Met de camper naar Zwitserland

Alpenland Zwitserland is een geweldige bestemming voor een actieve vakantie. Met zijn prachtige bergen en meren nodigt het landschap uit tot lange wandelingen en fietstochten. Avontuurlijker kan natuurlijk ook. En vergeet niet om de schilderachtige dorpjes en steden te bekijken!

Overnachten

 • Overnachten in Zwitserland kan op speciaal daarvoor ingerichte en aangewezen parkeerplaatsen en op campings. Kijk voor de camperlocaties op Campercontact
 • Vrij kamperen is verboden, al kunnen de regels per kanton verschillen.
 • SwissTerroir. Overnachten bij wijnboeren, kaasmakers en chocolatiers voor een vast bedrag per jaar.

Algemene Informatie

Betaalmiddel Zwitserse frank
Landnummer +41

Alarmnummers

112

 

Nederlandse Ambassade

 

A: Seftigenstrasse 7, 3000 Bern 14

T: +41 313 50 87 00 (24/7 bereikbaar)
E:[email protected] 

Verkeersbureau

Kijk voor meer toeristische informatie op  My Zwitserland

Pechhulp

Bel de alarmcentrale van je camperverzekering voor pechhulp. Zet vooraf het telefoonnummer in je telefoon en houdt deze altijd in de buurt. 


Verplicht meenemen

Een gevarendriehoek is verplicht. Brildragende camperaars moeten een reservebril meenemen. Veiligheidshesjes en verbandtrommel worden aangeraden.

Voor andere benodigde documenten, kijk op de website van de rijksoverheid en neem contact op met de ambassade voor de meest recente informatie.

Wegen en verkeer 

Tol

Zwitserland heeft voor voertuigen tot en met 3500 kg een vignet wat je op de voorruit plakt. Dat vignet is geldig in het kalenderjaar aangegeven op het vignet. Voor campers boven de 3500 kg geldt voor iedere dag van aanwezigheid de Schwerverkehrsabgabe.

Tips

 • Het Zwitserse Autobahnvignet is het goedkoopst als je het aan de grens koopt en in Zwitserse franken betaalt. Neem gepast geld mee om te voorkomen dat terugbetaald wordt in Zwitserse franken. Er kan ook betaald worden met creditcards in de pinautomaat.
 • Bestuurder van campers boven de 3.500 kilogram kunnen de Schwerverkehrsabgabe met dit formulier aan de Zwitserse grens regelen of met de app Via van de Zwitserse douane. Ook de dagen dat je met de camper op een camping staat moet tol worden betaald. 

Brandstof

Diesel en benzine is overal goed verkrijgbaar, LPG is redelijk verkrijgbaar.  

Rijden in winterse omstandigheden

Sneeuwkettingen zijn verplicht op bepaalde bergtrajecten wanneer de wegtoestand dit noodzakelijk maakt. De trajecten zijn vaak al aangegeven in dalen door middel van waarschuwingsborden. De maximumsnelheid met sneeuwkettingen bedraagt 50 km/u. Winterbanden zijn niet verplicht voor Nederlandse auto's, echter de auto dient wel voldoende uitgerust te zijn voor de heersende weg- en weersomstandigheden. 

Maximumsnelheden

De maximumsnelheden voor een camper in Zwitserland:

 • Binnen bebouwde kom: 50 km/u
 • Buiten bebouwde kom: 80 km/u
 • Snelweg ≤ 3,5 ton: 120 km/u
 • Snelweg > 3,5 ton: 100 km/u

Verlichting

Het voeren van dimlicht overdag is verplicht.

Alcohol

De maximale toegestane alcoholpromillage in Zwitserland is 0,5 promille en voor beginnende bestuurders 0,1 promille (absoluut verbod). Beginnend bestuurder ben je als je nog geen 3 jaar je rijbewijs hebt.

Flitswaarschuwingen

Het gebruik van navigatieapparatuur in de auto is toegestaan in Zwitserland, behalve als die software bevat die waarschuwt voor radarverklikkers/flitspalen. Bij overtreding volgt een boete en kan de apparatuur in beslag genomen worden. Informeer bij de fabrikant van de apparatuur hoe je de bewuste software kunt verwijderen.

Huisdier mee op reis

 • Voor dieren jonger dan drie maanden gelden vaak uitzonderingen. In Zwitserland hoeven puppy’s niet ingeënt te zijn tegen hondsdolheid, op voorwaarde dat het moederdier aanwezig is, of er een verklaring is dat zowel het jonge dier als de moeder niet in contact zijn geweest met mogelijk besmette dieren.
 • Meer informatie over in en uitvoer van huisdieren in Zwitserland vind u hier en hier .

Neem voordat je op reis gaat met een huisdier kennis van de regels die gelden in de landen waar je naartoe gaat. Lees hierover meer op ‘Huisdier mee in de camper’.

Overige (camper)reistips

 • Het vullen van gasflessen kan in Zwitserland in uitzonderingsgevallen met een adapter.
 • Zwitserse gasflessen met druk- regelaar kunnen worden gehuurd.
 • Ga vóór de reis na waar vulstations zijn of waar gasflessen te koop zijn.
 • In Zwitserland wordt er gebruik gemaakt van een andere stekkersoort, neem daarom een reisstekker mee.

Checklist

Klaar om te gaan, maar bang dat je iets bent vergeten? Neem dan onze ‘Checklist reizen met een camper’ door en ga goed voorbereid op reis.