Dit zijn de belangrijkste verkeersregels voor campers in Zwitserland

Wat zijn de regels voor campers in Zwitserland? Van alcohol tot snelheidslimieten, van verlichting tot tol, hier vind je alles wat je moet weten om als camperaar in Zwitserland te rijden.

Maximumsnelheden

Voor campers ≤ 3,5 ton

  • Binnen de bebouwde kom: 50 km/u
  • Buiten de bebouwde kom: 80 km/u
  • Snelwegen: 120 km/u

Voor campers > 3,5 ton tot < 7,5 ton

  • Binnen de bebouwde kom: 50 km/u
  • Buiten de bebouwde kom: 80 km/u
  • Snelwegen: 100 km/u

Alcohol

Het maximale toegestane alcoholpromillage in Zwitserland is 0,5 promille, en voor beginnende bestuurders geldt een absoluut verbod van 0,1 promille.

Verplicht meenemen

In Zwitserland moet je camper voorzien zijn van de essentiële veiligheidsuitrusting, waaronder een gevarendriehoek en reservebril voor brildragende bestuurders. Het wordt ook aanbevolen om veiligheidshesjes en een verbandtrommel aan boord te hebben. Raadpleeg voor meer informatie over vereiste documenten de website van de rijksoverheid.

Tol

Op de meeste Zwitserse snelwegen en wegen is een tolvignet vereist voor voertuigen tot 3500 kg. Het vignet, geldig van 1 december tot 31 januari van het volgende jaar, kost CHF 40. Ontbreken van het vignet kan resulteren in een boete van CHF 200. Ook geldt er tol voor de de Grote St. Bernard-tunnel. Voor campers boven de 3.500 kg is er de Schwerverkehrsabgabe, regelbaar bij Zwitserse douanekantoren of via de app Via van de Zwitserse douane.

Rijden in winterse omstandigheden

Op bepaalde bergtrajecten zijn sneeuwkettingen verplicht, met een maximumsnelheid van 50 km/u. Winterbanden zijn niet verplicht voor Nederlandse voertuigen, maar deze moeten wel geschikt zijn voor de heersende wegomstandigheden. Spijkerbanden zijn toegestaan tussen 1 november en 30 april onder specifieke voorwaarden.

Flitswaarschuwingen

Navigatieapparatuur is toegestaan in voertuigen, maar software die waarschuwt voor radarverklikkers of flitspalen is verboden.

Verlichting

Het voeren van dimlicht overdag is verplicht.

Huisdieren mee op reis

Raadpleeg relevante links voor meer informatie  over het meenemen van huisdieren naar Zwitserland. Algemene informatie over dit onderwerp is te vinden op de pagina Huisdieren mee in de camper.

Meer informatie

Alle actuele informatie over reizen naar Zwitserland is te vinden op onze pagina Met de camper naar Zwitserland.