Busleven - Het plafond bekleden met latjes

Door Bobby en Jessica (tekst, video en foto)

Bobby (24) en Jessica (23) bouwen zonder ervaring, maar mét hulp van uitlegvideo’s op Youtube een busje om tot camper. In dit blog: Het bekleden van je plafond.

Nu de hele bus geïsoleerd is gaan we beginnen met het bekleden en afwerken van het plafond. Een belangrijk onderdeel van het interieur dat de sfeer kan maken of kraken. Welk materiaal kies je? En welke kleur past het best? Ter inspiratie hebben we eerst op Instagram gekeken naar wat andere #vanlifers hebben gemaakt.

Wij vinden vooral de bus van Zach Both echt fantastisch gelukt. Hij bouwde in 2015 een Chevy om tot camper en gebruikte donkere cederhouten latjes voor het plafond en de kastjes. Op zijn website www.thevanual.com staat een uitgebreide handleiding van hoe hij dat heeft gedaan.

Natuurlijk zijn er ook andere opties om het plafond af te werken. Een voorbeeld is buigplex, waarmee je snel een groot oppervlak kunt bedekken. Ook zijn er mensen die het plafond bedekken met kleden, vilt of helemaal los gaan met oude landkaarten.

Voor onze bus vinden we smalle latjes de beste optie. Vooral omdat we daarmee makkelijk de ronde vorm van carrosserie kunnen volgen. We hebben ervoor gekozen om de latjes in de lengte te plaatsen, wat de bus meteen een ruimer gevoel geeft van binnen.

Tuinzeil

Voordat we beginnen met schroeven, trekken we eerst de kabels voor de elektra. Niet alleen voor stopcontacten, maar ook voor alle lampen die we straks in het plafond hangen. Als je dit vergeet heb je een probleem, want achteraf kun je er niet meer bij.
Vervolgens hebben we een zwart stuk tuinzeil op het plafond geplakt. De belangrijkste reden hiervoor is dat we het plafond in de toekomst goed droog willen houden. Als we straks in de camper slapen en leven, kan het door koken en je adem soms vochtig worden. We willen voorkomen dat het stalen plafond straks in aanraking komt met condens.

Latjes van vurenhout

Het plaatsen van een zwart zeil heeft ook een esthetische reden. Tussen de latjes komen straks kleine kieren. Het zou zonde zijn als je daartussen het aluminium van het isolatiemateriaal en de elektrakabels ziet zitten. Dit zwarte zeil zorgt ervoor dat er een mooie zwarte schaduw tussen de latjes valt. Voor de latjes gebruiken we vurenhout van één centimeter dik en 3,8 centimeter breed. We moesten even zoeken, maar vonden uiteindelijk latten van ruim drie meter lang zodat ze de volle lengte van het plafond bedekken. Gelukkig hebben we een bus waarin we al dat hout kunnen vervoeren want met een Ford Ka zou dit nooit lukken!

Na het schuren hebben we drie lagen white wash aangebracht zodat de gele gloed uit het hout verdween. Dit maakt het straks een fris en ruim geheel. Maar nog belangrijker: zo blijft het hout beschermd als het vochtig wordt in de bus.

Conclusie: Het plafond kan je bus maken of kraken. Zoek dus vooraf veel voorbeelden en bezuinig niet op de afwerking. Het kost veel tijd en moeite, maar is het zeker waard!

  • Materiaalkosten: 130,- euro
  • Tijdsduur: 1 week
  • Moeilijkheidsgraad: 4/5

Heb jij nog andere leuke en handige ideeën om het plafond mooi af te werken? Laat het ons weten