Campings in Amerika's nationale parken

Door Agnes Jeurnink (tekst en foto's)

Het westen van de Verenigde Staten is er bezaaid mee en de Amerikanen zijn er erg trots op. Geen wonder, want campings in de nationale parken zijn stuk voor stuk prachtig en verdienen allemaal een bezoek.

In 1872 is Yellowstone als eerste uitgeroepen tot nationaal park, in 1890 volgde Yosemite National Park. Amerika kent er bijna zestig en vele hebben campings. Als de mogelijk er is om een plekje te reserveren, is dit in het hoogseizoen vaak wel noodzakelijk. Maar er zijn ook campings waarop de plaatstoewijzing werkt op volgorde van binnenkomst.

Bij de meeste nationale parken wordt entree gevraagd. Over het algemeen ligt deze tussen de tien en twintig dollar voor een camper met inzittenden. De entree is vaak enkele dagen geldig. Bezoek je meerdere parken, wat bij een camperreis vaak het geval is, dan is het verstandig om een jaarpas te kopen voor alle nationale parken. Deze America the Beautiful Pass kost tachtig dollar en is bij de ingang van de parken te koop.

Campings In Amerikas Nationale Parken Bryce CanyonBryce Canyon National Park

Genieten van de natuur

Nationale parken zijn opgericht om de natuur zoveel mogelijk in oorspronkelijke staat te houden. Industrie, landbouw en bewoning worden geweerd. Maar misschien nog wel belangrijker: het publiek moet kunnen genieten van die natuur. Daarom zijn er in veel parken campings, hebben de meeste een bezoekerscentrum en bestaat er vooral in de drukke maanden een shuttlesysteem. In veel parken is het gebruik van deze gratis bus de enige mogelijkheid om op de mooiste plekjes en uitzichtpunten te komen. De parken worden beheerd door de National Park Service (NPS) en de dagelijkse leiding is in handen van rangers, de parkwachters. Veel Amerikanen, vooral ouderen, doen vrijwilligerswerk in de parken.

Goedkope campings

Campings in de nationale parken liggen vaak centraal en de kosten zijn laag: tussen de tien en twintig dollar per nacht. Dit tarief geldt meestal voor maximaal zes personen en twee voertuigen, want veel Amerikanen slepen een personenauto mee achter de camper. Het voorzieningenniveau is laag. Er zijn toiletten, drinkwater, soms een douche en er is bij hoge uitzondering elektra. De grote plaatsen zijn wel allemaal voorzien van een picknicktafel, een barbecue en meestal een vuurkorf. Online reserveren is vaak echt noodzakelijk, zeker in het hoogseizoen en daarbuiten in de weekenden ook voor populaire parken zoals Yosemite en Grand Canyon. Vanaf vijf maanden van tevoren, op de 15de van de maand, 7.00 uur plaatselijke tijd, kan er gereserveerd worden. Meteen boter bij de vis, creditcard bij de hand houden.

Camperen zonder beren

Rond de vier miljoen mensen bezoeken jaarlijks Yosemite National Park. Niet verwonderlijk, want het park heeft veel bezienswaardigheden. In Yosemite Valley is het heerlijk wandelen en fietsen. Glacier Point is beroemd vanwege het uitzicht. Reuzensequoia’s kijken kun je doen in Mariposa Grove en sla zeker de Tioga Road niet over.

Tioga Road is een van de mooiste tochten in de VS

Veel camperaars bezoeken het park. Er zijn vijf toegangen en dertien campings, waarvan de meeste voor campers toegankelijk zijn.

Vooral de drie campings in Yosemite Valley zijn erg populair. Ze liggen midden in het bos. Upper Pines, met 238 plaatsen de grootste, is het hele jaar open. De andere twee zijn open van april tot november. Upper Pines heeft toiletten, vuilnisbakken en een dumpstation. Verder heeft iedere plek een bear-proof locker, een voedselbox. Al het voedsel moet hierin veilig worden opgeborgen.

In Upper Pines Campground zijn alleen de wegen en de plek voor de camper verhard

Een uitzondering is er voor campers: daarin mag het gewoon in de koelkast blijven. Maar ook voor camperaars geldt de verplichting dat er geen voedsel buiten mag blijven liggen en zelfs iets voor het camperraam laten liggen is uit den boze. De boetes zijn hoog en er wordt streng gecontroleerd, omdat men echt geen beren op de camping wil.

Nationale parken

•  Yosemite National Park Upper Pines Campground, gehele jaar open, 238 plaatsen, $ 20, reserveren voor periode maart-november mogelijk. Voorzieningen: toilet, drinkwater, afvalcontainers, dumpgelegenheid.

Zion National Park Watchman Campground, gehele jaar open, 176 plaatsen, $18, reserveren voor periode maart-november mogelijk. Voorzieningen: toilet, drinkwater, elektra, afvalcontainers, dumpgelegenheid.

Grand Canyon National Park Mather Campground, gehele jaar open, 327 plaatsen, $ 18, reserveren mogelijk. Voorzieningen: toilet, drinkwater, afvalcontainers, dumpgelegenheid.

Bryce Canyon National Park North Campground, gehele jaar open, 107 plaatsen, $15, reserveren voor periode mei-oktober mogelijk. Voorzieningen: toilet, drinkwater, afvalcontainers, dumpgelegenheid.

Dit artikel verscheen in een andere vorm in Kampeerauto nr. 5 2015.