Dit zijn de verkeersregels voor campers in Noorwegen

Ga je met de camper naar Noorwegen? Ontdek hier de verkeersregels die je moet kennen. Van tolheffingen tot maximumsnelheden en milieuzones, in dit artikel lees je wat je moet weten voor je de Noorse wegen verkent.

Maximumsnelheden

De maximumsnelheden voor campers in Noorwegen variëren, afhankelijk van het gewicht:

Campers ≤ 3,5 ton

  • Binnen de bebouwde kom: 50 km/u
  • Buiten de bebouwde kom: 80 km/u
  • Autowegen: 90/100 km/u (soms 110 km/u in de zomer)
  • Snelwegen: 90/100 km/u*

Campers > 3,5 ton tot < 7,5 ton

  • Dezelfde maximumsnelheden als hierboven, behalve op autowegen, waar de maximumsnelheid altijd 80 km/u is.

* In de zomer soms 110 km/u. Kijk hiervoor goed naar de borden.

Milieuzones

In steden zoals Oslo, Kristiansand en Bergen zijn er lage-emissiezones waarvoor een bedrag moet worden betaald om toegang te krijgen, afhankelijk van de emissieklasse van je voertuig.

Verplicht meenemen

In Noorwegen is het verplicht om een gevarendriehoek en veiligheidshesje bij je te hebben in je camper. Daarnaast wordt het sterk aanbevolen om een brandblusser van minimaal 2 kg mee te nemen, vooral voor campers met een Noors kenteken. Voor meer informatie over benodigde documenten kun je de website van de rijksoverheid raadplegen.

Tolwegen en verkeer

Het is belangrijk om ruim op tijd de situatie voor tol-, brug- en veerbootkosten te bekijken, minimaal 3 tot 4 weken voor vertrek. Hoewel tolheffing in Noorwegen grotendeels automatisch verloopt, is het verstandig om vooraf alles te regelen. Lees hier meer over tolwegen, bruggen en veerboten in Noorwegen.

Rijden in winterse omstandigheden

Hoewel winterbanden niet verplicht zijn in Noorwegen, moeten de banden wel geschikt zijn voor de omstandigheden. Zorg ervoor dat de banden het 3PMSF-symbool hebben. Tussen oktober en april kunnen bergpassen gesloten zijn, en sneeuwkettingen worden geadviseerd voor zware campers als sneeuw en ijs worden verwacht.

Overige regels

  • Het is verplicht om dimlicht overdag te voeren, en in tunnels moeten naast dagrijverlichting ook de achterlichten aan.
  • Rijbanen gemarkeerd met een blauw bord met '2+' erop zijn carpoolstroken.
  • Houd minstens 1,5 meter afstand bij het inhalen van fietsers.
  • Het maximale alcoholpromillage in het verkeer bedraagt 0,2 promille.

Huisdieren mee op reis

Als je van plan bent om je huisdier mee te nemen op reis, lees meer op ‘ Huisdier mee in de camper.’ Noorwegen heeft aanvullende regels; raadpleeg het LICG voor meer informatie.

Meer informatie

Alle actuele informatie over reizen naar Noorwegen vind je op onze pagina Met de camper naar Noorwegen.