Busleven - Het kiezen van de juiste bus

Door Bobby en Jessica (tekst, video en foto)

Bobby (24) en Jessica (23) bouwen zonder ervaring, maar mét hulp van uitlegvideo’s op Youtube een busje om tot camper. In dit blog: Het kiezen van de perfecte bus.

Het kopen van een kampeerbus is voor velen een droom, maar hoe vind je de juiste? Nieuwe kampeerbussen zijn van alle gemakken voorzien, maar hartstikke duur. Toch is het mogelijk een goede bus aan te schaffen met een kleiner budget.

Het is precies de situatie waar wij afgelopen zomer in zaten. Van het zoeken, vinden en kopen van een bus hebben we veel geleerd. De belangrijkste les was het maken van keuzes en bepalen wat je eigenlijk zoekt. 

Budget

De eerste stap is het bepalen van het budget, hoeveel wil jij uitgeven aan een bus? In ons geval was dat 10.000 euro. Dat is niet genoeg voor een geheel nieuwe camper, maar voldoende om een ouder tweedehands model te kopen of er zelf een in te bouwen.

Ingebouwde Volkswagen T3 met hefdak

+ Is al ingebouwd en je kunt meteen op vakantie
+ Geen extra kosten kwijt aan de inbouw
- Geen toegang tot milieuzones
- Grote kans op een versleten auto of interieur

Kant-en-klare bus

Met een tweedehands kampeerbus kun je direct op reis, maar je zult waarschijnlijk moeten dealen met een verouderd interieur of roestig onderstel. Voor een ingebouwde Volkswagen T3 betaal je al snel 7.000 euro. Dat is relatief veel geld voor een oude wagen. Daarnaast is de keuze voor dit soort tweedehands kampeerbusjes een stuk kleiner dan wanneer je kiest om zelf een bus in te bouwen.

Zelfbouwen

Wanneer je een kant-en-klare kampeerbus aan je voorbij laat gaan en kiest voor een zelfbouw project, gaat daar veel tijd in zitten. De beloning is een camper die precies is zoals jij het wil. Bepaal eerst hoe je het vastgestelde budget gaat verdelen. Aan een mooi ingebouwde camper die niet kan rijden heb je niets, dus kies voor een goede basis. Een interieur laat zich in de toekomst makkelijker upgraden dan de wagen zelf. Wij wilden minimaal 4.000 euro overhouden. Dat lukte makkelijk toen we een wat oudere wagen (1991) vonden die we niet konden laten staan. Deze bussen zijn vaak goedkoper in de aanschaf, maar de brandstof- en onderhoudskosten zijn hoger. Daarnaast mag je met oude diesels niet in milieuzones rijden. 

Mercedes oldtimer

+ Goedkoop in de aanschaf
+ Naar eigen keuze in te bouwen
- Hogere brandstof en onderhoudskosten
- Geen toegang tot milieuzones

Knoop doorhakken

Kies je voor een hoge of een lage bus? Deze keuze zal veel consequenties hebben voor je vakanties en je inbouw. De lage bus zoals de Volkswagen T4 laat zich makkelijk parkeren in parkeergarages en drukke steden. Vaak zijn lage busjes lichter waardoor je minder wegenbelasting betaalt. De nadelen zijn het gebrek aan ruimte en het feit dat je een hefdak moet installeren om het kwarttarief te betalen. Om daarvoor in aanmerking te komen moet er een stahoogte zijn van minimaal 170 centimeter in de bus. Zo’n hefdak kost tussen de 2.000 en 5.000 euro, wat flink in het budget kan snijden.

Lage Renault Trafic

+ Makkelijk te gebruiken voor woon-werkverkeer
+ Toegang tot milieuzones
- Hefdak is nodig voor kwarttarief
- Weinig leefruimte

Dat geld kun je ook steken in een hogere bus zoals een tweedehands Mercedes Sprinter. Die biedt veel ruimte, is makkelijk in te bouwen en heeft geen hefdak nodig. Het nadeel van een hoge (grote) bus is dat het lastiger is om te parkeren in steden en parkeergarages. Ook zijn grote bussen een stuk zwaarder waardoor je meer wegenbelasting betaalt.

Mercedes Sprinter

+ Makkelijk in te bouwen
+ Toegang tot milieuzones
- Beperkte toegang tot parkeergarages
- Zwaar, dus je betaalt meer wegenbelasting

De koop

Zet alle wensen op een rij en beslis welk type bus aan de meeste eisen voldoet. Hoog of laag, nieuw of oud, kant-en-klaar of zelfbouw. Als je een type bus op het oog hebt, kun je jezelf in dat specifieke model gaan verdiepen. Zijn er terugroepacties, wat zijn de zwakke plekken en zijn er nog onderdelen voor te krijgen?

Voor de koop geldt: beslis vooral niet overhaast. Je gaat veel geld uitgeven, dus zoek een wagen waar je echt tevreden mee bent. Neem bij de koop eventueel iemand mee die verstand heeft van auto’s, of overweeg een aankoop of APK-keuring te laten uitvoeren. Het is geen raar verzoek, want nogmaals: het gaat om een boel geld.

Heb je nog toevoegingen of aankooptips, laat het ons weten in een reactie!