Campings in Amerika

Door Agnes Jeurnink (tekst en foto's)

Voor redacteur Agnes Jeurnink stond vorig jaar zomer Amerika op het programma. In de winter beginnen zij en haar gezin al met voorbereidingen: camper huren, vluchten boeken, hotel boeken en campings reserveren. In dit blog geeft ze tips over campings.

Net als Europa heeft ook Amerika campings in vele soorten en maten. In Europa kiezen vooral gezinnen nogal eens bewust voor een bepaalde camping vanwege de mooie zwembaden of de leuke entertainment voor de kinderen. Dit soort campings vind je niet in Amerika.

Natuurcampings vs. commerciële campings

Lang op dezelfde camping verblijven is natuurlijk ook niet de bedoeling tijdens een Amerika reis, want je bent er om het land te ontdekken. Dus na één of een paar dagen zul je verder reizen naar de volgende camping. In Amerika kun je grofweg twee verschillende soorten campings onderscheiden: natuurcampings en commerciële campings. Natuurcampings vind je vooral in de nationale parken en de staatsparken. Je mag niet wild kamperen in de nationale parken dus je bent aangewezen op de bestaande campings. Meestal hebben ze niet veel voorzieningen. Soms is er alleen een toilet, maar  soms ook douches en stoom. Ze zijn vaak goedkoop. En het belangrijkste voordeel is de veelal prachtige ligging in de parken.

Commerciële campings zijn duurder, maar hebben meer voorzieningen. Vooral de campings die bij een keten horen liggen vaak nogal ver verwijderd van de parken.
Een bekende keten is KOA: Kampgrounds of America. In heel Amerika zijn er bijna 500 KOA-campings. Vaak hebben ze een zwembad, wat heel lekker kan zijn in het soms hete Amerika. Een andere keten die je nogal eens tegenkomt is Good Sam. Er zijn meer dan 2100 campings die zich hebben aangesloten bij de Good Sam RV Club.

Campings in nationale parken en staatsparken

  • ruime opzet
  • back-in en pull-thru plaatsen
  • weinig voorzieningen
  • vaak aanwezig: campingtafel en vuurkorf
  • goedkoop (van ongeveer $15 tot $30 per nacht)
  • 6 personen, soms zelfs meer en vaak twee voertuigen per plek
  • first-come, first-serve of reserveren mogelijk
  • soms elektriciteit aanwezig

Commerciële campings

  • ruime opzet
  • back-in of pull-thru plaatsen
  • verschillende voorzieningen
  • vaak aanwezig: campingtafel en vuurkorf
  • soms zwembad aanwezig
  • duur (van ongeveer $30 tot $60 per nacht)
  • tarief voor plek en aantal personen vaak apart
  • reserveren meestal mogelijk
  • hook-up plaatsen (full hook-up of limited hook-up)


Kies de soort camping die je zelf prettig vindt, maar wissel ook af. Een zwembad kan heerlijk zijn soms, maar ga zeker ook op campings in de parken overnachten. Dat heeft vaak iets magisch zo midden in het niets.

Zowel de natuurcampings als de commerciële campings hebben zogenaamde back-in en pull-thru plaatsen. Bij back-in plaatsen kun je de camper naar achteren rijden op de vaak verharde plek. Bij pull-thru hoef je helemaal niet moeilijk te doen. Je kunt zo de plek oprijden en de volgende morgen doorrijden als je verder wil. Maar realiseer je dat de campings in Amerika over het algemeen ruim zijn qua opzet dus echt belangrijk is het verschil niet.  

Op veel commerciële campings bieden ze hook-up plaatsen. Dan kun je de camper aansluiten op elektriciteit, water en afvalwater. Op de natuurcampings moet je gebruik maken van een sanistation, als deze aanwezig is.

Campings zoeken

Het internet biedt uitkomst bij het zoeken van campings. Er zijn meerdere mogelijkheden.
Als je via Google Maps de plaats selecteert die je wil bezoeken kun je bij ‘in de buurt’ het woord camping invullen. Zo krijg je alle campings op de kaart te zien. Via de sites van de campings kun je dan meer informatie opzoeken. Soms is het handig om streetview te gebruiken. Dan krijg je een beetje een idee van de camping en de omgeving.
Een andere manier om campings te zoeken is op de sites van de verkeersbureaus te kijken. Je tikt de naam van de staat of stad en de term ‘tourist office’. Zo kom je op de officiële sites.  Dan zoek je naar campings onder het ‘kopje’ Where to stay. Bijkomend voordeel is dat je ook meteen de belangrijkste attracties  in het gebied kunt zien.
Een derde goede manier is te kijken op de site van Tioga Tours. Deze Amerika en Canada specialist heeft onder het ‘kopje’ praktische info veel campings en reviews staan. Kun je meteen lezen wat andere kampeerders van de camping vonden.
Leef je gewoon uit op het internet. Lees reisverhalen en blogs van andere camperaars. Die hebben vaak leuke tips. Of zoek gewoon met de zoekterm leukste campings in een bepaald park of stad.

First-come, first-serve

In het hoogseizoen wordt voor Amerika het reserveren van campings aanbevolen.
Zeker als je op een bepaalde camping in een nationaal park wil staan, want het aantal plekken is vaak beperkt. Mocht je niet willen reserveren zorg dan altijd dat je op tijd een camping zoekt. De afstanden zijn groot in Amerika en zoeken in het donker is nooit een  pretje.

Soms is reserveren van campings niet mogelijk. Dan werken ze volgens het first-come, first-serve principe. Wie het eerste komt heeft als eerste een plek. Je rijdt dan liefst rond 11.00 uur de camping op en zoekt een lege plaats. Controleer op het bijbehorende paaltje of er geen briefje hangt. Het kan namelijk zijn dat de plek al bezet is maar de gebruikers er weer met de camper op uit zijn. Hangt er geen briefje dan is de plek vrij.
Daarna pak je bij de ingang van de camping een envelop. Je beantwoordt de vragen en stopt het verschuldigde bedrag in de envelop, die je in de daarvoor bestemde brievenbus doet. De afscheurstrook kun je nu aan de paal bevestigen bij de door jouw uitgekozen camperplek. Kom dus niet te laat en zorg dat je cash geld hebt om in de envelop te doen.

IMG 2992

Reserveren

Bij commerciële campings kun je vaak via de mail een plaats reserveren. Soms moet je vooraf met de creditcard betalen, maar vaak volstaan alleen een reservering om verzekerd te zijn van een plaatsje. Of gebruik www.reserveamerica.com
Omdat de natuurcampings door de overheid worden beheerd is het reserveren van deze campings vaak iets omslachtiger, maar zeker goed te doen. De campings in nationale parken kun je de vaak al tijden van tevoren reserveren. Let bij de keuze van de juiste plek of er een camper mag staan en of de plaats ook geschikt is voor jouw camper. Er zijn soms plekken met een lengtebeperking of plekken alleen bedoeld voor tenten.
Informatie over de verschillende parken vind je op www.nps.gov. Campings reserveren doe je via www.recreation.gov. Op de site van Tioga Tours wordt duidelijke uitgelegd  hoe je moet reserveren. Voor Yellowstone en Yosemite gelden speciale regels. Ook die worden daar duidelijk uitgelegd.