Busleven - Meubels maken voor in de bus

Door Bobby en Jessica (tekst, video en foto's)

Bobby (24) en Jessica (23) bouwen zonder ervaring, maar mét hulp van uitlegvideo’s op Youtube een busje om tot camper. In dit blog: Het maken van meubels.

 

Tijd voor een van de meest bepalende elementen in ons huis op wielen; de meubels. Dat begint met het schetsen van een indeling. Simpele tekeningen op papier om te testen wat het beste werkt.

Optie één is een vast bed achterin. Bij optie twee hebben we een zithoek achter die om te bouwen is tot bed. Optie drie is een klapbed voorin en een keuken aan de achterkant. Helaas is overdwars liggen geen optie, want de breedte is 160 cm. Daarmee valt voor ons ook de optie van een vast bed af.

Instagram

Hoe hebben andere mensen dat gedaan? We checken Instagram onder de hashtags #vanlife en #vanlifeideas. Daarnaast bezoeken we een aantal camperbouwers. Zo krijgen we een idee van de voordelen van verschillende opties. De indeling van het onderstaande busje heeft ons uiteindelijk geïnspireerd om tot het uiteindelijke ontwerp te komen. Een u-vormige bank achterin met een kast tegen de zijwand. De tafel kan zakken waardoor de zithoek een groot bed kan vormen.

 

Maar ook die indeling heeft een probleem, want onze schuifdeur is dichtgelast door de vorige eigenaar. Stel: je kookt binnen en je eet buiten, hoe moet je dan met je warme pannen en borden naar buiten? Over de bijrijdersstoel heen klimmen lijkt ons niet ideaal. Daarom zijn we op het idee gekomen om een zithoek te maken die je met een verschuifbaar blok kan opbreken. Zo kun je alsnog gemakkelijk in en uit de bus lopen via de achterdeuren.

 

Hoogtepunt in het ontwerp is het kleine hoekje achter de kast. Daarmee is het mogelijk om met twee mensen op de bank te kunnen liggen. Ook belangrijk: een grote keuken. Die camperkeukentjes zonder fatsoenlijk snijblad of met een piepklein spoelbakje vonden we niks. Door het gasstel in het werkblad te verzinken blijft er nog meer werkruimte over.

 

Bij het bouwen van de meubels komt, zeker als je het mooi wil doen, enige vakkennis kijken. Gelukkig is de vader van Bobby timmerman geweest. Alle credits voor die strakke kast en keuken gaan dus naar hem. Dat elk hoekje van de bus weer andere vormen heeft, maakt het een uitdagende klus.

 

De belangrijkste les: bedenk vooraf wat je in de keuken en kasten wil opbergen. Zo hebben we eerst een porta potti gekocht om te hoogte te meten. De banken maakten we vervolgens nét iets hoger zodat hij er mooi onder past.

Kosten: 750 euro
Moeilijkheid: 4/5