mee zoals een brandblusser, EHBO-kit, veiligheidsdriehoek en reflecterend hesje. In sommige landen zijn veel van deze artikelen zelfs verplicht, bereid je dus goed voor.

Sla ook belangrijke telefoonnummers en andere gegevens op. Denk hierbij aan telefoonnummers van de alarmcentrales van je verzekeringen en zorg dat je jouw polisnummers bij de hand hebt.

Een ander advies is om jouw reisverzekering onder te brengen bij dezelfde verzekeraar als je camperverzekering. Dit maakt het contact en eventuele afhandeling van schadegevallen een stuk makkelijker, doordat je maar met één partij hoeft te schakelen.

Onderhoud van je camper is essentieel

Een goed onderhouden camper is van groot belang om de kans op pech en schade te minimaliseren. Vergeet hierbij ook zeker niet het onderhoud van de banden. Zorg ervoor dat je regelmatig een onderhoudsbeurt laat uitvoeren en check voor vertrek altijd de bandenspanning, de remmen en de verlichting.

Wist je dat een verzekeraar je schade kan afwijzen bij een ongeval wanneer de banden niet aan de eisen voldoen?

Weet waarvoor je verzekerd bent

Bij een camperverzekering kun je kiezen uit de WA-verzekering, de WA + beperkt casco verzekering of de WA + uitgebreid casco (allrisk) verzekering. De WA-verzekering is de verplichte basisverzekering en dekt schade die je met je camper aan anderen toebrengt. De WA + beperkt casco dekt daarnaast ook schade aan je eigen camper die veroorzaakt is door brand, diefstal, storm, hagel en ruitbreuk. Bij de WA + uitgebreid casco (Allrisk) ben je aanvullend ook nog verzekerd voor schade aan je camper wanneer je zelf een ongeluk veroorzaakt.

Wat er precies gedekt is per dekking verschilt per verzekeraar. Om goed te kunnen vergelijken heeft de NKC een handig overzicht gemaakt zodat je de verschillende verzekeringen goed kunt vergelijken. Zo biedt de NKC bijvoorbeeld standaard pechhulp in binnen- en buitenland aan vanaf de WA + beperkt casco dekking, in tegenstelling tot andere camperverzekeraars. Andere voordelen van de NKC Camperverzekering zijn de hoge no-claim korting, de extra ruime nieuwwaarderegeling en de ruime dekking voor huisdieren. Een uitgebreidere dekking betekent vaak een hogere premie, maar ook meer kwaliteit en zekerheid en minder financiële risico's bij schade.

Om zelfverzekerd de weg op te gaan kun je een rijvaardigheidstraining volgen. Zo'n rijvaardigheidstraining kun je bij de NKC volgen. Tevens krijg je na het afronden hiervan onbeperkt 10% korting op je camperverzekeringspremie bij de NKC.

Maak gebruik van pechhulp

Als je met pech langs de weg staat met je camper, kan het inschakelen van pechhulp je veel stress en problemen besparen. Ze kunnen je snel en professioneel helpen om het probleem op te lossen of je naar een veilige plek slepen waar verdere reparaties kunnen worden uitgevoerd. Voor zaken als bandenpech, start- en motorproblemen maak je gebruik van pechhulp. Het niet functioneren van bijvoorbeeld een koelkastlampje of bijvoorbeeld een lek in de douchecabine vallen hier niet onder.

Bekijk goed hoe je verzekerd bent voor pech. Hoe gaat de verzekeraar bijvoorbeeld om met pechhulp in het binnen- of buitenland? Geldt de pechhulp ook wanneer je in je eigen woonplaats staat met pech? Ben je gedekt voor vervangend vervoer en in welke gevallen en voor welke periode krijg je dan vervangend vervoer? Ook de periode dat je pechhulp geldt is niet bij alle verzekeraars gelijk. Bij sommige verzekeraars is dit bijvoorbeeld maar 120 dagen. Bij de NKC ben je onbeperkt verzekerd.

Schade voorkomen

Helaas komt schade door diefstal steeds vaker voor. Gelukkig zijn er een aantal maatregelen die je kunt nemen om dieven buiten de deur te houden. Denk bijvoorbeeld aan (extra) sloten op inbraakgevoelige plaatsen. Heb je je camper verzekerd bij de NKC? Dan profiteer je van een ruime korting op een slot van BearLock®. Mocht er toch iets gestolen worden, dan is het belangrijk om te zorgen voor een goede inboedeldekking. Let hierbij op de vergoeding die verschillende verzekeraars bieden en wat er precies onder inboedel en bagage valt.

Daarnaast is luifelschade ook een veelvoorkomend probleem. Draai daarom je luifel altijd in wanneer je hier geen gebruik van maakt.

Schadeherstel

Wist je dat verzekeraars vaak werken met schadeherstelnetwerken? Dit heeft als voordeel dat je meestal minder of zelfs geen eigen risico betaalt en kunt profiteren van extra services. Maar wat als je liever gebruik maakt van een andere reparateur buiten het netwerk? Dan is het goed om te weten dat je daar vaak ook terechtkunt. Houd er wel rekening mee dat het eigen risico dan vaak hoger is. Het is daarom belangrijk om de voorwaarden van je verzekeraar goed te checken als het gaat om schadeherstel.

Om de kans op schade en pech te verkleinen is goed onderhoud van je camper erg belangrijk. Heb je dan toch een ongeval of pech onderweg? Met een goede camperverzekering inclusief pechhulp ben je zo weer op weg. Zo kun je zorgeloos genieten van je vakantie en hoef je je geen zorgen te maken over onverwachte problemen en kosten onderweg.

Wil je meer weten over camperverzekeringen en pechhulp voor campers? Download dan ons gratis E-book schade en pech onderweg of bekijk de NKC Camperverzekering.